Родни депутати: Маковей да си гледа работата!

В парламента видяха фойерверки и нахалство в исканията й
75
Родни депутати: Маковей да си гледа работата!
Моника Маковей. Снимка: архив, Ройтерс

Власите се давят накрая на Дунава. Както изглежда, такава ще е съдбата и на бившия румънски правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей, която прати писмо до правителството, за да се оплаче, че румънската общност в България няма възможност да учи майчиния си език, защото изобщо не й се дават правата да се дефинира като малцинство.

Още по темата

Според депутатите обаче нейните претенции са напълно неоснователни, а поведението й нахално.

Още онзи ден социалният министър Ивайло Калфин й отговори индиректно, че в България национални малцинства не съществуват и никой не пречи на нито един български гражданин да учи румънски или какъвто друг език той си избере в съответното учебно заведение.

"Моника Маковей просто да си гледа работата!“, отсече пред Dnes.bg депутатът от "Атака" Илиян Тодоров и на практика така обобщи настроенията в парламента за претенциите на румънката.

Според Тодоров поведението й е нахално и нагло. "Първо власите не са румънци, а и в България всеки може да си учи какъвто език си иска“, коментира националистът.

Дори и според съпредседателя на ДПС Четин Казак, който винаги е умерен в позициите си и защитава правата на малцинствата, обвиненията на Маковей, че румънците не могат да се определят като малцинство у нас, са неоснователни.

"Всеки има право на самоопределяне и ако една критична група хора се определят като малцинство, никой няма да ги спре или да им попречи. В България има влашко малцинство, но те никога не са били третирани като румънци, а като власи“, уточни той.

Според него обаче, ако те пожелаят децата им да учат и румънски език, могат да го направят в часовете за изучаване на майчин език, каквито има предвидени в закона.

Славчо Атанасов от ПФ смята, че това е просто поредната провокация от страна на румънски политик.

"Не е за учудване, защото през няколко години винаги се появяват такива провокации не само от Румъния, но и от страна на Сърбия, на Турция", коментира той.

Атанасов припомни, че преди години историци от северната ни съседка поискаха дори Асеневци да бъдат признати за румънски князе.

"Те смятаха, че Втората българска държава е всъщност румънска, защото Асеневци били румънци по произход и даже техните учени даваха като пример Калоян, който се е титулувал император на Влахия и България, и понеже на първо място е казвал Влахия, значи той бил влашки княз", посочи той и добави, че "има една приказка - крадецът вика дръжте крадеца".

За Атанасов това са фойерверки и опипване на международната почва на Балканите, нищо повече.

Той посочи като пример и факта, че самата Румъния като държава се появява чак в навечерието на 19-ти век.

"Сега се очаква реакцията от нашето правителство, но мисля, че без емоции, чисто експертно, българската държава трябва да заяви, че искането на Маковей е много несериозно“, заключи депутатът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: РумънияМоника Маковей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 8 години
ЗАЧЕТИ-ТЕ ТИ БУЛКА СПАСОВ ДЕН!КАЗВА СЕ ПРОЧЕТИ.НУУУУУУУУУУУУУ ЕДИН СЕ НАПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН И КАЗА:"СЕГА ЩЕ ВИ ЗАЧЕТА,ВМЕСТО ПРОЧЕТА И ОТ ТАМ НАТАТЪК ХИЛЯДИ УМНИЦИ ЗАПОЧНАХА ДА ПОВТАРЯТ.ЕЗИК СВЕЩЕН !
49
3
 
0
 
! Отговори
do 56 преди 8 години
Айде сега отвори законопроектите (практически всички внесени от почти цялата група на Атака) и зачети детайлите. Мерси за такава работа.
48
1
 
4
 
! Отговори
ДО 53 преди 8 години
Ето какво е свършил Илиан Тодоров!!!! parliament.bg/bg/MP/1673А ТИ КАКВО СИ СВЪРШИЛ? :)
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо в САЩ няма малцинствени групи с подобни искания ? Ако на някой влах му се иска румънски, границата е близко да отива там.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се е чуло и разбрало защо тия-ония не представят тоз проблем пред съвета на Европа и ЕС като и където искат да членуват,плащат си членски внос значи могат да си питат и интересуват по въпроси всякакви,аджеба защо са признати 27 говорещи се национални езика като таз организация е интернационална по състав,значи защо като има толкова различни малцинствени народности вътре в нея и у всички поотделно,се не говори и учи навред нашир всите езици що ги има и колко са официално регистрирани-150,200+2
45
6
 
2
 
! Отговори
_ преди 8 години
Маковей добре знаем, че си гледа работата повече от добре. А Илиян Тодоров, апропо, какво точно е свършил?
44
1
 
4
 
! Отговори
tuti- fruti преди 8 години
Тази не си е научила урока за етносите. В БГ няма румънци а власи не е едно и също. Между другуто,когато гр. ВИДИН е овободен от турско робство, румънците се включили в овобождаването му с претенцията пред великите сили да се даде на Румъния северна Добружа.Когато поискали, след неколкодневни боеве ключа на града, Изет паша казва,че власите не са достойни за това и ще чака русите, така и става. Ключът е предаден на руски офицер и сега Видин и Добружа са наши.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 47Сглобена е твоята Турция, която сега обезумява, че ще се възроди Кюрдистан, че ще трябва сда върне и на Гърция, и на Армения, а би трябвало и на Бълггария, завоюваните с варварска жестокост културни земи, нищо че се правят на ударени за миналото си и имитират съществувала в миналото държава. Фантастика, ненаучна. А да се сещаш защо българите са били 1 500 000?! "Съжителството" им е помогнало!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маковей просто"предполага" "някои" промени, поради доста силни индикации, че ще настъпят в разградения двор и село без кучета България. Бърза да заеме позиция, та и Румъния да отхапе лаком къс. За искането на тази жена БЪЛГАРСКОТО Външно министерство трябва да изпрати международен протест до ООН и Брюксел, и до парламента на Румъния за нейното отстраняване от длъжност поради намеса във вътрешните работи на суверенна държава. Тя дори не е ВЪНШЕН МИНИСТЪР. НЕЙНАТА ДЛЪЖНОСТ Е ВЪТРЕШНА!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми тя жената си я гледа работата а вие защо не си я гледате , имате късмет че не сте румънски депутати че вече да сте в пандиза изнасилени и пребити
40
1
 
0
 
! Отговори
До "ген.Колев&q преди 8 години
Не цапай името на славния ген. Колев. бисексуалният маниак, мечтаещ да стану император царь Фердинандъ I и Последни и негодникът Васил Радославов ни набутаха в Първата световнана страната на Германия, Австро-Унгария и Турция срещу Антантата. Българи се биеха с французи, англичани, гърци, сърби, румънци и изпратените да им помогнат руснаци. Тогава руският възпитаник, русофилът ген.Колев разби казашката конница, считана за най-добрата в света. и Слава на героя, но това не е повод за самодоволство!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
помаците сме българи...., но г.лупацит.е не го разбират
38
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е една сглобена Държава от българи , турци , помаци , власи , да не забравяме че в края на 19 век българите са били само 1 500 000
37
0
 
5
 
! Отговори
Вaвилон преди 8 години
Мaйчин език ,мaйкaтa го говориОфициaлният език е БългaрскиятНa рaботa AнглийскиВ бaрa ИтaлиaнскиНa кръстовище ИспaнскиНa зор ТурскиНa улицaтa ЖaргонВ дневникa ЙероглифиИ тaкa нaтaтък
36
5
 
13
 
! Отговори
а не тъка преди 8 години
тя маковей си гледа добре работата жената де и българските депутати да бяха съвестни като нея
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доживях да чуя нещо смислено от българските депутати.
34
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНяма какво да умуват, защото още навремето Васил Левски е казал, че който иска да се освободи, трябва да се бори за това с оръжие в ръка. Малцинствата в България искат да се освободят от българското робство само с думи, протести и форумни дискусии. Очакват бъгарски депутати да прекарат български закон да ги освободи от българско робство. Така не ставало, ако се съди по думите на Дякона.
33
7
 
8
 
! Отговори
ген. Колев преди 8 години
Земите по Делтата (Онгъла) Расия ги награби от Румъния и им пробута нашата Добруджа въпреки че Румъния не искаше тая трампа. Е, ако Расия е решила да започне да връща награбеното - добре... ама от нахлуването в Украйна не си личи.
32
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цветанов и Борисов зададоха на герберастките си *** тон за оплюване на Моника Маковей. Не могат да преживеят, че г-жа Маковей директно обвини ГЕРБ в покровителтстване на корупцията и в мафиотски схеми със строителните фирми на Пеевски, Божков, Златев и останалите олигарси.Само че целият свят знае коя е МОНИКА МАКОВЕЙ и какво направи, докато Цветанов и Борисов са ги чували в селата около Шума и Банкя.
31
0
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Защото искаме и България да стане високо развита затова! А не да пълни всички лоши доклади. Сега разбра ли защо?