Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис

Младите посягат към дрогата от любопитство, за удоволствие, от скука
1 апр 2016 17:52, Анисия Иванова
106
Страшната статистика: 65 хил. гимназисти пушат канабис
Архив: Булфото

Около 65 хиляди гимназисти в страната са пушили канабис поне веднъж през живота си, близо 27 хиляди са тези, които са посегнали към дрогата през последния месец, сочат данните на Националния фокусен център за наркотици.

Резултатите от изследванията през последните няколко години показват, че между 370 и 440 хиляди българи на възраст между 15 и 64 години са пробвали поне веднъж през живота си дрога.

В групата на 15-34-годишните процентът е 22,8, каза във Варна експертът Антония Банчева на дискусионен форум за тенденциите в разпространението и употребата на наркотични вещества сред децата и младите хора.

Най-разпространеният наркотик е канабисът, следван от амфетамините, екстази и кокаин. Младите хора посягат към дрогата най-често от любопитство, за удоволствие, от скука или за да се впишат в дадена компания, обясни Банчева.

За разпространението на т.нар. дизайнерски дроги данните на центъра сочат, че най-много са синтетичните канабиноиди. Употребата на тези вещества е присъща по-скоро за учениците, а не за възрастните хора, обясни Банчева, цитирана от БТА.

Синтетичните канабиноиди, които заливат пазара, завоалирани като чай, соли, торове, са много опасни, тъй като ефектът от тяхната употреба е неизвестен, особено в съчетание с алкохол или енергийни напитки, каза Виолета Богданова, началник на дирекция в Националния център по наркомании.

По думите й рискът не е толкова, че може да се развие зависимост, колкото че може да се стигне до тежки интоксикации и увреждания. Вече има и данни за развитие на амфетаминови и метаамфетаминови психози сред младите хора, каза още Богданова.

Според нея разрешаването на проблема с разпространението на дизайнерските дроги се крие в превенцията. Надежден вариант е работата от типа "връстници обучават връстници", посочи Богданова.

Младежите си доставят дрогата чрез интернет сайтове, дилъри, включително и от магазини. Тези вещества са много опасни и употребата им може да доведе до повишаване на сърдечния ритъм и кръвното, параноидно поведение, обърканост, остра бъбречна недостатъчност, предупреждават лекарите.

В страната има недостиг на програми за работа с младежи, които вече са експериментирали, допълни Богданова. По думите й такива програми се реализират само във Варна и в София.

Тя каза още, че трябва да се спрат всякакъв тип внушения особено в медиите, че нищо не може да се направи в борбата с наркотиците или че има безопасни дроги.

В момента в страната се изпълняват 30 метадонови програми, допълни Венда Зидарова, началник отдел в здравното министерство. Държавата отделя от бюджета около 1 милион лева само за метадона. Отделно в 5 града с държавни средства се изпълняват програми за намаляване на вредите и психосоциална рехабилитация на зависимите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: форумнаркотициВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно ме подсетихте и отидох да се напуша, сега ще си взема и една чешка биричка! Благодаря много!
14
0
 
24
 
! Отговори
Инжекция преди 8 години
Авторката има ли връзка с главния изобщо?
13
0
 
25
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
Ами...не съм видял кадърен журналист тук.
12
3
 
15
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
Добре, че тая трева се пуши с игла ... ахаххаха ама то явно ползват тия игли за лули :Д :Д
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сори,пичове,но няма как да се легализира,защото каналите през нас хранят не един и двама дупетати, кметове ,партийни централи.Стане ли легална дрогата,ще храни само държавата,а нея ...ми нея кучета я яли
10
3
 
12
 
! Отговори
Лицемерие преди 8 години
България е пълна с наркомани, които всеки ден пушат цигари от тютюн. Плащат си чинно и си мислят, че са хванали господ за шлифера. Даже били щастливи, дрън-дрън. Голяма част от тях пушат и трева, накои и други наркотици. Лцемерно е да се продават само тютюневи изделия законно и да се гледа небрежно на тях. А разликата между наркоман който пуши цигари и наркоман който си слага хероин, няма. Когато стане социално одобрено и боцкането, ще изглежда нормално. Представете си какво ще е по спирките...
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и какво е страшното, че някой е изпушил един коз?!страшното е, че държавата се ***, ислямизира и утре българите ще бъдат малцинство в собствената си държа - това 100 пъти по-голям проблем.Това, че унищожиха селското стопанство, индустрията не е страшно, че ни изнасят златото и че нямаме армия не е страшно - това че някой пафнал най-лошото.Лошо е единствено, че не плащат акцизи и данъци и Бойко не смогва да си купи нова яхта.Напълнити затворите с баби и деца за трева, а *** НЕ
8
2
 
30
 
! Отговори
ПКР преди 8 години
Страшното е,че сте неуки и още броите билката за наркотик и вкарвате децата по затворите за един джойнт,а през това време Бисеровци и Пеевци царстват с нашите откраднати пари.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
г-жа Иванова, какво има общо има снимката със статията или въобще канабиса ?!?1 Не вземам страна но се дразня когато видя неграмотно написана статия.
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое му е страшното, илитерати такива, това че не пушат на булгартабак цигарите или че не се наливат с водка флирт?! Спрете да насаждате пропаганда, марихуаната не е с нищо по-страшна от другите подобни дроги като тютюна, захарта, алкохола!
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а колко са пушили тютюн?такава статистика имате ли?и какво общо има снимката с канабиса?
4
3
 
18
 
! Отговори
Неа преди 8 години
Тъкмо и аз щях да напиша че снимката не съотевства на заглавието
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страшна статистика, снимка на игла влизаща във вена, хах. То канабиса е като тютюна, толкова страшен е. Депресант, само те успокоява, лежиш си и се смееш. Изобщо не е страшно да ви кажа. Само снимката дето е закачена към статията е страшна.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХА ХА ХА ХА
1
3
 
33
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
И какво? С иглата ли го пушат?