Поскъпване на тока с над 20% иска ЧЕЗ

ЕНЕРГО-ПРО предлага с 2,92%, а ЕВН – с 3,5% по-скъп ток
15 апр 2016 08:22, Елка Василева
35
Поскъпване на тока с над 20% иска ЧЕЗ
Снимка: архив, Reuters

Увеличение с повече от 20% на дневната и нощната тарифа на тока за бита иска ЧЕЗ от 1 юли. Това стана ясно от ценово предложение на дружеството, което обслужва Северозападна България, внесено за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране.

„С това предложение ние се надяваме да бъде коригирана една неизправност, която продължава с години. Това е ощетяването на едни клиенти за сметка на други. Никой бизнес не може да продължи да работи дългосрочно на загуба. Цената, на която ние продаваме на битовите клиенти нощната енергия, всъщност е много по-ниска от тази, на която купуваме. В момента компаниите ни губят от всеки киловатчас, който продават по нощна тарифа, от непризнаването на разходите ни и от непризнаването на пълния размер на технологичния разход“, заявиха от ЧЕЗ пред „Труд“.

В предложението на ЕНЕРГО-ПРО, чиито клиенти са на територията на Североизточна България, е включено средно увеличение на крайната цената на тока за бита с 2,92%.Според предложението на ЕВН е необходимо повишение на дневната тарифа с 2,3%, а на нощната с 3,5%.

Предложенията на ЕРП-тата се разглеждат от КЕВР. Комисията решава дали да отрази исканията на дружества в цената на тока, дали да има нови цени и какви да са те. Промените започват да действат от 1 юли.

„Много е рано да говорим за прогнози и проценти“, обявиха оттам пред вестника.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ЧЕЗцена на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Махайте се от България и ни освободете от енергийното робство, в което ни въведе царя и го финализира 2005г. БСП!!!
6
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
махайте си от българия намалете си заплатите те чакайте да ви изгоним насила
5
0
 
24
 
! Отговори
Udri преди 8 години
Ще грабят. Ще си прокарат увеличението. Как работи механизма? Искат увеличение с 20 процента, наивниците скачат, излизат героите на деня - омбудсман, организации, ДКВР и след "ужасяваща" битка увеличението не е 20 процента, а само 10... Колкото и са искали всъщност хитреците от ЧЕЗ. Те - доволни, ние - още по-мизерни. Монопол, кво да праиш.
4
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стари номера са това, искат 20 дават им 5, до кога ще ги търпим тези ***.Крайно време е целият сектор да се национализира и да им пуснем задниците на свободният пазар на всички.
3
0
 
55
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Значи продавате на загуба !!! Е от какво се издържате,бе мушмуроци !!! Хероин ли продавате ...
2
1
 
47
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Основната "неизправност" е заробващите договори с американските централи и фотоволтациите. В същото време евтиният ток от АЕЦ се изнася, а на потребителите се набутва скъпия. Баце още преди няколко години щеше да гони ЧЕЗ, какво стана, да не намери няколко милиона между жълтия и червения картон?
1
0
 
42
 
! Отговори
дебел депутат преди 8 години
Гъърч за българина,20% е ниско трябва да се мисли за 50%,така вие ще се научите да работите качествено и отговорно за без пари,българина повече от минималната заплата 420 лв не трябва да види.