Митрополит възмутен от "съмнителните" Ванга и Дънов

Владика със специално обръщение срещу богомилите
Обновена: 5 апр 2016 09:22 | 5 апр 2016 08:44,
61
Митрополит възмутен от "съмнителните" Ванга и Дънов
Снимка: архив, Bulphoto

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан скочи срещу предстоящия събор на богомилите и се възмути от почитането на съмнителни "учители" като Ванга и Петър Дънов, пише "Телеграф".

Владиката излезе със специално обръщение по повод насрочения за 8 - 10 април Международен културно-духовен събор на богомилите във Велики Преслав.

Той припомня, че богомилството е отдавна осъдена от църквата ерес, и го причислява към ученията, които "продължават своята агресивна битка за погубването на нови и нови човешки души".

Митрополит Йоан определи предстоящия богомилски събор като "тъжно и обезсърчително" събитие.

По думите му, това събитие, което ще се състои във времето на Великия пост и на мястото на великия град Велики Преслав, който град е велик благодарение на своята християнска писменост, култура и действието на Свети Цар Борис Михаил Покръстител български и "нашата епархия, която всъщност е мястото - и териториално, и духовно, където светите Седмочисленици са извършвали своята дейност, да се съберат богомилите и да кажат, че те са дали своя принос за културата и Ренесанса на Европа и да определят това като втори Златен век".

"Когато светата църква много отдавна е дала своето мнение за богомилството, както и за дъновизма, ние нямаме повод да кажем друго, освен това, което нашата БПЦ говори. Аз съм изразил една позиция и считам, че тя е умерена и своевременна, защото християните от Велики Преслав са доста смутени и искат да реагират малко по-остро. Моята цел е не да свиквам антибогомилски събор, не е въпрос и да се противопоставяме, но няма как и да ни натрапват тези идеи по време на Великия пост", каза още митрополит Йоан пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
11
 
! Отговори
v преди 8 години
а в блудството им, Аз ще обърна лицето Си против оная душа и ще я изтребя измежду народа и." (Лев. 20:6);не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник,11. омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви;12. защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти.13. Бъди непорочен пред Господа, твоя Бог;14. защото тия народи, които ти изгонваш, слушат гадателите и предсказвачите, а това Господ, Бог твой не ти е дал.(Вт
41
2
 
9
 
! Отговори
v преди 8 години
А вие не слушайте пророците си и врачовете си, и сънищата си, и астролозите си, и гадателите си, които ви говорят и казват: Няма да слугувате на вавилонския цар!(Еремия 27:9);Защото те ви пророкуват лъжа, за да ви отдалечат от земята ви, и да ви прогоня и да погинете.(Еремия 27:10);"Не яжте нищо с кръв; не врачувайте и не гадайте." (Лев.19:26)"Не се обръщайте към ония, които извикват мъртъвци, и при магьосници не ходете, и не се оставяйте да ви осквернят. Аз Съм Господ, Бог ваш." (Лев. 19:31)"И ако някоя душа се обърне към ония, който извикват мъртъвци, и към магьосници, за да ги последв
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ееех какви митрополити имаше на времето. Можеше и да си похортуваш благо с тях и да изпиеш кана хладно вино от манастирските изби с хубаво неблажно мезенце под някой вековен чинар. А сегашните първата им работа е да те питат купил ли си си свещи от по-дебелите и какво си дарил.
39
15
 
14
 
! Отговори
v преди 8 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ХУЛИТЕ ВЛАДИЦИТЕ И СВЯТАТА ПРАВОСЛАВНА СПАСИТЕЛНА ВЯРА! КОГАТО ВИ СЕ ДАВА ИНФОРМАЦИЯ НА НЕВЕЖОТО ВИ СЪЗНАНИЕ ВИЕ ПОЧВАТЕ ДА ОБИЖДАТЕ, ПРЕИНАЧАВАТЕ И ДА СЕ ИЗКАЗВАТЕ НЕПОДГОТВЕНИ И НЕАДЕКВАТНИ! СТИГА С ТЕЗИ ВОЗИЛА И ЧАСОВНИЦИ, ВИЕ ПО ТЯХ ЛИ ОПРЕДЕЛЯТЕ КОЙ Е ДОБЪР И КОЙ Е ЛОШ!НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ВЯРА Е ЗАПАЗЕНА ОТ 2000ГОДИНИ УТВЪРДЕНА НА СЪБОРИ СЪС СВ. ДУХ, ВСИЧКО ДРУГО Е ПОДШУШНАТО ОТ ДЯВОЛА НА НЯКОЙ ЧОВЕК РЕШИЛ ДА СИ НАПРАВИ РЕЛИГИЯ. ПО ДОЛУ ЩЕ ДАМ ЦИТАТИ ЗА ТИЯ ВРАЧКИ ОТ БИБЛИЯТА.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те едновремешните"митрополити" не вярваха и на Дж. Бруно, на Коперник, на Галилей...та и сегашните така. Не вярват на никой който може да намали оборота на свещоливниците и да намали потока от наивни дарители. Митрополита служи само на Мамона.
37
2
 
6
 
! Отговори
дядо Поп преди 8 години
Кесаревото кесарю, Божието Богу.
36
17
 
19
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Този владика е много назад с материала, май е в средновековието още. Той запознат ли е с учението на Дънов, та той говори за природосъобразен живот, не отрича християнството. Той говори как човек може да получи просветление, но май това не е много угодно на БПЦ. И спрете да хулите богомилите! Превърнали сте църквите в търговски дружества. Засрамете се малко, слезте от лъскавите си возила и махнете скъпите часовници защото няма да имате уважението на хората.
35
5
 
8
 
! Отговори
вяра преди 8 години
До Ханко от с ОсеняХанко, най-напред не прави грешката да приравняваш Учителя Дънов с Ванга! На въпроса ти няма и да си правя труда да отговарям, защото отговора е дълъг и нееднозначен, но самият ти въпрос говори за нещо важно, а именно: много е лесно да следваш заповед (догма) вместо сам да откриеш отговор на въпросите си (ако въобще си ги задаваш). Тъй, че открий отговора на въпроса си сам, не спирай да търсиш истината, защото спреш ли си "мъртъв" духовно, без значение кръстен ли си или не!
34
0
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До 39: Не слуайно дадох примера от Библията, защото този син също си е мислел, че е прав, но се оказа, че е грешал. Християнството е за мислещите хора. Но когато търсиш истината, трябва да я търсиш без предубеждения и да си готов да я приемеш такава каквато е. Аз съшо съм разсъждавал като теб, докато не се убедих в обратното - търсих, четох и разсъждавах.
33
6
 
15
 
! Отговори
pifi преди 8 години
Някога църквата е изиграла определена роля,но самият факт,че са избили богомилите говори за кървавото време на Инквизицията и нещастното и сега съществуване.....Бог е навсякъде и в нас и не е нужно да се свираме в т.н. църкви и да се кланяме на мазни попове.Както е казал Ботев:О, мой боже, правий боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;
32
8
 
10
 
! Отговори
вяра преди 8 години
До 1 ВярващВярвай си, но не СЪДИ,всеки да си вярва, но да не пречи на останалите. Преди над 2000 г, когато апостолите са тръгнали да разпространяват християнството, не са тръгнали да проповядват: "..канон, догма, ... ядро от аксиоми и знания", нито да завладяват света и да налагат световна религия. Те са тръгнали да разпространяват живото божие слово, за който има уши да го чуе!
31
6
 
12
 
! Отговори
вяра преди 8 години
Защо уважаемите свещеници от БПЦ претенд. за монопол в/у истината, светлината, вярата? Ами, че за това претендират всички "църкви": католици, православни, всички разновидности на евангелизма, мюсюлманите и т.н. Е кой всъщност има право на това, да държи монопола? Ами НИКОЙ! А какво е общото м/у църквата в сег. и вид и каквато е била в началото на създаването й? Ааа чакай малко, ами тогава май не е имало храмове, икони и пр. .... Да не продължавам. БПЦ сама да си отговори на мъчещите я въпроси.
30
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За Дънов, все пак говорим за различни неща от религията, Дънов какво проповядва, да се живее здравословно, духовно, смирено...как да се храниш. Не виждам с нещо да пречи на църквата, Ванга също. Вместо уважаемият Владика, да "осъжда", да се замисли какво значи християнството, че в крайна сметка освен да се строят храмове и да се продават свещи и сувенири, църквата е добре да има дейност, хиляди хора биха се включили да помагат на други с пари, дрехи, храна...но църквата трябва да е в основата.
29
4
 
2
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 35Мислиш,че съм си загубил ума защото си задавам въпроси? Не мога да не се съмнявам,че земята е на 6000 години,или човекът,който набеждавате за бог когато се моли да не си помисля,че не е бог. Ако е бог защо ще се моли?
28
9
 
6
 
! Отговори
вяра преди 8 години
До 1 ВярващМного хора, по дефолт отричат учението на учителя, Богомилството и други източници на мъдрост и знание, без да са се запознали лично с тях, а като разчитат на мнението на други хора или институции за тях. Относно комент. ти, разшири си кръгозора, напр. Учителя Дънов, в над 90 % от словото си тълкува Библията, да не продължавам, всъщност принципите изнесени в Библията не се оспорват от никого и никое учение! Всичко опира до тълкуване на нещата. Библ. се интерпретира по разл. начин!
27
1
 
1
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До свинаря: Разсъждаваш като блудния син от Библията, който си беше загубил ума до толкова, че се хранеше от храната на свинете. Не бъди неразумен.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днешната ни църква, ако си тежеше на мястото, никой нямаше да залита по секти, по врачки или баячки. Ама поповете и монасите ни са се превърнали в търгаши, ояли са се като шопари и не ги интересува съдбата на държавата и несретните й хора, да не говорим, че истински варващи църковни служители няма да намерите.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лудости - много, а истината е една. Българският народ е разединен от всякакви ереси днес, както някога. Българският народ е деградирал неимоверно. Хулите на загубилите пътя ще се обърнат срещу самите тях, но жалко, защото св.Борис Покръстител, св.Йоан Рилски, св.Евтимий Търновски, св.Теодосий Търновски и мн.др. искаха доброто на народа ни, както и сам митрополит Йоан, но не среща разбиране другаде освен у тези, които без друго са с Бога и Църквата, отстоявайки Истината.
24
1
 
8
 
! Отговори
Бало преди 8 години
До ХристиянинИменно, твоят Бог е вътре в теб и това си ти. Него трябва да слушаш и да се водиш по него, а не по разни гледачки, баячки и т.н. чужди съветници, посредници и "доброжелатели"
23
6
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Църквата е спасила българския народ като е съхранила културата му, защото освен църковна е имала и просветна функция. Точно поради това сега не се казваш Ахмед и пишеш на кирилица.Друг е въпросът в какво се е превърнала тя сега.