Бели пари за черни дни – увеличават се спестяванията

Според психолози страхът кара българите да спестяват все повече
Обновена: 14 фев 2016 17:07 | 14 фев 2016 16:16,
55
Бели пари за черни дни – увеличават се спестяванията
Снимка: Архив Bulphoto

За изминалата година спестяванията на влог са се увеличили с повече от 3 милиарда лева. По данни на Българската народна банка парите, които домакинствата държат в трезорите, са над 42 милиарда лева, съобщи bTV.

Най-сериозен е ръстът на по-големите влогове. Депозитите над 1 милион лева са нараснали с над 14 процента за година. Тези между 30 и 40 хиляди също отбелязват двуцифрен ръст, докато депозитите от 2500 до 5000 лв. например са се увеличили едва с процент и половина.

Според психолозите българите продължават да трупат "бели пари за черни дни" въпреки ниските лихви, защото са движени от страха.

"Тревожността заради несигурността, че в бъдеще няма да има достатъчно, е свързана с пестенето, а когато имаш едни готови пари и можеш да ги видиш в банката, можеш да си представиш какво можеш да направиш с тях. Поражда момента на наслада”, коментира психологът Ирина Лазарова.

И докато хората продължават да държат парите си в банките, търговците се оплакват от по-ниски обороти и по-малки печалби.

Икономистите отчитат, че ако парите от банките започнат да се харчат, това би довело до ръст в потреблението.

"Може да доведе до повече работни места, до по-високи доходи - това са логични ефекти от по-високото потребление”, отбелязва икономистът Явор Алексиев.

По-високото потребление може да донесе и повече приходи в хазната под формата на ДДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
60
 
! Отговори
тя преди 8 години
Бедните хора спестяват , защото ако им се наложат неизбежни харчове , какво ще правят без спестявания?
15
11
 
34
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
До Анонимният икономист 5Ти понеже си голям икономист както и другите ти колеги в клоаката Панелистан, затова икономиката ви е на това дередже сыс средна заплата 300 леваС! (има няма 150 долареС!)
14
2
 
75
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако се извади и структурата на влоговете ще се види,че 70% от вложителите държат до 1000лв-пари за едно погребение!Още 10% имат до 5000лв.Как са разпределени останалите 20%-не се съобщава.Също и колко от българите нямат никакви влогове.Иначе обяснението за тоя ръст е просто-хората с пари НЯМА къде да ги вложат!Няма реална икономика.
13
1
 
51
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
А според хай тек премиум и кви ли не още определения,за да спестиш е нужно да ти останат пари в края на месеца.
12
4
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В родината на Тиквата материалът благоденствува.Едни имат влогове по 10 милиона, други нямат нищо.Средно всеки българин е милионер.
11
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как по-точно ще доведе до по-високи доходи харченето на тези спестявания? Българския чорбаджия не се влияе от количеството на работа, за него проблемът свършва с наемането на още няколко служители на обичайната смешна заплата.
10
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОЙ ГИ ИЗМИСЛЯ ТЕЗ СТЪКМИСТИКИ И НАРИЧА ЧЕРНОТО БЯЛО НЕ ЗНАМ!КАТО ГЛЕДАМ ХОРАТА НАОКОЛО ПОВЕЧЕТО СА БЕДНИ..ИЗТОРМОЗЕНИ И ИМАТ ВИД НА ПРОШЛЯЦИ!СПЕСТЯВАН ОНИЯ ТУМОРИ В СОФЕТО!В БЪБГАРИЯ НЯМА ТАКОВА НЕЩО!
9
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След едни такива статистики фалираха една банка. Сега пак това ли следва?
8
4
 
78
 
! Отговори
Ники преди 8 години
Майче това е поредната платена статия,не се вижда и осеща някакво движение,има много фирми и заводи който не са изплащали заплатите от миналата година.А от къде се спестяват пари,като от ден на ден всичко пропада с страшна скорост едни от най-големите световни вериги си тръгват от България,никой не иска да инвестира тук,прочетете какво пише за България в шпигел!
7
1
 
71
 
! Отговори
вУТЕ преди 8 години
"Депозитите над 1 милион лева са нараснали с над 14 процента за година" Ха-ха,бели пари!
6
1
 
80
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Икономистите отчитат, че ако парите от банките започнат да се харчат, това би довело до ръст в потреблението- Или да го преведа за балъците-банките плачат защото нямат печалбите както бяха преди години- няма желаещи "бизнесмени"за нови кредити с цел дребен бизнес павилионче кафенце -и после хоп на улицата без апартаменче- сега банките попаднаха в собственият си алчен капан - липса на клиенти а -трябва да се плащат едни лихви на богатите българи -които са преценили че бизнес в Бг е изгубена кауза
5
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Cleo 1Определено "разбираш' от икономика.............колкото магаре от симфонична музика.
4
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събирайте, нема да се коркате.Баце ще намери начин да ви ги вземе.Ще има "КТБ-2", после "КТБ-3" и т.н.
3
4
 
66
 
! Отговори
ууу преди 8 години
Спестявайте - инфлацията ще ги лапне. Банките печелят като ви използват парите.Само в БУРКАНБАНК !!!
2
2
 
64
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Разбогатя този народ еей! Добрува и благоденства. Мнооо съм добър.
1
26
 
48
 
! Отговори
Cleo преди 8 години
Бай *** пести ли пести, после защо икономиката била зле...Парадокс е, че накрая или ги даде на някой телефонен измамник, или си отива от цироза от наливане с алкохол или от рак на белия дроб от пушене по 2 пакета Арда на ден...