ГЕРБ дърпа и десни гласове, БСП не мобилизира и своите

За левицата биха гласували 650 000, имало потенциaл за още
53
ГЕРБ дърпа и десни гласове, БСП не мобилизира и своите
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ увеличава симпатизантите си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения. Това сочи проучване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания "Сова Харис", направено през март по поръчка на Агенция "Фокус".

Близо 30 на сто от българите определят политическите си възгледи като центристки, 25.4% като десни, 21 на сто като леви, а над 26% не могат да се определят.

Традиционно има паритет между лявото и дясното в политиката, коментира Васил Тончев пред БНР, според когото електоралният потенциал на БСП е много по-голям от резултатите ѝ на изборите.

В момента БСП успява да събере твърд електорат максимум на избори около 600 000 – 650 000 души, което в никакъв случай не покрива лявото пространство. Именно на тази база трябва да се направят съответните изводи и съответните реформи, за да може тя да стане електорална партия, смята той.

Според изследването в страната няма нужда от нов  политически проект в лявото политическо пространство. Това е мнението на  34.3% от анкетираните. 25.2 на сто смятат, че е добре да има нова партия в ляво, а 34.5% не могат да преценят.

Анализа на проучването сочи, че на БСП й предстои тежък конгрес.

Социолозите очакват и този път настоящия лидер на левицата да остане начело на БСП, каквато е традицията в партията.

26.7% от участвалите в проучването смятат, че партията ще се обедини след конгреса, но 20.3% са на противоположното мнение и са убедени, че БСП ще се разедини.

Сред социалистите най-голямо одобрение имат Михаил Миков, Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов. Тончев отчете, че ситуацията в БСП е сложна, но все пак вероятно Миков е фаворит за лидерския пост след предстоящия конгрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 46 А ти кои мислиш, че са на власт сега? Пак клонинги на БКП. Че те не са си отивали! Защо не им прочетеш биографиите?
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герб "дърпал"! Не, Герб - купува! Не виждам нормално мислещ човек да гласува за тези некадърници. Държавата се тресе от корупция и хаос, всеки ден пребити хора... Обикновени хора хващат незаконно влезли през границата ни...Какво е това бе????
33
6
 
12
 
! Отговори
Idealist преди 8 години
ГЕРБ с всеки ден губи подкрепа поради простотиите и хаосът, които създава правителството. ББ си отива и до НГ ГЕРБ ще последва НДСВ в политическото небитие!
32
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В другите сайтове публикуваха , че първите офшорки от Панама са на наследника на мандраджия Банев . Всички изпечени крадци са от БКП-БСП , а сега се опитват да плюят по други партии . Затова народа ви мрази другари и никога няма да гласува за вас .
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама кой казва така? Поредната платенА статия?
30
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какафонията наречена Герб дърпала гласове ? Дърпа, таратанци! Не може една некомпетентна ,популистка , чуждопоклонническа(посегнала и фалшифицираща Историята ни ,цензурирала великите Пайсии, Ботев ,Чинтулов,Вазов )партиина структура ,управляваща в безсилие ,корупция , битова престъпност и трупаща огромни безсмислени заеми потъващи кой знае къде,да събира доверие и да дърпа гласове . По скоро гласят поредната фалшификация на бъдещи избори.
29
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И с какво по точно ,,дърпа '' тези гласове - с повишението на цените , с планираните отпечатъци на пръсти в здравеопазването , с масовата престъпност ,с нахлуващите нелегални емигранти ,с пълното подчинение на Брюксел и Турция - с какво ?!
28
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите докога ще кълват все на лява стръв? не научиха ли, че е фалшива.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя дето спечели конкурса в СДВР, просто не е имало и за какво.Седящият зад видеонаблюдението в СДВР силистренски сърбин има сърби-приятелчета в Силистра. На niki666 (тоя дето звъни) му е писано на листи хартия,които да чете и му е диктувано, тоест, това което niki666 има да съобщи в СДВР е предварително известно. Спечелилият приема допълнително подсказвания,където е възможно на място. Бащата на niki666 НЕ е полицай и това е проверено.По редовния път няма да стане.
26
2
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯУви, не гласуването не прави изборите, нито избраните нелегитимни.Решението е само в будно гражданско общество, което не прощава и не забравя !Уви, такова нямаме !
25
3
 
13
 
! Отговори
Любо преди 8 години
До АнонименПрав си, но те са с милиони, а Бойко и Цецко са с МИЛИАРДИ :) Иначе структурите на БСП тотално са сдали багажа
24
1
 
23
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До Анонименнямам нищо против автоматите, но българите имат една характерна черта. Само говорят и чакат някой друг да ги оправи. Иначе на думи .... нямаме равни
23
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва някой да е мръднал тотално да гласува за ГЕРБ! Не че тях много ги притеснява де! На последните избори станахме свидетели какво се случи?!
22
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До равносметкатати на 20 години има няма знаеш много за комунизма. От такиа всезнайковци сме го закършили. Последните години не са били комунисти на власт пъккато гледам как сме го подкарали :)
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миков е герой,Чукалов и той...:-)
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По вашата логика другари ГЕРБ , БСП , ДПС , АТАКА , РБ , и т.н. за нищо не стават . Добре закриваме партиите от утре и какво следва . Власт се взема с избори или с автомати . Вие избирате . И не ми давайте за пример 9.09.1944 г. защото това е с война .
19
2
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Това са някакви манипулативни глупости. За да привлечеш някакъв електорат трябва да имаш някакви идеи и принципи, които се застъпват с ценностите на съответните хора, а ГЕРБ нямат такива. Идеята " Да 'усвоим' едни средства" и принципа "Вчерашните ми принципи нямат нищо общо с днешните" мнозинството граждани никак не ги топлят.Под десен избирател аз разбирам дребен, среден предприемач, самонаемни, високо квалифицирани специалисти. Данъците ли са паднали, законността ли се е повишила, корупцията ли е намаляла, образованието ли се е подобрило ?
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кой какво дърпа ама БСП си издърпа черджето под краката си . С роенето на всякакви леви партии та даже и милионерите Татяна Дончева и Кадиев си направиха партии се разбра , че БСП не е никаква лява партия .
17
1
 
6
 
! Отговори
коци преди 8 години
сите са едно ГЛАСУВАЙТЕ они после ше си делат деловете у власта !
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото което дърпа ГЕп е гепенето - докато има гепене ще стоят докато народа не ги изхвърли!