Левски няма да е светец, Синодът мълчи

В душите на хората Апостола отдавна е канонизиран
19 фев 2016 18:41, Анисия Иванова
200
Левски няма да е светец, Синодът мълчи
Снимка: БТА

Bече една година Светият синод на Българската православна църква не се е произнесъл дали ще канонизира Левски за светец.

Официалното запитване е отправено миналата година от група неправителствени организации в Пловдив, но и до днес от архиереите няма отговор, пише "168 часа".

През февруари 2015 г. в отворено писмо до патриарх Неофит Георги Найденов, председател на фондация "Помогни на нуждаещите се", Мария Василева, директор на Източен европейски образователен център, и йеродякон Петър Граматиков, секретар на православните журналисти към "Европрес" молят да започне процедурата. Досега обаче няма резултат от молбата им.

"Няма никакво развитие. Но в душите на хората той отдавна е канонизиран" казва Георги Найденов. 

"Изобщо има ли българин, който да не знае, че Апостола на Свободата е светец? Ако Левски бъде канонизиран, това ще е велик ден за България", смята отй.

Спорът относно църковното признаване на светостта на Апостола на свободата има дълга предистория.

През 1996 г. Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивски митрополит Борис извършва първата канонизация в демократична България - на дякон Игнатий (Васил Левски) и други личности от родната история.

Сред инициаторите са тогавашният кмет на София - Стефан Софиянски, писателят Николай Хайтов, както и мнозина свещеници от Алтернативния синод. Канонът е спазен - за светците са написани жития, молитви, тропари и са нарисувани икони.

Тогава този акт не е признат от Светия синод на Българската православна църква Владиците решават така, защото според устава на БПЦ канонизация на светии се извършва от синода в пълния му състав.

Незнайно защо обаче на 20 юли 2004 г. Левски отново е канонизиран, и то пак от алтернативния синод. А на 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията

Все пак в годините след това църквата донякъде остави въпроса открит, а в изказванията си отделни нейни висши представители се застъпиха Дякона да бъде обявен за светец.

През 2011 г. на градска церемония Ловчанският митрополит Гавриил казва, че "заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец"

Предложението на православния архиерей дойде след реализацията на идеята на Пловдивския митрополит Николай за канонизация на жертвите от Новоселското въстание и баташкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
2
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Трябва да го канонизират. Нали, точно за християнска България са се борили да не бъдем потурчени и да станем мюсюлманска държава.А дори официално да не го признаят, всеки българин знае кой е Левски- Апостолът на свободата!
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече на всички е ясно че палача на Левски се казва граф Игнатиев. Русофилите колкото и да се зъбят и да отричат няма да променят нито документите от онова време нито презрението на българите срещу Русия.
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до: 18Точно така, Димитър Общи по самоинициатива обира турската хазна, а граф Игнатиев преписва престъплението на Левски с цел да ликвидира мразещия руския ботуш Левски.
15
5
 
4
 
! Отговори
до: 17 преди 8 години
Арабаконашкия Обир е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ако някой още не е разбрал , а Престъпленията се наказват със Закон
14
5
 
0
 
! Отговори
до: 18 преди 8 години
В ръцете на съзаклятниците попадат 125 000 гроша, с които се предвижда да бъде закупено оръжие за организацията. Предводител е помощника на Васил Левски и организационен отговорник на частните комитети в района между Тетевен и София-Димитър Общи.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 3 г. Траян Маречков се самозапали в знак на протест срещу мизериятаТОЧНО НА 18 ФЕВРУАРИ 26-ГОДИШЕН БЕЗРАБОТЕН от В. Търново се поля с туба бензин и се превърна в горяща факла. Траян Маречков сe самозапали в знак на протест срещу мизерията и безработица точно в деня на Апостола, защото обичал неговото верую. Младият мъж не можа да бъде спасен въпреки светкавичната реакция на пожарната и куп минувачи, които се опитаха да го гасят с голи ръце. След търновеца у нас край на живота си по този ужасен начин сложиха и много други хора, но това не промени нищо и в момента отново е Премиер ли
12
2
 
6
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Ако Църквата вземе да признава за "светци" народни любимци ще се мине и към Ботев който откровено богохулства и се стигне до "светци" като поп-фолк певци защото са популярни. Християнската Църква има мисия да спасява човешки души а не да се харесва на света.
11
5
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Първо всички истински християни са Божии светии, няма нужда никой да ги канонизира. Ако са Божии избраници какво значение има дали ще ги канонизират. Молитви към "светци" е езичество, иконите са идоли. Освен това хората не разбират за кои хора се пишат жития - това не са популярни личности сред народа, водачи или народни герои. Не, тези хора са герои на християнската вяра отличаващи се с изключителни християнски добродетели и подпомагани от Всевишния - мъченици, изповедници, чудотворци и др.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДАНСЛевски е бил съден за разбойничеството на Димитър Общи, но за това е настоявал лично руския *** граф Игнатиев, койта е имал изключително влияние в султансия двор. Руския *** е знаел че само ако бъде обвинен в разбойничество Левски ще бъде обесен, защото за революционна дейност по турския закон е щял да получи само заточение в Диярбекир.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДАНС , ти май си поприкалил с дозичката
8
0
 
5
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Искам да попитам нее ли престъпление отбор да носи свято име че и да се ползва с приоритет срамни и жалки
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
направеното от Левски не е в областта на вярата и господа ,а в името и просперитета на българите и нашата свобода-затова и църквата не се интересува от него
6
16
 
5
 
! Отговори
ДАНС преди 8 години
Левски участва в организирането на Арабаконашкия Обир 1872 тоест извършено е Тежко криминално Престъпление и как може сега да е Национален Герой , не се учудвам защо Османците са продали това Племе(България) на Русия поне така излиза от Санстефанския мирен Договор
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха, жална Майка България ...
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилото е да е направил чудо, което да е засвидетелствано от хора.
3
0
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Ако смяташ, че някой ще си прави труда да те чета с тая шльокавица... Объркал си.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопПрав си че не е бил религиозен фанатик, но накрая при изповедта си преди обесването е искал от изповядващия свещенник да бъде запомнен като дякон Игнатий, а не като организатор на революционни комитети, които не са могли да съберат 50 човека и да го освободят от 20 пияни заптиета. разочаромванието му е било огромно от тоя факт
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българеещите се роми също обичаха Левски