Робева за допинг скандала: Това е игра на гоненица

Спортът се комерсиализира, кумир станаха парите, призна треньорката
29 мар 2016 20:42, Анисия Иванова
12
Робева за допинг скандала: Това е игра на гоненица
Снимка: Bulgaria On Air

Ако истински се водеше борба срещу допинга, тя отдавна щеше да е спечелена. Това коментира Нешка Робева пред  Bulgaria ON AIR.

"Това е като една игра на гоненица. Едни търсят възможности, неоткрити още от допинг комисиите, за въздействие върху човешкия организъм. Другите пък ги следват, за да ги открият. Въпросът е, че не всички, които ги откриват, биват наказвани", посочи Робева.

В спорта много отдавна се намеси търговията и от всичко това губят спортистите, смята легендарната треньорка. Според нея дори и за момент спортистът да е печеливш, той в основни линии губи. Печелят различни корпорации и производители, обясни тя.

Още по темата

Все по-тежко и по-тежко става участието в международни състезания, отбеляза бившата състезателка по художествена гимнастика. "Ако аз искам да изведа един национален отбор, трябва да се явя на изпит, да си платя при някого, когото международната федерация е определил, че трябва да ме изпитва. Това е да се взимат само парите. Пари, пари, пари и пак пари ...", обясни треньорката.

Всичко това започна, когато в спорта се намеси много силно политиката. Кумир станаха парите и спортът се комерсиализира, отбеляза тя.

"Основното предназначение на спорта е да организира младите хора, да обере агресията, която е присъща за младия човек", смята Робева.

Председателят на Националната аптечна камара д-р Антон Вълев обясни, че мелдониумът представлява специфичен ензимен блокер, който предпазва вътрешната част на кръвоносните съдове. По думите му основно се използва при пациенти, които имат сходност за получаване на инфаркт или такива, които имат диабет - страдат кръвоносните съдове.

"Не мога да кажа какъв е периодът на разпад в човешкия организъм, тъй като мелдониумът няма регистрация в България. Няма официални данни в България, нито в Европейската агенция по лекарствата, тъй като мелдониумът не е регистриран в нито една от държавите извън бившия Съветски съюз и не мога да ви дам информация за точното време, в което веществото присъства все още в организма и може да бъде засечено евентуално от лабораториите на Олимпийския комитет", уточни Вълев.

Той заяви, че не може да каже дали много спортисти прибягват към него, но голяма част от тях поради "натоварването биват третирани с инсулин и други вещества и развивайки подобни симптоми на диабета се налага да бъдат третирани с мелдониум като защита".

"Той няма странични ефекти, но влиза в ограничителния списък, тъй като има данни, че присъствието му в човешкия организъм води до засилване на способностите, особено физическата активност при спортисти и могат да покажат доста по-съществени резултати, ако го няма", обясни той.

Спортистът, когато е над 18 г., е уведомен какво приема и не би трябвало да се прави без изричното му съгласие, обясни от своя страна Робева.

Целят разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските спортни среди са лицемери! Когато хванаха Шарапова със същото нещо се надпреварваха един през друг да я заклеймяват като измамничка и т.н., но когато и българка го отнесе - вече дяволът не е толкова черен.
6
1
 
2
 
! Отговори
Кой преди 8 години
Бря, то мОгу Ора подразбират от спорта и фиДсколПтурата повеке от Нешка Робева. Ама ако някой риче, чи парити не развалят всичко, което им се кланя, нема да повЕрвам.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спортът винаги е бил политика. Едно време се наливаха пари в бази, въстановяване, хранене и допинга беше само малка част от веригата. Сега се опитват да омаловажат труда на всички. Пептидните немаркирани хормони и активни вещества се вземат от хора с по-големи финансови възможности, а имуно тестовете са много скъпи и трудно приложими за спорта. Няма нищо ново под Слънцето, а сега се пробват и различни продукти на генното инженерство.
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая *** Робева стита се оплаква, защото по онова време тя колко пари изцока-не е за разправяне. Като например договор от японците с нашите момичета за 135 000 долара ,за да рекламират кисело мляко.А девойките получават по 130 лв.,радост до ушите,а останалите пари? А това е само за един договор!Да не говорим за привилегиите ,които ползваше.Айде стига с тия стари комунистически номера!!1
3
2
 
8
 
! Отговори
А 1988 преди 8 години
Без допинг ли станахме 5и на Олимпийските игри!? Сега пари, тогава идеология ... Въобще какво да говорим
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги всичко е било въпрос на пари.
1
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След Бареков, Робева каквото и да каже вече не важи! Сори, оака се яко!

Спонсорирани публикации