Политическата карикатура бърка в раната!

Писател, антрополог и карикатурист за символите пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 15 апр 2016 10:51 | 15 апр 2016 10:00, Анисия Иванова
21
Политическата карикатура бърка в раната!
Карикатурата, публикувана на Facebook страницата на премиера.

Дали има цензура, или не - това е един от показателите за свободно и развито общество. Най-голямата придобивка през последните 26 години преход като че ли е свободата на словото. Това коментира писателката Теодора Димова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Сега сме свидетели, че тази свобода е абсолютно брутално нарушена и това няма как да не ни изпълва с тревога", заяви Димова по повод свалянето на всички карикатури на Чавдар Николов от видео платформата Vbox7.

Според нея това не се дължи на Бойко Борисов, "а на някои от неговите подчинени, който е решил да се натегне и да покаже добро поведение. И така самостоятелно е взел такова решение, защото инстинктите от комунизма се появяват в най-неочаквани моменти и по най-неочакван повод".

В момента цензурата е тази на пазара или цензура на парите, добави културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

"Целият свят премина от дефицит на информация и културни продукти към свръхпроизводство. В момента сме в ситуация, в която всеки може да кажа всичко. Цензурата в момента не е заради липсата на информация, а заради твърде големия брътвеж. Някой казва нещо и тутакси някой казва веднага обратното. Всеки, за да бъде интересен, заема някакво определено крайно мнение и накрая публиката нищо не разбира", смята той.

Проблемът в момента е не, че не може да се каже нещо, а че всичко се казва едновременно и накрая нищо не остава, освен едно раздразнение, добави проф. Дичев.

"Не е от малко информация, критика, карикатури, а от твърде много, която върви във всички посоки и в крайна сметка не оставаме с някаква гражданска цялост, за да знаем какво става", уточни още той.

По думите на Димова цялата тази ситуация за карикатуриста Чавдар Николов е добре дошла, защото това е безплатна реклама и всички в момента са обърнали поглед към него.

От своя страна проф. Дичев отбеляза, че премиерът се обиждал много повече от карикатури, отколкото от словото. Според Димова това е слабост.

Въпреки че Борисов публикува снощи карикатура на профила си в социалната мрежа Facebook, проф. Дичев смята, че са го накарали.

"Карикатурите не са обидни и не нарушават някаква територия, вътрешна и сакрална, например, както бяха карикатурите на Charlie Hebdo, където навлизаха при религията и вярата. Няма повод да се обижда от тези карикатури", посочи Димова.

"В момента има нов тип цензура - собственик на медии, който иска, когато нещо се пуска срещу него, материалът да бъде премахнат или да пуснат срещу неговия конкурент. Тук не трябва да се говори за цензура, а за нови форми на пропаганда", добави проф. Димов.

Ако Бойко Борисов е умен политик ще подхранва някакъв тип критика към себе си, смята антропологът. Според него политиците се харесват освен с добрата, така и с лошата си страна.

"Няма лош PR, но е и важно каква е негативната ти страна. Дали Борисов е мъжкар, силен, мощен човек, който ще спре бежанците и ще прескочи европейските норми - това се харесва много на някои хора. Такава една критика за него е добра", посочи още той.

Според художника-карикатурист Любомир Михайлов малко са хората, които се обиждат от карикатури.

Всяка карикатура се стреми да пресоли малко манджата, обясни той. По думите му някои хора биха предпочели животът им да бъде еднообразен, скучен и може би заради това, когато видят карикатурата, която си е изпълнила задачата - се дразнят.

Карикатурите с политическа сатира направо бъркат в раната и посочват за един миг проблемите, посочи писателката. По думите й те са обобщаващи и бързо стигат до хората, и наистина човек може малко да се засегне, но не бива да си позволява крайни реакции.

Имало е послания, които карикатуристи са изпратили дори и с риск за живота си, припомни тя.

"Критиката, в това число и карикатурите, които се правят, трябва да ги мислим като част от системата на пропагандата в едно общество", поясни проф. Димов.

Разговорът чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Goshe преди 8 години
От край време се знае че Нова си брани бат Бойко.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След оргазъма следва прочистване. ГЕРБ вече чувстват и са отчаяни. Които не скочат на самолета със щангата ще бъдат размазани, като хората на Пол Пот, навремето.
13
0
 
1
 
! Отговори
ЖОРЖ преди 8 години
ПРОСТОТИЯТА И САМОВЛЮБЕНОСТТА НА СЕЛСКИЯ ХИТРЕЦ - МУТРАТА. Това ли е ДНЕВНИЯ РЕД НА дЪРЖАВАТА. И напълно слепия , и БЕЗНАДЕЖНО ЗАБЛУДЕНИЯ , ВЕЧЕ ЗНАЯТ , ЧЕ ЕДНОЛИЧНИЯ САДАМ-ХЮСЕИНОВСКИ РЕЖИМ е захлупил България. То не бяха записи , разговори , забрани , прекратявания на Концесии......., цялата палитра на ЕДИНОВЛАСТИЕТО. Да застанем зад ПРОТЕСТИТЕ НА ЕА на ЖУРНАЛИСТИТЕ. Мутрата и Бандата МУ да останат в спомените ни. Със статуквото сме БЕЗ БЪДЕЩЕ.
12
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 години
ДО ОНАЯ КОНСКА ОПАШКА,ДО ЛУДОТО ЛЪВЧЕ СЛЕД НЕЯ ЛЕЛЕ-МАЛЕ, МАЙКО ЮНАШКА,ОТЗАД ИМ СЪС СВИНСКА ОПАШКАКОЙ ЛИ СЕ ДРЪВЧИ?
11
7
 
3
 
! Отговори
факт преди 8 години
Много е некадърен този карикатурист. Да ходи да си търси друга работа. От него художник не става.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ подменят списъците на изборите и излиза че сами си гласуват за себе си
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целият проблем е че Борисов НЕ Е ПОЛИТИК или ДИПЛОМАТ. Той е МУТРА или МИЛИЦИОНЕР. Наричайте го както искате. Липсват му умения в политиката. МОже да му жака пипето за някои икономически и държавни процеси, но той не може да преговаря или ръководи държава. ГЕРБ тръгнаха добре в началото, защото имаха добри хора преди години, но един по един ги раззкараха. Останаха отново шепа некадърници, съюзени с друга шепа некадърници.
8
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредният недотам компетентен анализ за свалените карикатури. Борисов винаги си е бил милиционер и си служи с милиционерски похвати - постановки, пиески, интриги, откровени глупости пред камерите и т.н. с цел да избудалка материала. Не го подценявайте, този човек е способен на всичко за да бъде първи в държавата. Само си спомнете как по времето на Ореха обикаляше като болен, неспал, необръснат, тъжен като малко дете на което са му отнели любимата играчка.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Член 162 от Наказателния кодекс е достатъчно общо формулиран и с предвидено абсурдно високо наказание, така че спокойно може да го обявим за триумф на толерастията и лобизма на американските фондации у нас. Американо-еврогесйки фашизъм. Който говори против нашата еврогейска малцинствена политика - в затвора и глоба в размер на трудовото възнаграждение в България за година и повече. Геноцид в чист вид за всеки инакомислещ.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме чл.162 от НК "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание. " Т.е. свободата на словото е мъртва. Картинки, текст, клипчета, звук - всичко е подбуждане.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали Бойко, дали негов солта**к, все едно е! За подчинения отговаря неговия шеф, който го е избрал. Налице е свирепа и незабавна цензура. Това е пълно опозоряване на властта. Не че е единственото, но това е резила на седмицата. Какъв страх и от какво я тресе властта????
4
1
 
14
 
! Отговори
Величкова преди 8 години
Тези политици и марионетната им администрация се напъват да се представят като мислещи хора, но очевидно не го могат. Само ме разсмиват с тъпоумието си и това е без изключение за всички партии. Крадат, лъжат, вършат безобразия и беззаконие и превърнаха държавата в Джурасик парк на бардацитя. Какво имам в пред вид. Вижте обществените поръчки: правят си периодични задължителни медицински прегледи във връзка с условията на труд, наапример като урогенитални /АГ с цитонамазка, простата и т.н/.
3
1
 
29
 
! Отговори
Жоро Шаржа преди 8 години
Хайде сега пък Бойко не знаел , а някой край него се е натегнал!Да бе , то Бойко е една стока , една вода ненапита и ненапрашена!Не виждаме ли , че благодарение на неговата активна намеса в медиите , Съдебната власт и къде ли не , с неговите СМС -и и обаждания , сме стигнали до тоя хал ....80% от журналистите не смеят и да гъкнат срещу него !А за изборните фалшификации да не говорим .....просто тоя "Велик Държавник" ще го търпим докато сам не се бутне!
2
5
 
13
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Журналистите много обичат да се представят като жертви,че някой потъпква свободата на словото. Тая госпожа каза,че подчинен на Борисов е накарал да се махнат карикатурите,а после някой е накарал Борисов да ги качи във Фейсбук. Веднага да бъде разследвана от къде има тази информация. Журналята лъжат повече и от политиците
1
27
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
Червените чукундури рисували карикатури, ах как оригинално товариш Кумарницки.