Десетки изпратиха Йордан Соколов в последния му път

С него се простиха президент, министри, депутати, общественици
Обновена: 28 фев 2016 17:20 | 28 фев 2016 14:25, Камелия Цветанова
66

Снимка: Булфото

Десетки дойдоха в зала "Света София" на парламента, за да си вземат последно сбогом с председателя на 38-ото Народно събрание и бивш вътрешен министър Йордан Соколов.
Още по темата

Соколов почина на 83-годишна възраст на 24 февруари.

Президентът Петър Стоянов (1997 г. - 2002 г.), бившите премиери Иван Костов и служебният Георги Близнашки, председатели на парламента от началото на демократичния преход у нас, както и настоящият Цецка Цачева, министри и близки изпратиха в последния му път Йордан Соколов.

С едноминутно мълчание присъстващите в зала "Св. София" почетоха паметта му.

Цачева произнесе прощално слово и посочи, че Йордан Соколов съизмерва труда си с онези, които наричаме строители на съвременна България.

По думите ѝ Йордан Соколов е съхранил и предал на следващите поколения най-добрия пример на българския консерватизъм.

"В годините, в които беше пряк участник и гарант за необходимостта на профилактичните процеси у нас, той понесе немалко атаки и неразбиране, но не допусна да се отклони от пътя, в който вярваше и посоката, в която работеше за бъдещето на свободна, демократична и европейска България. В условията на дълбоки и непопулярни реформи, като председател на НС Йордан Соколов запази авторитета и достойнството на българската законодателна институция. Той бе част от онова огромно национално усилие, което направи възможен пътя на европейското развитие на България“, заяви Цецка Цачева.

"Йордан Соколов ще остане в паметта ми със своето достолепие. Освен, че беше голям професионалист, много интелигентен и много фин човек, достолепността беше това, което го отличаваше от останалите участници в политиката", каза президентът Петър Стоянов.

Ппредседателят на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков си го спомни като великолепен юрист и интелигентен мъж, отстояващ принципите си от начало до край.

"Смятам, че това наистина е сериозна загуба за времето, в което живеем”, допълни той.

Заместник-председателят на 37-ото Народно събрание Екатерина Михайлова припомни, че по времето на Йордан Соколов бяха приети закони, които са променили България.

"Начело с г-н Соколов България взе най-важните решения, които очертаха единодействие и евроатлантически път. Реалното законодателство, което беше прието под неговото ръководство доведе до това, че от изоставаща страна, България застана на второ място от страни кандидати за членство в ЕС и доведе до това да се отворят, да започнат преговорите. Получихме покана да станем равноправни членове на ЕС“, посочи Екатерина Михайлова.

Тя отбеляза и други важни начинания, свързани с името на Соколов като Закона за държавния герб и отмяната на смъртното наказание.

Според шефа на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов Йордан Соколов е бил много достоен човек с висок морал и ще остави трайна диря в парламентарната история на България.

"Той беше блестящ юрист, уважаваше мнението си и го правеше достояние на всички. Нямаше никакво задкулисие, нямаше абсолютно нищо, което да прикрива - беше директен и много принципен човек”“, с тези думи Цветанов описа Йордан Соколов.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователен адрес до семейството на Соколов. В него се казва, че Соколов ще бъде запомнен като изявен юрист, голям политик и държавник, който се е отличавал със своята мъдрост, силно чувство за морал и отговорност.

Съболезнователни адреси са изпратили премиерът Бойко Борисов, Реформаторският блок, СДС, Партията на обединените земеделци, военният министър Николай Ненчев, който присъства лично на опелото, министерство на правосъдието, ВСС, Сметната палата, националната гвардейска част и посланикът ни в Турция и вътрешен министър в правителството "Костов" - Надежда Нейнски.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TEGKA MU PRAST NA TOZI NARODEN IZEDNIK.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от грабителите и разрушители на България.
38
0
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 5 години
Всички тия го изпратиха, за да са сигурни ,че няма да се върне!!!Длъжници са му !Но много от длъжниците му не ги виждам тук !
37
2
 
6
 
! Отговори
e преди 5 години
Крадох, крадох , не се наядох и не доядох ....
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо на снимката не се виждат Азис,Станишев и Кобурготски- не са ли били от една дружинка? Или са "зад кадър"?
35
1
 
8
 
! Отговори
Бармалей преди 5 години
Поне пет бири с дебело мезе!Хубав ден!
34
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Къде ли ще отиде???? Рая или Ада ???? Познайте!!!!!!
33
6
 
15
 
! Отговори
Западналевропеец преди 5 години
Един БАННДИТ по малко
32
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
скоро , ще изпратят и Костов за последно
31
2
 
20
 
! Отговори
баба Вуна преди 5 години
Плачат за "коситба",така наредени всички.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
TEZI NA SNIMKATA DANO V ADA GORIAT,ZELITE IM FAMILII V RANI DA IZMRAT OT CUMA DA IZGORIAT -NE GI POMILUVAI GOSPODI.
29
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям, вълнуващ педеразт. Столичната хомосексуална диаспора е покрусена.
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Профилактични процеси", така ли? Сега Сатанаил ще му даде профилактичния казан и профилактичния ректоскоп.
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича ми на сбирка на лешояди-канибали.
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я, Гаргамел къде се е скрил там изотзаде! Наднича страхливо!
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са фотогенични предателите начело с Куневица,тия новите ни чорбаджии и те са тръгнали по тяхния път на забравата.
24
3
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
До Анонимен:Искам да членувам в бъгарската педеразка.Къде става записването,щото цял живот работа няма да ми стигне,за да имам собствено жилище?
23
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички крадци на прехода и тормозители на народа да гледат и да мислят. Никой нищо не носи на онзи свят, а ако са добри политици и успяват да нагласят добър живот за хората, ще бъдат дълго време в паметта на народа. Историята показва не еднократно как откраднатите пари не носят нищо добро на фамилията на крадеца с високия пост. Всеки е виждал децата на такива хора на какви карикатури стават и колко ниско падат. Хаймани които прахосват всичко и после тънат в мизерия и изкупуват греха на предците.
22
1
 
31
 
! Отговори
471 преди 5 години
не поклонение, а фотосесия...
21
3
 
56
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Само да попитам - любовникът му Найден Педалогорски от Плевен там ли беше ?Едно време се любеха в Кайлъка двамцата.Всъщност точно Данчето Соколов откри за политиката голобрадото кьосе от Садовец.Мир на праха на любовчията ! Голям *** беше и много вреди нанесе на България ...