Заради гонките: Тунинг колите - без технически преглед

Гонкаджите на път да дрифтят легално. Но не и по улиците
15 мар 2016 18:25,
35
Заради гонките: Тунинг колите - без технически преглед
Снимка: Булфото, архив

Тунингованите автомобили - тези с повишена мощност на двигателите, спортни ауспуси и други подобни подобрения, да не получават сертификат за техническа изправност. Това предложи зам.-министърът на МВР Красимир Ципов като мярка за борба с незаконните гонки.

Още по темата
Той участва в дискусия в парламента, посветена на една от най-кървавите моди по пътищата у нас. Според Ципов може да се въведе наказание за всяка промяна на конструкцията на автомобила, която може да доведе до повишаване на мощността му. Той лансира и идеята да се въведе наказателна отговорност за тези, които извършват технически преглед, ако пуснат такива коли. 

Депутати, експерти и общинари застанаха зад идеята гонките да се легализират. Според тях това ще стане като гонкаджите се изведат на специални полигони извън населените места, където да бъде осигурена полиция и здравна помощ. Вече има инвеститорски интерес към подобни полигони, има разработени проекти и одобрено финансиране. 

По време на обсъждането в парламента бе обявена и друга опасна тенденция - броят на тежките катастрофи и убитите по пътищата се увеличава. През миналата година са станали 7225 тежки инциденти на пътя. При тях са загинали 708 души, а 8971 са били ранени. Това е с над 200 катастрофи повече за година и над 40 жертви, обясни шефът на Пътна полиция Бойко Рановски. 

Той обясни, че в областните дирекции на полицията постъпват множество сигнали за нерегламентирани гонки, но те не могат да бъдат доказани. Причината е, че при пристигане на място, полицаите откривали само струпани хора, но не и състезания. Рановски подкрепи идеята гонкаджиите да се състезават по определени правила. 

Шефът на БЧК Христо Григоров обяви, че има конкретно предложение и е предложил на кмета на София Йорданка Фандъкова пилотен проект, за който е намерено и финансиране. Шефът на транспортна комисия Настимир Ананиев също обяви, че инвеститори са се свързали с него и са проявили интерес към финансиране на полигони за гонки. Ананиев обеща, че ще обсъди с депутатите от комисията промяна на закона за легализиране на гонките. В същото време той обясни, че ще се предложат и санкции за гонки по улици, пътища и магистрали. 

От Столична община дадоха да се разбере, че са готови да предложат публично-частно партньорство на заинтересовани страни. 

Сред идеите срещу гонките, които се чуха по време на дискусията, бе и ограничаване на скоростта за млади шофьори по магистралите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: катастрофиавтогонки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
рацер преди 8 години
Как точно ще става проверката ? Сменени бутала, биели, вал, дюзи, разпръсквачи ремап, по-голяма турбина... Как точно ще ги установяват кат и пунктовете за ГТП. Ще има ли диностенд на всеки пункт ? И какъв е проблема в по-големите джанти ? По-големите джанти предполагат по-широки гуми, т.е. повече контакт с пътната настилка, повече сцепление и по-добър контрол на колата като цяло. А по-големите спирачки проблем ли са ?Хората, налели по 5-10 хил лв в колите си, карат доста внимателно обикновено.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо спрете купуването на книжки,тогава предприемайте други действия.Имам чувството,че в България 60-70% от книжките са купувани.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повече катастрофи при отрицателен прираст и емиграция....т.е. катастрофите са много повече и на никой не му пука, измислят безумни глоби, който никъде по света ги няма, после никаква събираемост че и отстъпка ако платиш на време.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...ограничаване на скоростта за млади шофьори по магистралите..."Интересно ми е как ще проверяват за спазване на това. Просто от техническа гледна точка изглежда, че ще бъде провал.
23
0
 
3
 
! Отговори
защо? преди 8 години
Така или иначе след гонките има бой с бухалки. Защо първо не се бият с бухалките, а след това, който оцелее, да се включи в гонките?
22
0
 
4
 
! Отговори
карбонясал преди 8 години
Мойта кола е 25 годишна! Емблемата и е задраскана. А пък тунинга и е ръждата! Набира по-бързо от колкото спира и от всякъде ме прибира!
21
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Значи ако на Трабанта си сложа широки гуми и голям ауспух няма да мина на ГТП , защото е видимо тунингован! В същото време си правя електронен тунинг на джипа без външни белези и го правя от 250 на 320 коня и минавам ГТП. Що не се гръмнат някои "мислители" в тази "Държава"?!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докога все някои друг ще е виновен на кат и на парламента.Само силни приказки и закани и плачевна статистика- 21 век все още в БГ няма необходимата и адекватна инфраструктура.Още се движим по пътищата на Бай Тошо.За 26 години демокрация и тотална промяна на живота - една магистрала и няколко обходни пътища. Ей това е проблема... Отдавна трябваше да са модернизирани пътища и линиите ама не - само приказки ...
19
2
 
1
 
! Отговори
42 преди 8 години
Това са глупости.Да забранят тогава и Ферари и Макларън и AMG.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа да видиш пежо 205 с 17 цола джанта на фланци няма но в България тунинга е преминал вече всякакви границиХахааааа Няма такава Държава дори и в Европа:)))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нема ли някой човек свързан с реалноста у тоя парламент бе?
16
4
 
8
 
! Отговори
Рси преди 8 години
Всичко е много просто вдигат се цените на застраховката за гонкадджии нарушители и агресивен шофьор. При едно нарушение двойно при две четворно при три деветорно и т.н.
15
2
 
9
 
! Отговори
Алфъ Ричърчингъ преди 8 години
Голям брой от катастрофите са с автомобили марка BMW с водачи пишлемета!Факт!Най-дебеловрати и агресивни са водачите на джипове!Най -тунинговани са 20-30 годишните бангии !Най-бързащи са софиянци...Най- често срещан автомобил в Перник wv folf!
14
3
 
6
 
! Отговори
Ум преди 8 години
Джигитите да ги събличат голи с превръзка на очите и връзват за уличен стълб за няколко дни. Който му е кеф да бие, който му е кеф да ***.А да видим след това дали ще повторят.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Техническите прегледи трябва много сериозно да се затегнат. Сега техническия преглед се състои в плащане на 40 лв. Това спирачки, кормилна система, гуми, емисии в нормите не са необходими. Всякакви дръгели дето са на светлинни години от изправно техническо състояние се движат по улиците.
12
4
 
13
 
! Отговори
тъпанарщини преди 8 години
Много тъпо предложение.Ще си мина прегледа и после тунинг.И така всяка година.Тия търтеи да не ми се занимават с простотии,а да излизат на пътя.Камери,цивилни полицейски коли,радари в храстите и не безбожно високи глоби,ами отнемане на свидетелствата и караш нови курсове.Това е начина.Неподкупни служители и контрол.Питайте немците,те знаят.
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
айде вижтеколко от катастрофите са с тунинговани коли и тогава приемайте закони това че всеки 18-20 годишен се качил на кола и се прави на рейсър е проблемаимам тунингована кола и мога да заявя че е много по безопасна и сигурна от една заводка
10
3
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Ако следваме логиката на управляващите, направо можем да забраним автомобилите. Така не само гонки няма да има, а ПТП-та въобще. Но, уви, толкова им е управленския капацитет - вместо да преследваме виновните, дайте да накажем и невинните с тотална забрана и да си измием ръцете. Изисква се известна доза умствена недостатъчност, освен типичното дебелоочие и наглост, за да се дават такива идеи.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Правилно така трябва да е не може на едно поло с двигател 1.4 да му сложиш нелегално един VR6 и да минеш преглед без колата да е преминала първо преглед с цялата документация пред Официалният Дистрибутор за България в случаят ФолгсвагенТова е пълен Абсурд в ЕвропаЛегализацията на такъв вид автомобил може спокойно да стигне цената на един R32 почти новС всичките направени подобрения и подменена документация
8
2
 
14
 
! Отговори
PD преди 8 години
Не минава и ден, без някакво малко умно предложение, да се избълва от предложилите ни се, и избрани да водят народа ни лидери. Как се умножава безумието. Кво общо тунинга с нарушителите на законния ред.

Спонсорирани публикации