Един път в годината може и да послъжем

Честит 1 април – Ден на шегата и небивалиците!
Обновена: 1 апр 2016 09:21 | 1 апр 2016 07:50, Камелия Цветанова
14
Един път в годината може и да послъжем
Снимка: Reuters, архив

Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.

Съществуват различни версии за произхода на деня на шегата.

Една от версиите за началото на традицията да се шегуваме е свързана с Франция, по времето на Луи 14-ти и смяната на Юлианския календар с Григорианския.

Кралят издал закон, с който въвежда датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари.

Френските поданици се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с датата 1 април. През следващите години французите продължили да измислят различни шеги, които се правели в този ден.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове", която трябвало да се проведе на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: шега1 април
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога точно е възкръснал Христос никой не може да каже, защото дори днес се спори кога е живял.... ако вярваме на Библията Христос се е родил когато са разцъфвали дърветата в 15 година от царуването на Тиберия Цезара, но го честваме на 25 демекмври защото тогава е бил Римския празник на Слънцето....
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
глупости има лъжи и лъжи, да излъжеш детото че майка му е при звездите и го гледа - то няма да разбере обяснението че няма да я види повече - или че има дядо Коледа не са лъжи, а фантазии които правят истинаат поносима и са нормални. да излъжеш мъжа си че си му вярна, а да спиш с пирятеля му е лицемерие и са моралон осъдителни. Има невинин лъжи с цел да защитят психиката на близките ни, и същинсик лъжи с цел ние да се чувстваме по-добре. Втори са заради нашия егоизъм и са срамни.
8
1
 
1
 
! Отговори
Брегор преди 8 години
Никога не трябва да лъжем, лъжата е зло и змейска отрова и произхожда от дявола. Говорете само истината и истината да бъде основа на отношенията ви в живота.
7
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 8 години
И не случайно телефонния код на Габрово е 066. Остава му още една шестица.
6
2
 
0
 
! Отговори
Истината преди 8 години
1 април е сатанински празник. Истината е, че на 1 април Възкръснал Христос - това е била датата през 33 година. Мръсните евреи разпространили лъжата, че Апостолите излъгали и вкарали политика на осмиване на най-великия Празник в света. Именно кощунственото разпространение на лъжата и осмиването на Истината влязло в основата на този "празник".Не е случайно и празнуването му в порочния град Габрово. Там в музея на смеха на 3 етаж има кощунствени осмивания на това което чака хората.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Внук на ВангаВерно, и след 20-годишното му управления, в България ще са останали само сподвижниците му от ГЕРБ, които да управлява.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Политиците могат да послъжат и повече пъти в годината.
3
0
 
3
 
! Отговори
dsadsa преди 8 години
Какъв е тоя бежанец, на снимката...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сомият Бойко Борисов е комунист, а Герб е БКП 2
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всъщност идеята не е да ЛЪЖЕМ, да се ШЕГУВАМЕ.