От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"

Собствениците им обаче ще си плащат пътен данък
Обновена: 18 апр 2016 08:31 | 17 апр 2016 22:00, Александър Попов
82
От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"
Снимка: Булфото, архив

От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Досега липсваше законова рамка за това, но наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Когато даден собственик не е платил застраховката ще получи писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат "Гражданска отговорност", КАТ ще отпише колата им служебно.

"При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика", коментира началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски пред bTV.

Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

"В момента, ако се прекрати регистрацията заради "Гражданска отговорност", гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично", обясни Рановски.

Една от целите е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
24
 
! Отговори
az преди 8 години
От воя тук разбрах,че масово не се плаща застраховка. Само не разбрах като ти дерегистрират колата, но ти оставят номерата, какво пречи пак да си караш колата си изглежда редовна докато не я спрат за проверка. Същото е било и до сега кат те сорат виждат, че нямаш застраховка-никаква промяна. А възстановяването на регистрацията като става като си платиш какъв е проблема. Каъ не ползваш не плащаш. Като ти се докара плащаш и си готов. Няма *** никаква разлика. Само рев,а реално нищо не се променя
38
35
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Автомобила не е рожденно право, като нямаш пари няма да караш.Като не ви се дават - не карайте бе!На кого се сърдите, че нямате вила на Малдивите, на Борисов ли пак ?Аман от ревящи момченца по тия сайтове, само мрънкачи.
37
34
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе всички имат по 2 коли, а после им било скъпо ...Научете се да си управлявате разходите.До тук ви докара комунизЪма на бай ви Тошо.
36
7
 
52
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Малко ви е ! С действията си или бездействието си през последните 26-27 години ние българите си заслужихме съдбата.С простотията си да харесваме един *** като Бойко Борисов съвсем се допогребахме.Никой не ни е виновен !
35
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
16 млрд. дълг, най-скъпи горива в Европа, тока се увеличава, градския транспорт се увеличава, винетки се увеличават, гражданска се увеличава, пенсиите се увеличават с............. 2.50, заплатите падат!!! ***, Осъзнай се кой си избра да те управлява и кой търпиш да те гази мутренски робе
34
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре че всичко ще се случи служебно. Иначе пак ще почнат едни рушвети, пъчене с картата напред от разни кияци и непрокопсаници. А ако искате да изкарате някой друг лев,съдете задунайския изгерберастял комунистически ***,който със закони урежда далаверата на трети лица като застрахователните мушмороци.
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 40. Вярно е. Не осъзнаваш, че нищо не зависи от теб. Твърдят електората си твърд , заблуден. Умните не биха гласували за някой от кандидатите, за да се намали процента на ДПС, или друга партия. Ти , като гласувал дължиш обяснение и извинение за това, че си ни натресъл неподходящи хора.
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е па как, че ми седи у дворо па и че му плащам и пътен данак?
31
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно незаконно. Нямат право. По този начин ще обявят много автомобили извън закона и отново ще настане хаос. Алчността и плиткоумието им ще рефлектира в нас.
30
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37 петият данък го преместих в горивото, а КОСТОВ въведе и винетките. Станишев обеща да премахне винетките? А Борисов ги увеличи. Такава е историята.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пътен данък няма от години, това за инфо на Сашко Попов
28
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това освен незаконно е и неефективно. Според мен с тези измислени мерки се подтикват всички собственици на автомобили да плащат при всички случаи. При отказ-плащаш, при нова регистрация-пак плащаш, при неизползван автомобол-пак плащаш. Никой не е против реда и справедливостта, но това няма да въведе ред, само ще напълно черните партийни каси и джобовете на упр. партия.
27
2
 
49
 
! Отговори
Robinzon преди 8 години
Май за България ще е най-добре да се създаде федерална Европа.Да има федерални закони.Иначе тия тъ...ри в парламента няма да измислят нищо което да е добро за хората.
26
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе чиляци да питам тука, азе га съм *** село чиляк оти ми искат гражданска за москвето дет само по нивята го товаря с арпаджик?
25
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кеф, ГЕРБ ви събра и стотинките :)
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие сте ненормални то стана 100 пъти влиза в сила то че не беше началото на март края на март началото на април и сега от утре уж влизало айде да видим като дойде новия месец се това повтаряте
23
2
 
52
 
! Отговори
Всички заради един преди 8 години
Кой е виновен за нелепите закони,позволяващи на един адрес да има регистриранидесетки жители и на един човек да се водят повече от 1000 автомобила?Държавата,чрез некадърните си законотворчески и изпълнителни органи пак наказваобикновените хора,водена от презумпцията,че шепа аферисти правят нещо незаконно.
22
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей затова го уважавам Борисов, мачка това неуко ганчовско племе докато мърда.Само така, сбръч, бане и сръбска музика.
21
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дерегистрацията е противозаконна. Нямат право да ме лишават от ползване на моята си собственост, на която съм си платил данъка. Ако съм виновен има си съдебен иск.
20
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро тавариш барисав будет тюремщиком