Ромка се жалва от БНТ, насаждала расова омраза

Жената от Кюстендил се засегнала от репортаж в Старосел
42
Ромка се жалва от БНТ, насаждала расова омраза
Снимка: Булфото, архив

Ромка от Кюстендил се е оплакала в Комисията за защита от дискриминация от Българската национална телевизия.

Вероника Йорданова, която е от ромски произход, се засегнала от репортаж, излъчен по БНТ, със заглавие "В Старосел настояват за полиция заради ромите".

В текста на жалбата до Комисията са цитирани и части от следните реплики, излъчени в рамките на репортажа: "Роми сезонни работници се самонастаняват в запустели къщи в Старосел. Местните хора са притеснени, че заради тях престъпността в района ще се увеличи и настояват за полицейско присъствие в селото".

Йорданова твърди, че така "се насажда расизъм" и настоява бъде образувано производство, в което да се установи наличието на дискриминация по признак "етническа принадлежност", съобщиха от Комисията за защита от дискриминация.

От БНТ считат подадената жалба за неоснователна.

От медията са категорични, че принадлежността към ромския етнос на част от участниците в репортажа не е посочена като причина за определени действия, както и че са посочени действителни факти - грабежи, самонастаняване в чужди имоти.

Екипът, изготвил репортажа, информирал обществеността за настроенията и мненията на жителите на Старосел, които се оплакват от престъпления, посочват още от БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
MMM преди 8 години
До АнонименНе става. И да я осъдят, нищо няма да получат, защото сумите са под минимума...
17
2
 
2
 
! Отговори
играча преди 8 години
Защо роми те обират всички "лоши увацй" и са винаги последната дупка на кавала .Всеки един човек има право за да защитава своя етнически произход . и са винаги вмъкнати в думата "МЕШАРЕ" ????
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За онези които не знаят на снимката не е Вероника,
15
1
 
7
 
! Отговори
До ВероникаЙорданова преди 8 години
За да е по-ефективно това, което искаш да постигнеш,обръщай се към мешерето всеки път, когато чуеш, че някой ром е направили нещо противозаконно.Изисквай от ромският съд да привиква такива хора и да ги съди заради това, че създават лош имидж на ромския етнос.Когато се разчуе, че мешерето произнася строги присъди над ромите,които злепоставят своя етнос, ще видиш как ще се промени мнението за вас!А ти какво всъщност правиш?Настояваш да не се говори официално за безобразия,извършени от роми
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тая на снимката ли е,дето е писала жалбата-щото така като гледам около нея едно чисто,едно подредено,едни хубави дечица като са се качили на тия хубави покриви-ми права е жената да пише жалби,що да й развалят кефа и спокойствието.....
13
4
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
В ПАСПОРТА И ПИШЕ ЧЕ Е ГРАЖДАНКА НА БЪЛГАРИЯ-ГРАЖДАНСТВО--- БЪЛГАРСКО НО НЕ И РОМКА....... ВСИЧКИ СМЕ ЧЕДА НА РОДНАТА НИ МАЙКА ЗЕМЯ БЪЛГАРСКА ВАЛИ ДЪЖД КАКТО ЗА БЪЛГАРИНА ТЕКА И ЗА РОМА.СЛЪНЦЕТО ГРЕЙ ВСИЧКИ НЕ ПРАВИ РАЗЛИКА КОИ СИ КАКЪВ СИ САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА РАЗЛИКА ОТ ПРОИСХОД НАРОДА НЕ Е ВИНОВЕНВИНОВНА Е НАЩА ПОЛИТИКА ТЯ НИ ДЕЛИ НАС ЗАЩО ТОВА ГОНЯМАШЕ ПРИ КОМУНИСТИЕ ВСИЧКИ РАБОТЕХМЕ И УЧИХМЕ ЗАЕДНО ДОБРО СЪСЕДСТВО
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички, който коментират Ромите, на ясно ли сте че всеки който получава соц помощи се задължава да отработва 14 дневен труд, в противен случай не получава нищо,а соц помощите се определят само за тези които отработват,и те са 42,лв и50 стотинки на човек,ако някои иска може да си размени мястото с тях , и един въпрос кои кого граби, ако минималната заплата е 420лв, с други думи за още пет работни дни биват лишавани от заплата и усигуровки. А колкото до момичето,него мразете за това че е знаеща
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самия факт , че Вероника Йорданова, която е от ром.ски произход си е написала жалба говори много добре.Грамотните хора от това съсловие са рядкост така че в това отношение има едно браво от мене дано и другите последват примера и да се научат да пишат и да четат.А до съдържанието на това което е написала няма да го коментирам.Но е факт че го е написала грамотно жената.
10
1
 
30
 
! Отговори
нико преди 8 години
Коя ли НПО я е светнала, тя няма толкова акъл !
9
1
 
42
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Нещо не схванах. Тя кого съди? Хората дето ги е страх, или телевизията, че им дава думата?
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията пак трябва да започне да бие!
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, я им орежете правата на тези, че много им е пораснала работата нещо!Едно време беше: "Който лъже и краде, в затвора бой яде", а сега - по телевизията те заплашва, че ще те съди, задето си го показал как те граби и убива.Полицийо, спиш!
6
2
 
32
 
! Отговори
Шаран БГ преди 8 години
Всички сме "българи"" Вижте им пашапортите ! И какво хубаво име -- Вероника Йорданова ! Ами тя си е чиста европейка. Хубава работа , ама ...българска !!
5
2
 
41
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Учените отдавна търсят "липсващото звено". Да отидат във всяко "гето", и ще намерят ХИЛЯДИ!!!!
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименот "европеидна раса" ли са? Може. То затова им викаме брачедите.
3
2
 
87
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Оплакала се, как се е оплакала, като не може да пише. БХК са подготвили всичко, тя само е сложила едно кръстче отдолу.
2
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тц, Тц, Срамота! Заради такива медийни кмапании си мислим, че ромите са крадливи, мързеливи, лош човешки матри*ал. А ние сами можем да си правим изводите какви са, не са малко на всяка крачка са. Идеш в болница, социални грижи, в РПУ, в съд, все роми там, но май не работят там, по лични дела все.
1
2
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Катерят ли ни се вече по главите? Ще им дам аз една жалба. Трудови лагери за тях. Трудът възпитава.