Винопроизводителите все по-малко, младите искат по-лесен бизнес

А какво трябва всъщност – желание и любов
14 фев 2016 18:58,
31

Снимка: Dnes.bg


Лозарите и винарите стават все по-малко у нас. Тази констатация правят винопроизводители от района на Пловдив. Оказва се, че все по-малко млади хора искат да се занимават с винопроизводство, а средствата в бранша недостигат.

"Младите нямат желание за развиване на такъв бизнес, защото е много труден и се изискват много средства. Така производството на грозде е ограничено в минимална степен", заяви пред Dnes.bg винопроизводителят от Перущица Атанас Табов.

Според него, необходими са субсидии за лозарите, каквато е практиката в Европа, където те се дотират с 50% от разходите, които правят за отглеждането на лозята.

"В днешно време винопроизводството не се развива заради икономически и финансови причини – има разпокъсаност на лозята и хората нямат интерес да го обработват", твърди още Табов.

Не това мнение обаче е кметът на Перущица, който днес заразя лозята край града.

"Искам да ви кажа, че в момента има доста нови лозя в Перущица – наблюдава се ренесанс – имаме две големи изби и проекти за още две такива, така че мисля, че ни чака едно добро бъдеще в сектора", заяви кметът Ради Минчев.

В Перущица беше отбелязан празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. С шествие от центъра до местността Каменките започна отбелязването на празника. След това беше отслужен водосвет и бяха зарязани лозята.

В града половината население се препитава от отглеждането на лозовите масиви и производството на грозде. Всяка година на 14 февруари се прави шествие от центъра на града до мястото, на което се зарязват лозите.

Хората казват, че да се прави вино и да се познава качественото, е майсторлък, който се изгражда с години.

"Желание, мерак и много любов трябва", казва познавачката на вино Диманка Пенкова.

В Перущица избраха и най-доброто домашно вино за 2015 година, а празникът продължи с концерт  на централния площад в града.

Победителят в конкурса получи като награда 90 литра съд от неръждаема стомана за съхранение на вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
6
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Има си хас Перущица да остане без лозя и вино ха ха ха...слънцето да угасне в Перущица ще се пие и замезва!
3
11
 
1
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
АКЦИЗ ! ДАНЪК ! Вино който иска да прави в България да плаща ! Русия е виновна ! Нека България да стане Турска че Русия ще я превземе инак !
2
2
 
19
 
! Отговори
Герб преди 8 години
Офци ....скоро и виното ви ще забраним ! Само внос на химикали трябва да пиете ! В името на САЩ ! Вино не сте дорасли да правите !
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винопроизводителите са толкова много ,че не ви го побира главата.По скоро търгашите на есенция са малко,хората си произвеждат сами виното от столетия,ракийката също.Младите те не знаят на кой свят са,тотални сбърканяци които не знаят от кой пол са,деградирали селфита правещи с пръсти разни разни знаци които не разбират ама било газарско