Млади физици от Варна изстреляха мини ракети

След дни учениците ще се състезават срещу 9 отбора в Румъния
4
Млади физици от Варна изстреляха мини ракети
Снимка: "Черно море"

Мини ракети изстреляха пред пантеона в Морската градина във Варна ученици от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", съобщи информационна агенция "Черно море". Водени от ръководителя си, Костадин Левков, младежите със затаен дъх очакваха успешното излитане на летящите устройства, които са подготвяли толкова дълго време. Най-трудно е сглобяването – признава Диан Неделчев.

След броени дни младите ни физици ще премерят сили с 9 отбора на състезание в Румъния, където ще бъдат изстрелвани ракети с тегло 300-350 грама. Летящите мини-космически модели ще се издигнат на разстояние 1 километър, ще падат в продължение на 2 минути и ще донесат информация за атмосферното налягане и температурата на въздуха – каза още бъдещият млад физик, който не изключва вероятността да стане някой ден космонавт. Знае, че за това се изисква космическо количество труд и подготовка. Участниците в младежката космическа лаборатория са убедени, че до един ще се занимават с физика. Така смятат на този етап и техните съученици, дошли да ги подкрепят.

Височината, на която достигнаха ракетите днес бе 400 метра, след което се приземиха със съответната парашутираща система. Участва група от 20 ученика. Ракетите бяха задвижени с черен барут, а това, че някои от тях не се изстреляха не отчая никого. Децата вече са подготвени психически, че пътят към висините е труден, трънлив и изисква много упоритост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: ученициВарнафизици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Северно-корейския лидер дали не е бил ученик на таз гимназия... че и той много обича ракети да фърля
2
1
 
9
 
! Отговори
годишен бивш пионер преди 8 години
Днес съм на 58 години , но си спомням още преди половин век,когато бях първи -втори клас се запалих по ракето и самолето моделизма,наблюдавайки демонстрациите набатковците пионери н площада при всеки празник !Точно така ,ракетите ги изстрелваха от стативи с черен барут и падаха с парашут !Малко по-късно се записах и в кръжока ,без пари ни даваха модели ние си ги майсторихме ! Дори помня че си купих първия двигател ГДР "Yena-Zeis" 1 кубик ! Не бехме нито физици ,нито дори млади а ...малки !
1
2
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Добро утро! Някога, в гнилия социализъм, това правехме деца в кръжоците по ракетомоделизъм.Бях 5-6 -7 клас, състезания също се правеха, също падаха с парашути....Ракетните двигатели и конусите се продаваха в магазин "млад техник", или си ги правехме сами на струг от балза.Продаваха се също и авиомоторчета, още се търкаля из нас един "Метеор" 2,5 кубически сантиметра.Продаваха се разни конструктори, електро и механични. Не се продаваше дрога, обаче.Много беше зле някога за младежта, сега е рай.