Как да санираме и остъклим терасата законно?

Домоуправителите ще отговарят за неотложните ремонти
20 мар 2016 10:10, Александър Попов
25
Как да санираме и остъклим терасата законно?
Снимка: Булфото, архив
Когато баща ми ми каза, че Тошко е намерен, бях на работа и направо ми се подкосиха краката

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/03/20/da-otkriesh-roditelite-si-sled-polovin-vek.296629
 

През седмицата депутатите сложиха край на санирането на парче и своеволното остъкляване на балкони.

Какво се случва с вече остъклените тераси?

"Законът е категоричен, че те няма да бъдат пипнати. Те са в режим на търпимост. Оттук нататък обаче е по-различно. Остъкляването ще бъде възможно след съгласието на 51% от останалите собственици в блока", обясни зам.-министърът по регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред Нова тв.

Той разясни, че първата стъпка е домоуправителят да свика общо събрание. Когато се вземе решение, собственикът, който решава да извърши подобни ремонти, спазвайки нормативната база, може да извърши остъкляване.

"Нов момент в закона са така наречените неотложни ремонти и задължение на домоуправителите е да отговаря за тях. Такива са ремонтите, които касаят премахването на опасни за здравето и живота на хората елементи по сградата", разясни Нанков.

В приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост е записано, че хората не могат да "извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата."

С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района - от 300 до 700 лв.

Собствениците, които не живеят в имотите си, ще са длъжни да оставят телефон за връзка и имейл за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание. Ако не са оставили контактите си на управлението на етажната собственост, ще е достатъчна обява залепена във входа за свикване на събрание за да се смята, че са уведомени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи по времето на демокрация ЧАСТНИЯТ ми имот не е само мой? Той, видите ли, е ЕТАЖНА собственост...Че то по времето на Живков имаше по-малко забрани за човека и по-голямо зачитане на личното му пространство и собственост!
13
2
 
21
 
! Отговори
Дали? преди 8 години
Ще им мине ли номера- целта е да глобяват за пари, не за друго. Пари не им стигат- всичките им наредби свързани с пари. Що не отменят сградната инсталация, въпреки че европата им написа как да е? Що не изкарват редовно ***? Що не чистят редовно паркове и градини? Тях кой да глобява?
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лили балкона още не се е развихриха.На предния мандат що балкони срути из Варна и Бургас...
11
1
 
15
 
! Отговори
Край преди 8 години
Нали написаха по-високи глоби за паркиране по трооари и градинки. Какво да не би някой да ги налага. Фандъкова няма грам воля да упражнява власт и да задължава хората да спазват законите. Фандъкова е копчето на Борисов за раздаване на обществени поръчки. Да София се промени много с много европейски пари НО РЕД ПАК НЯМА.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
депутатите са о.трепки
9
2
 
28
 
! Отговори
Край преди 8 години
Някой дето си е остъклил вече терасата ще се съгласява или ще ми забранява и аз да го направя. Пишат закони с долната си дупка и даже знаят че никой няма да ги спазва и не мислят и да го принуждават да ги спазва. Пише се закон само за да се оправдава съществуването на 240 тунеядеца.
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ НАЛИ СЪСЕДА МИ КАТО МИ ЗАБРАНИ НЕЩО УТРЕ АЗ ЩЕ МУ ЗАБРАНЯ И СГРАДИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ НЕОСТЪКЛЕНИ БЕЗ ДОГРАМА И ПРОЧИЕ И ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НА ХОРАТА И АРИТЕКТИТЕ ВЗЕМЕТЕ СИ ПОГЛЕДНЕТЕ ДЪРЖАВАТА КАТО САНИРАТЕ РОМСКИТЕ МАХАЛИ ЕЛАТЕ И НИ СЕ ОБАДЕТЕ
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опитват се да ва искарат незаконни за да гласувате за ГЕРБ,това е цялата истина,така както ромските къщи са незаконни и ги мачкат за изборите така Бойко се опитва да мачка и нас
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да давам на никой нито телефон нито имейл навсякъде е пълно с телефонни измамници и не съм длъжен да ползвам нито телефон нито имейл това е второто заврете си закона днаете къде.
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега никой в блока не се е оплакал от това, че някой си е остъклил терасата. Никой няма да се занимава с такива глупости да събира целия блок за да обяви, че иска разрешение да си остъкли собствената тераса. Всичко ще си остане постарому- всеки ще си остъклява когато му е кеф защото така или иначе не пречи на никого.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tова което се подчртава в статията е, че преди да почнат да падат панелките трябва да ги остъклите и санирате!
3
1
 
29
 
! Отговори
az преди 8 години
Терасите как да е, но за тези които махат подпорни колони по жилищата за да си ги направят като у село, трябва затвор да се въведе.
2
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терасата е част от квадратурата на апартамента ,терасата е ваша собственост и никой по никакъв начин не може да ви каже със или без дограма да е .
1
7
 
77
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Нямаме вашите палати,тъй,че ни оставете да се оправяме с панелките си колкото позволяват мизерните ни заплати.