ГЕРБ дърпа и десни гласове, БСП не мобилизира и своите

За левицата биха гласували 650 000, имало потенциaл за още
53
ГЕРБ дърпа и десни гласове, БСП не мобилизира и своите
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ увеличава симпатизантите си като навлиза в центристкото пространство, докато БСП не успява изцяло да ангажира дори хората с леви убеждения. Това сочи проучване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания "Сова Харис", направено през март по поръчка на Агенция "Фокус".

Близо 30 на сто от българите определят политическите си възгледи като центристки, 25.4% като десни, 21 на сто като леви, а над 26% не могат да се определят.

Традиционно има паритет между лявото и дясното в политиката, коментира Васил Тончев пред БНР, според когото електоралният потенциал на БСП е много по-голям от резултатите ѝ на изборите.

В момента БСП успява да събере твърд електорат максимум на избори около 600 000 – 650 000 души, което в никакъв случай не покрива лявото пространство. Именно на тази база трябва да се направят съответните изводи и съответните реформи, за да може тя да стане електорална партия, смята той.

Според изследването в страната няма нужда от нов  политически проект в лявото политическо пространство. Това е мнението на  34.3% от анкетираните. 25.2 на сто смятат, че е добре да има нова партия в ляво, а 34.5% не могат да преценят.

Анализа на проучването сочи, че на БСП й предстои тежък конгрес.

Социолозите очакват и този път настоящия лидер на левицата да остане начело на БСП, каквато е традицията в партията.

26.7% от участвалите в проучването смятат, че партията ще се обедини след конгреса, но 20.3% са на противоположното мнение и са убедени, че БСП ще се разедини.

Сред социалистите най-голямо одобрение имат Михаил Миков, Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов. Тончев отчете, че ситуацията в БСП е сложна, но все пак вероятно Миков е фаворит за лидерския пост след предстоящия конгрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласове не знам дали дърпат,ама външни заеми на чужд гръб,обществени поръчки и средства от фондовете на ЕС със сигурност!!Дърпайте,дърпане му е майката!!Ден,година храни!!А,гласовете??Кой ти гледа гласовете тази държава,след като броячите по изборни секции са наши хора!!Протоколът му е майката,ако й да е подправен!!!!
14
3
 
19
 
! Отговори
българина преди 8 години
Герб дърпат само в една посока - югоизток демек Турция и оае....200 ДЕПУТАТА НАЦИОНАЛИСТИ В ПАРЛАМЕНТА
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тотална безпътица и незаинтересованост не знаем вече къде се намираме и какво правим!!!Да има някой там в управление,че да не ни се смее цял свят!!!Ако и да са оакани,ама са по-малкото зло!!!И така от по-малко зло към по-малко друго такова стигнахме дъното и продължаваме да копаем защото трябва да се зарием или ни заринат!!!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАК ЛЯВА ПАРТИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА ОБЕДИНИ РАБОТНИЦИ, БЕДНИ, БЕЗРАБОТНИ, СОЦИАЛНО ИЗПАДНАЛИ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА НОРМАЛНО СЛЕД КАТО НЕЙНИ ЛИДЕРИ СА МИЛИОНЕРИ- ТОВА Е ТАКОВА ВЪРХОВНО ЛИЦЕМЕРИЕ, ЧЕ НЕ МОГА ДА СИ ОБЯСНЯ КАК ГЕРГОВ, ГУЦАНОВ МОГАТ ДА СЪБЕРАТ БЕДНИТЕ ПОД ЛОЗУНГА- РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СВОБОДА- ПОСОЧЕНИТЕ ЛИДЕРИ КАК СЕ ПРОИЗНЕСОХА, НА КЪДЕ СА ТРЪГНАЛИ...........
11
2
 
17
 
! Отговори
ах Морето преди 8 години
Всички другари партийци дружно перат милиони в хотели на Черноморието!Кой каза, че комунизма не е дошъл?!Дойде, но за нашите хора...
10
6
 
13
 
! Отговори
Диан преди 8 години
Лявата партия е отживелица. Един добър синдикат вирши същата работа за работника
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари оставете ГЕРБ на мира те ще се оправят . Вижте си жалката партия , че никой не иска да гласува за БСП . Вижте си кандидатите за шефове на партията , ами то е срамна работа . *** Нинова бяха я хванали с 50 000 евро подкуп , а тя ще оправи БСП . Просто сте жалка каринка .
8
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
1, Не се шашкай, има кой да гласува вместо теб. "Братята роми" за 50-100 лева и за Луцифер ще гласуват, а ти после ще подсмърчаш и ще псуваш под мустак. Не гласувай и цял живот ще те крадат ГЕРБ, БСП, СДС, ДПС. И деца правят "братята роми" вместо теб. Спокойно. Всичко е наред.
7
8
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
ГЕРБ е партия на апаратчиците по душа. ГЕРБ е по-близо до БКП, отколкото е БСП. Това е истината, но тя не е за всеки. В деня, който овцете спрат да гласуват за мафии като ГЕРБ, БСП и ДПС, България ще има някакъв шанс да стъпи на крака. За съжаление, не мисля, че това някога ще се случи.
6
5
 
12
 
! Отговори
не обичам да меМАМЯТ преди 8 години
абе стига сте се опитвали да разделяте хората бе,не разбрахте ли ,че тази политическа сиситема е скапана и ,че генерира само крадци и лъжци (така наречените днешни политици)....българският народ има нужда от сплотяване ...иначе изчезваме след 15 години яко дим !
5
5
 
3
 
! Отговори
Gost преди 8 години
аз се чудя днеска що се разгонили то ква била играта щом институции дето трябва да са надпартиини зеха да ми дават акъл кои става кмет кметица ясна работата а кво ни интересува нас сами знаят работа и пари а не 300 лева и да ти мрънка траино безработен аман от малоумия и на всичко само курсове
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали наистина в България останаха мнозинство - ***. Нима не виждат , че това управление е неспособно да работи за хората и държавата. Мнозинството от министрите са некомпетентни. Тези дни млад политик каза много ясно- Дори при Тодор Живков не сме взимали такива заеми като сега. С милиарди се управлява лесно, трудно се правят милиарди. Това управление ни заробва и понеже сме роби гласуваме за него!!!
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ ако са комунисти, то тогава БСП и Атака какви са? Смешна логика ***!
2
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Червените кухи тикви от БСП още ли са живи , защото *** Нинова люто се закани да ги закрие като партия .
1
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
на никого не вярвам и никого не подкрепям аз не гласувам