Между 3000 и 4000 са децата с диабет у нас. Защитени ли са?

Обучават медицински сестри в училищата как да им помагат при нужда
23 фев 2016 09:07, Анисия Иванова
7
Между 3000 и 4000 са децата с диабет у нас. Защитени ли са?

Посещението на децата с диабет в детските градини и училища е проблем. "Заради незнанието и страха на учителите и персонала от диагнозата "диабет“ децата ни са дискриминирани. Това са едни нормални деца, които не произвеждат едно хормонче", обясни пред Dnes.bg Росица Пандова, председател на сдружение "Култура без граница".

В София тези деца са между 600 и 800, в цялата страна - между 3000 и 4000, а в света общо дибетиците са повече от 365 млн. "Това е доста сериозна цифра, което говори за епидемия в световен мащаб", допълни Пандова.

Заради проблема сдружението осъществява няколко проекта за децата с диабет. То е създадено 2004 г. с цел културна интеграция на етническите малцинства в страната. През 2012 година, когато е на 4 години, детето на Росица отключва диабет. Тогава тя твърдо решава да пренасочи усилията си да помага на такива деца и родителите им, защото шокът от поставянето на тази диагноза е огромен.

Основното послание е, че тези деца не са болни, това е състояние, което изисква контрол. Контролът е измерване на кръвната захар. Децата над 7 години се справят и сами, но когато се изисква намеса, медицинският и педагогическият персонал трябва да са подготвени, за да реагират незабавно.

"Тези деца трябва и могат да бъдат включвани във всички училищни и извънучилищни мероприятия – лагери, зелени училища, спортни събития", убедена е Пандова.

На 1 и 2 февруари сдружението е провело обучение на 248 медицински сестри от столичните училища, които да бъдат обучени как да работят с тези деца - да се осигури незабавна помощ, когато е необходимо, докато те са в училище.

Програма за обучение е подготвена от  проф. Мая Константинова – утвърден специалист от най-висок ранг и първия ендокринолог, приложил помпената терапия в България. Тя осигурява лектори, фармацевтични компании, които да демонстрират инсулиновите продукти, помпите и глюкомерите. Подкрепа на инициативата оказва и депутатът Георги Кадиев и дирекция "Здравеопазване" на Столичната община.

"Всички участници в семинара участваха безвъзмездно – лекторите от университетската болница по педиатрия – д-р Савова, д-р Аршинкова и проф. Константинова. Със съдействието на медицинските сестри от клиниката се осъществи и скрининг за диабет на всички обучаващи се. На обучението бе проведен и практикум, в който бяха демонстрирани нови продукти и услуги, подпомагащи терапията и живота с диабет тип 1, работеха с писалки, научиха опциите на инсулиновата помпа", разказа Пандова. Бяхме осигурили и фантом, на който на практика поставяха инсулин, допълни тя.

Терапията за това състояние се променя всеки ден – излизат нови инсулинови продукти, нови технологии, които преди 10 години не са се учили в университета, затова обучението беше навременно и необходимо. На семинара присъствието на медицинските сестри е било задължително, а не по желание.

В края на обучението всяка една медицинска сестра е положила тест от 11 въпроса.

По думите на Пандова България е единствената страна в ЕС, която не реимбурсира помпите за диабет и децата тук последни получиха такъв тип терапия, но въпреки това много от тях вече са на помпена терапия. Това изисква познаването на помпата.

Засега първото обучение е в София, но идеята е да се обхване цялата страна, дори малките градчета и селца, защото в наредбата за здравно обслужване на децата в училище не е залегнало изискване за работа с деца с хронични състояния и заболявания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
Даскалица преди 8 години
Жалко наистина за децата, че се налага да опознават драмите на живота толкова рано. Сигурно е голяма трагедия да се бодат по няколко пъти на ден за кръвна захар, а после и за инсулин - ужасно е да си го представя дори. А това, че те са здрави деца съм абсолютно съгласна- наистина диабета е липса на хормона инсулин. те трябва да се социализират изцяло, не бива да се гледа на тях като различни. Подкрепям инициативата сестрите и педагозите да бъдат обучени за работа с инсулиновите продукти.
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА УТОЧНИМ ДИАБЕТА БОЛЕСТ ЛИ Е, ИЛИ СЪСТОЯНИЕ?! аКО Е ДО ЛИПСАТА НА ТОВА ЕДНО "ХОРМОНЧЕ", НЕКА РОДИТЕЛИТЕ СТАНАТ ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ И ВЛИЗАТ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА С ДЕЦАТА СИ, НЕ ВИЖДАМ ПРИЧИНА ДА ЛИШАВАТ ДЕЦАТА СИ ОТ НОРМАЛНА СОЦИАЛИЗАЦИЯ И ОБРАЗОВАНИЕ, НЕ ВИЖДАМ ПРИЧИНА ТЕ САМИТЕ ДА ДИСКРИМИНИРАТ ДЕЦАТА СИ ПРИДРУЖАВАЙКИ ГИ ВЪВ ВСИЧКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ. ЗАЩО ТРЯБВА РОДИТЕЛИТЕ ДА ЛИЦЕМЕРНИЧАТ И ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.
5
3
 
5
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Защо тези деца са болни от диабет?! Защо изобщо децата на България са болни от лоши болести?! Това че уж търсите начини да ги лекувате не ви прави герои. Това, че сте допуснали те да са жестоко болни, ви прави престъпници. ( без извинение).
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не
3
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Нищо , нали бедните и болните плащат ДДС на лекарствата ? Живи и здрави да са ,Баце чака на тях доходи за да хрантутим чиновниците и фармацевтичните социопати!
2
2
 
6
 
! Отговори
700 000 диабетици преди 8 години
При седем милиона население, в България има най-малко 700 000 диабетици. Много от които дори и не знаят, че са болни.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те и възрастните са много, ама не се лекуват, щото "не бе, аз нямам проблем със захарта" и така докато не ослепеят или не им отрежат краката. Българския синдром - той доктора не разбира, на мене нищо ми няма.