Старата винетка била опасна! За нея – 20 лева фиш

Несвалената винетка затруднявала видимостта на водача. А новата?
17 фев 2016 16:00,
167
Старата винетка била опасна! За нея – 20 лева фиш
Снимка: Dnes.bg

Санкцията за несвалена изтекла винетка е издаване на фиш в размер на 20 лв., обяви Николай Крушарски, инспектор от СДВР, във връзка със започналите полицейски акции в страната.

По думите му, несвалената изтекла винетка се формулира в закона като вид нарушение, тъй като затруднявала видимостта на водача.

По отношение на валидността на винетните стикери Крушарски уточни, че за да бъдат изрядни, водачите трябва да имат самия винетен стикер, залепен на десния долен ъгъл на предното стъкло, запазения касов бон от обекта, откъдето е закупен стикерът, а също и вторият отрязък от винетката, където се намира баркодът.

"Това са задължителните документи, които един водач трябва да носи в себе си", поясни той. 

Още по темата

От 300 до 3000 лева пък е санкцията, която предвижда закона за водач без винетка, като за физическите лица е 300 лева.

Във връзка със зачестилите напоследък регистрирани случаи на счупени стъкла и откраднати винетки Крушарски заяви, че това е криминално престъпление.

"То трябва да бъде регистрирано от потърпевшите на тел 112, съответно след което оперативната група е необходимо да извърши оглед на автомобила, за да се задейства процедурата по издирване на крадеца", каза още инспекторът от СДВР пред "Фокус".

Николай Крушарски поясни, че акцията, която се провежда през последните дни не е насочена само към проверка за винетки, но и за цялостни нарушения на Закона за движение по пътищата.

"В момента следим за наличие на застраховка "Гражданска отговорност", правоспособност на водачите - като цяло за всяко едно регистрирано и извършвано нарушение на Закона за движение по пътищата", поясни той.

По думите му към момента проверените водачи на леки автомобили, физически лица, са много на брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какво са необходими всички тези стикерчета, кой има полза от тях ... някой, който ги произвежда?!Живеем в 21-ви век, почти всеки има някакво т.нар. смарт устройство, защо и КАТ да нямат? При един регистър на всички тези неща (ГТП, ГО, винетка), няма да им нужда от лепки по стъклата.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. винетката се състои от две части; първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци; тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи; втората част във вид на талон се съхранява от водача на пътното превозно средство и служи за доказателство за платена винетна такса при издаване на безплатен винетен стикер в сл
28
0
 
19
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
Всеки шофьор ще има пръстов отпечатък. На челото му ще има баркод. На гърдите му ще пише ЕГН-то. На предника му ще има GPS. На *** му ще бъде закачен червен фенер. Ухили се някой си Крушарски.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българино събуди се, до кога ще позволяваш да те правят на *** и на шут??? До кога или си *** или да!
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И презерватив да се носи.....
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не е за новите камери и тн просто законен обир,
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А скапаните държавни чиновници, като си лепят безсрамно българският флаг на предното и задно стъкло, защо не ги санкционират?
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още един *** начин да дерат хората баа си тъпотията всички дето ги измислят такива са само за въжето
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че това го правят заради новите камери поставени навсякаде по магистралите и второстепенни пътища,които ще засичат дали сме изрядни
21
0
 
22
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Винетката е вид данък, който е достатъчно да се регистрира по номера на МПС. Така ще отпаднат всякакви усилия за проверки, проблеми с подмяна при счупено стъкло и т.н. Просто липсва елементарно желание да се реши проблема, защото някой има огромна далавера от това да не се реши.
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези управленци започват да стават вредни и за самите тях.Идва време ,когато не винетки ,а никакви пари хората няма да им внасят
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това просто е начин психически да мачкат и потискат народа с всичките тея измишльотини за нови-стари винетки; да носиш една бала хартии за да управляваш автомобил и прочие
18
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-просто от полицай е само пътен полицай.Защо не я закрият тази ненужна и даже вредна мафиотска структура наречена КАТ?
17
0
 
23
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
А декларация от продавача на винетката (нотариално заверена, разбира се, в 2 екземпляра), че тая касова бележка е точно за тая винетка?Ами ако артикулът не е въведен в касовия апарат и излиза само стойността, какво правим? Спираме колата от движение?
16
0
 
25
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Закривайте държавата, стига сте се мъчили...
15
0
 
29
 
! Отговори
Просто и ясно преди 8 години
В Естония даже нямат книжки - всичко се проверява електронно и се идентифицира само с личната карта. Наистина става дума за страшни глупости от които няма никаква нужда. Не е нужно някой да те проверява за гражданска отговорност след като всеки застраховател има регистър на полиците и е елементарно да се създаде единна база от данни. Така без каквито и да е усилия ще е ясно кой автомобил има или няма застраховка. Не е по-различно и с винетките - просто някой има сметка от идиотщините.
14
0
 
26
 
! Отговори
Дик преди 8 години
Ами то и новата свинетка пречи,стикера за гражданската и годишния преглед също. За тях няма ли да ни глобявате.
13
0
 
29
 
! Отговори
... преди 8 години
Айде бе!!! Старата пречи, а новата, не! Умници. А това за касовия бон е пълна идиотщина.1. Имам служебен автомобил и винетката ми закупена с фактура, която се съхранява в счетоводтвото. 2. Касович1т бон се съхранява до напускане на обекта, от който е пазарувано. Ще ми нашат акт, ама ще ме хванат за дедовия.
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е истина по тая земя колко много прости хора се разхождат!Старата винетка намалявала видимостта и е опасна. А новата? А пътищата ни са най-безопасните.
11
0
 
30
 
! Отговори
аман вече преди 8 години
освен фискален бон (което предполага забрана за плащане по банков път?) и втория отрязък с баркод:- Декларация за произход на средствата;- Фискален бон за заредено гориво;- Удостоверение за автомивка;- Заверка за валидност на фискалния бон (по избор един от двата);- Термометър...