Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис

Младите посягат към дрогата от любопитство, за удоволствие, от скука
1 апр 2016 17:52, Анисия Иванова
106
Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис
Архив: Булфото

Около 65 хиляди гимназисти в страната са пушили канабис поне веднъж през живота си, близо 27 хиляди са тези, които са посегнали към дрогата през последния месец, сочат данните на Националния фокусен център за наркотици.

Резултатите от изследванията през последните няколко години показват, че между 370 и 440 хиляди българи на възраст между 15 и 64 години са пробвали поне веднъж през живота си дрога.

В групата на 15-34-годишните процентът е 22,8, каза във Варна експертът Антония Банчева на дискусионен форум за тенденциите в разпространението и употребата на наркотични вещества сред децата и младите хора.

Най-разпространеният наркотик е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин. Младите хора посягат към дрогата най-често от любопитство, за удоволствие, от скука или за да се впишат в дадена компания, обясни Банчева.

За разпространението на т.нар. дизайнерски дроги данните на центъра сочат, че най-много са синтетичните канабиноиди. Употребата на тези вещества е присъща по-скоро за учениците, а не за възрастните хора, обясни Банчева, цитирана от БТА.

Синтетичните канабиноиди, които заливат пазара, завоалирани като чай, соли, торове, са много опасни, тъй като ефектът от тяхната употреба е неизвестен, особено в съчетание с алкохол или енергийни напитки, каза Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

По думите й рискът не е толкова, че може да се развие зависимост, колкото че може да се стигне до тежки интоксикации и увреждания. Вече има и данни за развитие на амфетаминови и метаамфетаминови психози сред младите хора, каза още Богданова.

Според нея разрешаването на проблема с разпространението на дизайнерските дроги се крие в превенцията. Надежден вариант е работата от типа "връстници обучават връстници", посочи Богданова.

Младежите си доставят дрогата чрез интернет сайтове, дилъри, включително и от магазини. Тези вещества са много опасни и употребата им може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното, параноидно поведение, обърканост, остра бъбречна недостатъчност, предупреждават лекарите.

В страната има недостиг на програми за работа с младежи, които вече са експериментирали, допълни Богданова. По думите й такива програми се реализират само във Варна и в София.

Тя каза още, че трябва да се спрат всякакъв тип внушения особено в медиите, че нищо не може да се направи в борбата с наркотиците или че има безопасни дроги.

В момента в страната се изпълняват 30 метадонови програми, допълни Венда Зидарова, началник отдел в здравното министерство. Държавата отделя от бюджета около 1 милион лева само за метадона. Отделно в 5 града с държавни средства се изпълняват програми за намаляване на вредите и психосоциална рехабилитация на зависимите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: форумнаркотициВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Лично мнение преди 8 години
Цялата така наречена "борба с наркотиците" е едно безсмислено упражнение за което се харчат стотици милиарди в световен мащаб, без каквито и да било резултати. Днес абсолютно всеки наркотик може да се купи онлайн или на улицата. Който иска да се друса го прави така или иначе. Лошото е че се продават и много субстанции с неясна чистота и съдържание.ЗАТОВА, всички наркотици трябва да бъдат легализирани и да се продават свободно в аптеките!Поне хората ще получават това за което са си платили.
34
1
 
15
 
! Отговори
Ico преди 8 години
Страшна статистика: Зачестява наемането на маймуни за пишене на статии.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оф, въобще знаете ли как се правят тези статистики? Пускат едни анонимни въпросници на хлапета между 12-16 години. В девети клас от 26 души паралелка само едно момиче чинно си попълни анкетата и си призна, че пуши. Около 10 души попълниха анкетата от 15 страници за около 30 секунди, защото не им се занимаваше с глупости. Останалите почнахме да се състезаваме кой ще се изкара по-гангстер. Направо на хартия му скрихме шапката на Ескобар. Реално най-много да сме пили по една ракия и няколко бири..
32
0
 
10
 
! Отговори
Крумев преди 8 години
Еййй, стрхотни малоуници сте "днес.зле"Май тоя който е писал статията си е пропуанал хероиновата доза и е написал нещо за 10лв, че да има да си напазарува.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купешкият алкохол е по-вреден от канабиса. А за кремвиршите да не говорим. Забранете *** в храните, марихуаната е незначителен проблем. познавам много хора, които са пробвали, и то не веднъж, но нито един от тях не е станал зависим.
30
1
 
18
 
! Отговори
st.anger преди 8 години
пушенето на канабис няма нищо общо с показаното на снимката.нито пък с метадоновите програми. а самата статия е писана като за първи април,глупава до безумие
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАТОВА ,ЧЕ ВОЛЕН СИДЕРОВ СЕ ОПЪЛЧИ НА НАРКОМАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ВМЕСТО ДА ПОЛУЧИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА ПОДКРЕПА ВЗЕ ,ЧЕ ПОЛУЧИ ОСЪДИТЕЛНА ПРИСЪДА.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора само амфетки нищо друро... После си яко HAPPY... "хабиби спиш ли добре си тананикаш постоянно и т.н.
27
2
 
8
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Защо по***волите сте качили снимка на хероиново зависим, а заглавието ви гласи: "Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис"?
26
0
 
17
 
! Отговори
андонов преди 8 години
След като и МВР се включи в разпространението на дрога през последните дни ,сигурно и резултатите в продажбите няма да закъснеят.
25
3
 
14
 
! Отговори
Пф преди 8 години
Проблемът с канабиса не е проблем, напълно безвреден е, в някои случаи дори лечебен. В белите страни (ние само се правим че сме от тях) е законен именно с медицинска цел. Помага в борбата с някои доста сериозни заболявания, но ние сме мутренска държава, няма да го узаконят. Останалите видове наркотици няма какво да ги коментирам, ако ти стига мозъка трябва да знаеш какво може да ти се случи след употребата им, ама да причислявате канабиса към тях слагайки тая копната от нета снимка е несериозно.
24
2
 
4
 
! Отговори
НЯМА ТОЛКОВА ДЕЦА преди 8 години
в гимназиите бре. Да не сте броили и гимназията в Столипиново...
23
0
 
5
 
! Отговори
Козела преди 8 години
Още имало умни глави да коментират из dnes.bg. Не се предавайте братя
22
1
 
8
 
! Отговори
Ъо преди 8 години
До ИнжекцияАвторката май има връзка с главния редактор за да я държат на работа...Или коментарите да се пълнят. Може да е някаква нова тактика, иначе много силен резила ще да е.
21
2
 
24
 
! Отговори
Йоро преди 8 години
Е сега отивам да си ударя един грам Марихуана венозно, В Хълк да се превърна
20
1
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
много е лоша спекулацията и момента с насаждането на вредното и грешното! жалко че има хора които се хващат още на такива като таз мила репортерка а и още по-жалко че хората изкарват пари на гърба на другите "без да ги е еня за поминъка на местните жители нито за съхранение на природата"любима държава с жалко управление - резил за прадедите ни които са дали живота си за майка България!
19
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Предвид имитацията на "борба с дрогата", броя на наркозависимите ще се увеличава. Защо в Сингапур нямят проблем с наркотиците.......!
18
3
 
23
 
! Отговори
нз преди 8 години
Най ми прави кеф да си боцна една марихуана във вените,да си сипа ракия и да си пусна чалгийка.
17
1
 
12
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Много добри коментари! Явно има още нормални хора в БГ. :)
16
3
 
22
 
! Отговори
статистик преди 8 години
Страшната статистика е следната: Ако примем, че вече сме 6 000 000. Повече от 3 000 000 пушат цигари, По тъжно от това здраве му кажи. Може да се каже, че тези хора са роби. Тъжни роби, които всеки ден харчат много пари с наведени глави. Мисля, че 3 000 000 милиона е повече от 65 000. Хората които пушат цигари, много по-често посягат към други цигари.