Шефовете масово недоволни от младите висшисти

Младите хора нямат професионални умения, но знаят езици
Обновена: 25 фев 2016 08:49 | 25 фев 2016 08:41,
85
Шефовете масово недоволни от младите висшисти
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети бизнесмен намира незадоволително нивото на подготовка на младите висшисти, които наема на работа, съобщава "Стандарт".

Негативните оценки за качеството на висшето образование у нас остават без промяна през последните 7 години, показва анкета на БТПП. И през 2008 г., и сега делът на фирмите, които са недоволни от знанията на новопостъпващите на работа студенти, е 67-68%. Само 13% от предприемачите са доволни от нивото на висшето образование у нас.

Основните пропуски в образованието на младите хора според представителите на бизнеса са както по отношение на професионалните умения, така и в базисните икономически познания. Според 45% от фирмите на младите им липсват и умения за работа в екип, а според 38% - и предприемаческо мислене. Работодателите отбелязват, че завършилите висше образование трудно правят връзка между теоретичната подготовка и практическото й приложение. Недоволство има и от подготовката на учениците, завършили професионални гимназии.

В същото време работодателите изказват най-голямо удовлетворение от обучението в езиковите гимназии - там само 3% от фирмите са изказали неодобрение. Работодателите настояват университетите да завишат критериите си за прием, както и да се увеличи броят на младежите, включени в стажантски програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
спокойно ,младите хора в Бг са намаляващи като бройка ,до 10 години младите ще са най вече роми-:)имат избор- роми или бежанци /я от Африка ,някъде от п обедните страни ,я от Сирия,Ирак /:) милите родни ''шефове'' с трици маймуни искат да ловят -ами да продължават да плащат НАЙ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ В еВРОПА ида продължават да пискат и да чакат умни млади и образовани кадри ,с желание за работа ...
28
1
 
19
 
! Отговори
Алина преди 8 години
Всеки *** -ЩЕФ в тая държава А шефчетата столипински имат ли изобщо основно образование защото съм се напъквала на шефчета ,които не могат да говорят и пишат ?Мауглита
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ха кой точно е доволен от ''шефовете'' -липса на образование ,липса на възпитание ,липса на знания п о чужди езици -това са масово бг''шефовете'' -затова се надяват да намерят млади кадри които за МАЛКО ПАРИ да компенсират липсата..:)) младите са недоволни от заплащането мизерно и неотговарящо на производителността .та всеки е недоволен /който плаща добре има достъп до най добрите кадри ,с най много знания -ама що пък ся и трябва се плаща .яя 500 лв на месец /дежурнатастатия ''за младите кадри
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С адвокати, филолози, психолози и т.н. ...лози, реална икономика не се прави!!!Реалната икономика изисква производство, а там трябват инженери, химици, архитекти и т.н.
25
1
 
24
 
! Отговори
kelesha преди 8 години
А работодателите какво правят за да си обучат и развият специалистите, колко работодатели обучават кадрите си?След това какво правят за да го стимулират да се развива и да остане в тяхната фирма?Защо веднъж журналистите не направят един такъв репортаж.Пресен пример ми е една чуждестранна фирма, която докато се управляваше от чуждестранен мениджърски екип, хората се тълпяха да започнат работа там. От както оставиха български "мениджъри" не могат да си намерят хора да си попълнят бройките.
24
2
 
19
 
! Отговори
Gania преди 8 години
Мда..аз направих грешката да завърша МО в България...стаж в МФА = правене на кафе И редене на папки 3 месеца. При магистратурата ми в чужбина - нямаме устни изпити, където някакъв дъртак те пържи 2 часа и после трябва да го гониш за подписки. Залага се на интензивни програми, практика и преподавателите определено се отнасят с теб като с човек. Да не говорим, че предлагат изплащането на таксите да е чрез работа в самия университет.
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25Важното е не, къде са завършил, а какво си научил и какво можеш!!!Той "Вишиста" току що завършил не прави разлика между болт и винт, шайба и щайба осигурителна, но има претеции!!!Като сте толкова начени, напишете каква е разликата между Циклуиден и еволвентен профил???Да ама никой под 32 не я знае, но претенции много!!!
22
1
 
7
 
! Отговори
Българче преди 8 години
До ВескоУ!бразование ли??? С "У"?!Мъка, мъка, мъка
21
1
 
5
 
! Отговори
Чоки преди 8 години
Веско, пък ти колко си Убразован...
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодатели, докато назначавате филилози за мениджъри резултатът ще е калпав. Вместо да пръскате десетки хиляди за "консултати" или постоянно да сменяте персонала, финансирайте обучението на служителите си, които имат потенциал. Така ще си гарантирате лоялността на ценните за вас хора и ще имате точно такива специалисти, от които имате нужда.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MOGE DA SI ZAVARSHIL HARVARDSKIAT UNIVERSITET--POLUCAVASH 600-800 LV.
18
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завършил съм университет през 1996, реално почнах да работя като техчески кадър през 1999, но имах желание да се науча!!!Сага по-младите ми колеги, които са завършили някак си, са с големи претенции, смятат, че знаят всичко, но реално са "боси" от всякъде!Пък и не питат и неискат да се научат!За един писал по-долу ще напиша следното, " Занаят не се учи, той се краде!!" и то само , ако знаеш какво и как да " откраднеш"!А допълнителните въпросите се задават на маса, след като учещия поръча!!!
17
7
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 години
До Анонимен 13Извинявайте, ама сте типичен пример на съвременното убразование. Тези трите дето ги размахваш нито са дипломи, нито университети. Най вероятно един бакалавър на ниво техникум и две "магистърски" в рамките на 3-4 месечни курсове.
16
5
 
28
 
! Отговори
Блъско преди 8 години
Основния проблем е ,че има кадърни и можещи висшисти ,но има некадърни шефове и собственици на фирми,които искат да си с 5 чужди езика ,5 годишен стаж по специалността и да работиш за 650 лв ,като те осигуряват на минималната заплата.В която и българска фирма съм работил порнографията е същата.Не ,че няма кадри ,не им се дава пари ,там е проблема
15
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои по-точно са тия шефове?! Висше партийно без завършено средно или люде ходещи постоянно с наколенки на др. Ливайн и назначени по шурео баджанашка линия в държавни агенции и фирми!
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами работа в екип и предприемаческо мислене не се учат в университет или училище - то или го имаш или го нямаш. А за това, че нямало връзка между теорията и практиката - ами няма и да има, като "бизнеса" казва - аз плащам данъци и искам да му обучите работниците да знаят моето производство,ама без аз да ви помагам да ги учите на него, оправяте се сами, пари да обучавате студенти за моите неща не давам ;)
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е в това, че всеки иска да работи на бюро, нещо не ангажиращо и да има свободно време!!!Истинската работа обаче изисква да и се отдадеш, да се оцапаш, да свършиш нещо с ръцете си!!!Завършилите студенти Питагорова теорема не знаят, да не говорим, ме не им е измество прмирна, кой е Лавал и кой Бернули???
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако завършващите висшисти имат предприемаческо мислене, вероятно ще работят за себе си, а не за някой алчен и неграмотен ***, наречен "български работодател" с претенции. 38% самозабравили се чорбаджии и дерибеи, очакващи 2000% възвращаемост на вложените средства за заплати още от първия месец на назначените. Смешници!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ааа и също така, масово няма примественост във фирмите - по-старите служители отказват да си дават занаята в най-добрия случай, а в по-лошия си трият имейлите, така че никой да не знае какви условия договарят и те да бъдат незаменими.
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами няма как да са доволни - аз имам 3 дипломи от 3 университета, като по време на следването ми и за 3-те съм имала общо 2 лекции от хора от практиката. Стажовете в БГ означават редене на папки, встъпителни обучения не съм чула някъде да правят. И как се добива квалификация според тези шефове? Като ти преподават някакви бухали на по 70 с остарелите си учебници и разбирания?