200 автобуса прииждат, блокират София преди Великден

Превозвачи недоволни от глоби, тол такси и споделено пътуване
13 апр 2016 16:07, Красимир Ангелов
38
200 автобуса прииждат, блокират София преди Великден
Снимка: Булфото, архив

Автобусните превозвачи подготвят протестно шествие в София на 26 април. Предвижда се то да мине по бул. "Цариградско шосе", през центъра на София и да приключи на автогарата, след което автобусите ще продължат да пътуват по разписанията си.

Очаква се автобусите да бъдат между 100 и 200 на брой, заяви Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Още по темата

Нашата цел не са стачките, а диалог с представителите на властта по наболелите проблеми, свързани с нерегламентираните превозвачи, рестриктивния Закон за автомобилните превози и тол таксите, отбеляза тя на специална пресконференция.

Участниците в нея отчетоха, че са представители на 80% от бранша в цялата страна. Днес те ще имат среща с депутати от ГЕРБ, членове на Комисията по транспорт в парламента. Превозвачите се надяват на разбирателство и диалог, но ако това не се случи се заканиха, че ще има още протести.

"Отнемат ни лицензите за елементарни нарушения, плащаме непосилни такси и глоби според сега действащия Закон за автомобилните превози", каза Себахтин Исмаилов, член на УС на сдружението на превозвачите. По думите му законът е пълен с абсурди и единственият, който създава най-много санкции за работодателите.

По думите на друг член на сдружението - Магдалена Милтенова, нерегламентираните превози са над 50 на сто в национален и международен мащаб от всички превоз. НАП, ДАИ и останалите институции са уведомявани многократно, но без резултат.

Тя нападна и станалите популярни в последните години схеми за споделено пътуване, като по думите й те нямат правна рамка, при тях няма застраховани места и хората, които го извършват, не плащат данъци. Според нея всичко това застрашава реално здравето и живота на хората.

"Картината е изкривена дотам, че за тези три години от 1800 превозвачите намаляха до 900, а цели 70 общини са без автобусни превози", посочи Ивайло Константинов, член на УС на сдружението.

Друг проблем, за който браншът категорично настоява да се спазва, е Регламент 13-70 на Европейската общност, налагащ прозрачни процедури при възлагането на превозите. Трябва да има общонационални критерии за този подбор и общините да компенсират разходите на превозвачите до техния размер в малките населени места и когато извършват социални превози, посочи Веселин Дошков, също член на ръководството на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

Превозвачите отбелязаха още, че подготвяната тол такса ще рефлектира в особено голям размер върху всички превозвачи в периода до 2018 г. Освен това те предполагат, че така ще намалеят превозваческите фирми, до 15 процента ще поскъпнат и билетите за обществен транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Вижте си първо автобусите,после вдигайте врява,че има мпс-та които носят на една страна,направо задницата им влиза в насрещното платно.
28
1
 
11
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
А тия превозвачи кога ще отворят тоалетните маршрутите към Варна - София и София - Бургас?Не на три (три) часа спиране за по 10 мин.До кога ще си превозват бурканите в тоалетните и ще движат багаж за роднини из страната,а майки с деца да се молят да спират?Вдигнаха билетите преди година,а горивата падат главоломно!Да го дуШат,***!Никакво съчуствия към тия....
27
1
 
12
 
! Отговори
циника преди 8 години
""Картината е изкривена дотам, че за тези три години от 1800 превозвачите намаляха до 900, а цели 70 общини са без автобусни превози", посочи Ивайло Константинов, член на УС на сдружението."И дори не му идва на ум на човечеца, че това намаление на автобусните линии в малките нас. места не е заради някакви нелицензирани превозввачи,а заради набълбукването на тикв.ените кметове със заеми и невъзможността да ги обслужват. Отде пари за автобусни линии?
26
1
 
20
 
! Отговори
варненец преди 8 години
Абсолютно по никакъв начин не могат да спрат или криминализират споделеното пътуване. Катаджии ще спират колите и ще питат хората вътре от къде се познават ли? АХАХАХАХХА
25
3
 
16
 
! Отговори
циника преди 8 години
"Нашата цел не са стачките, а диалог с представителите на властта по наболелите проблеми..."айде марш оттук! Подкрепям само протести, които директно и експлицитно заявят искане за оставката на това правителство. А тук някакви хора отиват, за да си издействат привилегии за сметка на други хора, биейки чела пред бог-тик.воч:))
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те сигурно искат и криминализиране на стопаджиите
23
2
 
13
 
! Отговори
Само така преди 8 години
Във Франция спряха пуска на вече изградена тол система с протести
22
6
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Вече 6 години България се управлява от ГЕРБ и Бойко Борисов.Достатъчно време, за да извикаме с пълно гърло: "Царут е гол !"Бойко Борисов е не просто страхливец и зависим човек, а и пълен некадърник !Управлението му е катастрофа за България !От Изток обаче погрешно го смятат за свое момче, а на Запад му се радват, защото друг подобен няма да намерят, който така да унищожава българите и да слугува на чужди интереси.Колко още трябва да управлява Бойко Борисов, за да проумеем, че не става ????
21
1
 
18
 
! Отговори
куриер преди 8 години
Тия се мислят за голяма работа.Остави бузумните графици,безумни шофьори,използват се и доста амортизирани автобуси.А като нямат право да товарят багаж без придружител,спазват ли го.Обърнете внимание,че на всяка автогара чака кола на верига магазини за авточасти.Идва автобуса,сваля кашона,прибира парите и айде,чао.Аз да не би да им превозвам пътниците?
20
1
 
5
 
! Отговори
sashkodg преди 8 години
До Анонимен:Компенсират брато,компенсират....
19
3
 
3
 
! Отговори
Тишо преди 8 години
До кольоЯвно не са ти отказване споделено пътуване в последния момент под предтекст че са ударили дете!- да не дава господ. И не са ти пушили докато пътуваш на главата. Ако автобусите станат по-евтини и по-бързи където е възможно и позволява съм сигурен че ще са за предпочитане.За застраховка какво да говорим - при споделеното си никой и нямаш права
18
2
 
17
 
! Отговори
sashkodg преди 8 години
Да стачкуват.Ще затворят половин София,ще отнесат сумати псувни,ще ги дават по телевизията. И кво ша стане?Ще спрат да превозват ли?
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като поскъпна бензина, веднага вдигнаха цените, а сега като поевтиня главомолно защо не намалят цените на билетите?
16
1
 
17
 
! Отговори
една преди 8 години
Г-жата да не говори глупости за липси на застраховки и т.н. при споделеното пътуване, защото гражданската отговорност покрива отговорността на водача към всяко увредено трето лице т.е. дори и твоя водач да е виновен, неговата ГО покрива всички твои вреди, не покрива само неговите си, за които той е отговорен. На предното стъкло на колата има стикер - веднага се информираш дали водача е със валидна ГО или не. Рисковете при това пътуване са минимални, а самото пътуване - по-евтино и по-комфортно
15
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
te da sa dovolni 4e jeleznicite sa v kolaps ina4e ako sa oniq deto vdigat po 300km,nanai nqkoi da sa ka4i na avtobus
14
1
 
21
 
! Отговори
младен преди 8 години
"...тях няма застраховани места и хората, които го извършват, не плащат данъци."Плащат и още как! ДДС-то на бензина какво е?
13
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко ще поискат забрана за пътуване и на автостоп
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9На мен 260 км ми излиза под 17 лева. Това за три души.
11
4
 
37
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Какъв терминал 2 те гони бе пич, ти си мислиш, че на запад само нас чакат. 20 години съм в западна европа и виждам с очите си, какво става. Белия човек е на втори план пред всички неграмотни талибани. На западняците им трябват роби, а не умни и можещи хора.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
...като по думите й те нямат правна рамка, при тях няма застраховани места и хората, които го извършват, не плащат данъци. Според нея всичко това застрашава реално здравето и живота на хората...То пък щото шофьорите на автобуси са едни китки и изобщо не го застрашават! Карат като луди, изпреварват по завои, спират все едно на село каруците си спират! И са толкова изрядни, че поне по 2-3 пъти в годината затриват сума ти народ!!!