Трапезата по Великден – салата от Гърция, яйца от Франция...

Продават ни останали след католическия Великден яйца
30 мар 2016 09:00,
50
Трапезата по Великден – салата от Гърция, яйца от Франция...
Снимка: архив, Reuters

Търговци ударно внасят яйца от Франция и Полша заради наближаващия Великден, коментира Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

"В понеделник пристигна тир с яйца от Франция. Това са количества, които са останали след приключване на католическия Великден и сега те си чистят складовете", допълни той.

Още по темата

Обявява се, че яйцата се внасят за преработка, но реално се препакетират и се продават на пазара. По данни на съюза миналата година у нас са внесени 137 млн. броя яйца, като родното производство е 1 млрд. броя. Или 13 на сто от яйцата на пазара са вносни.

"Проблемът е, че най-големи количества се внасят именно по празниците, когато има голямо търсене, но така се обръща пазарът", коментира Белоречков пред "Труд".

По думите му при вноса на яйца, когато не са в кутийки, а в палети, е възможно срокът на годност на яйцата да бъде променен. Знаем много добре, че е направен такъв внос на яйца в палети, каза председателят на съюза. Срокът на годност на яйцата е 28 дни.

От Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че ще има масирани проверки преди празниците.

"Проверяваме и пакетиращите центрове и ще следим за нарушения", казаха от агенцията. Проверка тече и на замразеното агнешко от Нова Зеландия. В дните преди празника обаче ще проверяваме дали недобросъвестни търговци го размразяват и предлагат за прясно, уточниха от БАБХ.

По-скъпа салата за Великден прогнозират от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция. Причината е, че оранжериите изскубаха реколтата, за да засадят краставици. Това ще доведе до недостиг на пазара и цената ще е около 1 лев за брой, каза Красимир Кичуков, член на управителния съвет на асоциацията.

Внос обаче ще има от Гърция, но тяхната е по-жилава, защото докато дойде до българския пазар минават 4-5 дни, уточни той.

От Съюза на градинарите обаче обещаха за празника да има полско производство. Ще има достатъчно български салати, лук и репички за Великден, коментира Слави Трифонов, председател на съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Ще ни ги продават я, като ги купуваме. Не е виновен който яде баницата. Затова аз ще си купя яйца от магазин, за който знам че винаги зареждат пресни яйца. Никакви хипермаркети!
25
2
 
0
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен 31Защо ли? Защото в България има ресурс, имаме прекрасна природа и много чисти села и местности, затова. Може и да не го заслужава, но може да си го позволи. Ако питаш как, виж какво съм написал първо.
24
0
 
0
 
! Отговори
Скарлет преди 8 години
Эаглавието и под эаглавието е направо трепач:-)))!!! Оправихте ми настроението!!!
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само едно не мога да разбера, защо българина си мисли, че винаги трябва да яде най качественното най хубавото, с какво го заслужава ?
22
4
 
3
 
! Отговори
Т.Ж. преди 8 години
От една изостанала аграрна страна,България се превърна в развита промишлена държава...
21
3
 
3
 
! Отговори
BG преди 8 години
До Личен опитНа Easter Monday ( понеделник след Великден ) британците играят стара традиционна игра, в която пускат надолу по хълма истински яйца. Печели този, чието яйце стигне най-далеч и остане здраво най-дълго.
20
5
 
6
 
! Отговори
Личен опит преди 8 години
В Англия и Белгия по Великден, предполагам и във Франция, се търсят и предлагат ШОКОЛАДОВИ яйца (не кокоши) и зайчета. Казвам го, защото съм бил там и съм го видял с очите си. Аман от дезинформация
19
3
 
10
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Пр-стаци.Какво искате, да ви продават хубава стока ли?Хубавото е за тях бре будали. За вас отпадъците.Какво като сте в ЕС? Трябва да се радвате, че ви дават помията.Прос-аци.
18
2
 
10
 
! Отговори
Забележка преди 8 години
Във Франция се купуват и хапват шоколадови яйца по Великден. Сякаш точно в този случай няма как да купуваме техните яйца "останали след Католическия Великден".
17
4
 
12
 
! Отговори
бг преди 8 години
За това сме на тоя хал...плащаме помощи на повече от милион безработни ....роми....а внасяме огризки ...няма ли кой да отглежда зеленчуци, агнета,кокошки,??? До кога ще тровим децата си с вносна химия...редно е по-голямата част от пазара да се покрива от наша, родна продукция с цел работни места и заетост...а ние внасяме за да правят гуши търговците и митницата...практика е софиянци да плащат на старци по селата да им гледат животни и зеленчуци и после товарят колите...ЗАЩО ЛИ???????
16
2
 
17
 
! Отговори
СТАНИШЕВ преди 8 години
Само не знам дали глупакът написал статията знае, че във Франция на Великден не се ядат яйца, а нещо друго - например шоколадови зайци и шоколадови яйца.
15
13
 
12
 
! Отговори
Евролюб преди 8 години
Какво толкова - това е общият пазар - най-голямото икономическо предимство на ЕС. И кой е казал, че българските салати са по-хубави от гръцките или че френските яйца не са по-вкусни от родните. Да, чернобилските бяха изключителни, но аз не искам да ги ям пак. В Гърция и Франция има стандарти за безопасност на храните, у нас има баджанаци и пачки под масата
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Търговци ударно внасят яйца"Ей, гениални сте в драскането на статии. Какво значу ударно внасяне. Удрят ги в земята и ги внасят ли? Май много Под Прикритие гледате и започвате да използвате уличен сленг в статиите си. Не че някога ви е било високо нивото на писане.
13
6
 
12
 
! Отговори
Еврогейеец преди 8 години
След като българите нямат топки, ще купуват чужди яйца !
12
10
 
8
 
! Отговори
филия с мас преди 8 години
Стига капризи!Радвайте се на трапезата, щото и на нея може да сложат данък!Да ви е сладко!
11
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Жан ГабенЖан, ти на село ли живееш, ако да, сподели какво правиш там за да не го изоставиш. Второ, възможно ли е баба ти да задоволи републикански пазар с домашни яйца и салата...
10
5
 
16
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
До Анонимен 7В ква Европа си па ти бе? Кое ти е европейско освен цените? Образование ли? Здравеопазване ли? Пенсиите ли? Заплатата ти ли? Колата ти ли? Живота ти ли? Кое ти е европейско на теб???? Той бил европеец, аре бягай от тука бе, европеец....
9
11
 
8
 
! Отговори
анти-монопол преди 8 години
Основната иея на ЕС е свободната търговия.Не виждам защо някой си трябва да се жалва от конкуренцията?!Ами като не може да произведе по-евтин и качествен продукт да си смени занаята.
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако България се намираше в пустинята, щяхме да внасяме пясък.
7
1
 
17
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 8 години
Може и още!И ощеИ още