От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"

Собствениците им обаче ще си плащат пътен данък
Обновена: 18 апр 2016 08:31 | 17 апр 2016 22:00, Александър Попов
82
От утре: КАТ отписва служебно колите без "Гражданска"
Снимка: Булфото, архив

От утре МВР започва служебното отписване на автомобили заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Досега липсваше законова рамка за това, но наредбата вече е публикувана в „Държавен вестник” в петък.

Когато даден собственик не е платил застраховката ще получи писмо от гаранционния фонд, който ще им даде срок от 14 дни. Ако не сключат "Гражданска отговорност", КАТ ще отпише колата им служебно.

"При това прекратяване не взимаме нито документи, нито табели, те си остават при собственика", коментира началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски пред bTV.

Без полица до момента са половин милион автомобила. Всички те ще бъдат дерегистрирани.

За да пуснете колата си отново в движение, ще ви трябва застраховка, като от КАТ обещават да не ви отнема време.

"В момента, ако се прекрати регистрацията заради "Гражданска отговорност", гражданинът трябва да се яви по постоянен адрес, да подаде заявление и да представи полица. От 1 юли, когато се очаква да бъдат вързани системите на МВР и гаранционния фонд, това ще става автоматично", обясни Рановски.

Една от целите е да се спре източването на гаранционния фонд. Много чужденци са регистрирали колите си в България, защото им е по-евтино. Българи стават собственици на коли само на хартия. Вече има такива с по над 1000 автомобила.

Чужденците не плащат данъци, нито имат застраховка. При инцидент плаща гаранционният фонд. За миналата година са изплатени обезщетения за 25 милиона лева, а повече от половината са за катастрофи в чужбина.

С отписването на колите практиката ще се преустанови. Щетите вече няма да се поемат от гаранционния фонд, а на базата на международни споразумения.

Информацията за отписаните коли няма да бъде подавана към Министерството на финансите, което означава, че собствениците ще трябва да продължат да плащат пътен данък, въпреки че не ползват колите си. Ако искат и той да отпадне, от КАТ съветват шофьорите да върнат документите и табелите, за да може колата да бъде напълно заличена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гражданската не покрива петата. Ненужна е. Защо застраховател изземват моите права, да ме защитава? И аз да губя. Пари-пари примжива далавера .
18
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрите в бг са много изгладнели, дайте да ги подкрепим. За къде сме без мутри. Най-главната им събра кинтите и просо сънуват.
17
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Застраховка на къща 100 лева на кола 1000
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе , тъпан, откъде от майчиния си терлик извади тия 10кинта. Като ядеш дельма , яж ги истински. Понимаеш русский, так ведь? Или вряд ли...
15
2
 
34
 
! Отговори
Двойнствен подход преди 8 години
Политиците ***,а медиите тръбят,как не трябва хората да вземат закона в своиръце и да извършват граждански арести на нарушители на границата. А защо разрешаватна заинтересованата страна-застрахователите да се занимава с регистрацията на МПС?Нали има държавен орган за контрол на автомобилния транспорт?Или го мързи и не е всъстояние да упражнява контрол?Поредният двойнствен подход на властимащите!
14
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГАТО КАЗВАМ ЧЕ МУТРИТЕ СИ ИМАТ ДЪРЖАВА И МИЛИ-ПОЛИЦИЯТА СА ИМ СЛУГИ НИКОЙ НЕ МИ ВЯРВАШЕ.ПОМНИТЕ ЛИ КАК ГИ УЗАКОНИХА МУТРИТЕ ПРЕЗ 97 ГОДИНА КОГАТО ОНОВА СИНЬОТО ОТ ДРАГАЛЕВЦИ БЕШЕ НА ВЛАСТ? САМО СИ СМЕНИХА ИМЕНАТА И СТАНАХА ОТ БУХАЛКАЖИИ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИ С БЕЛИ ЯКИЧКИ! Е СЕГА ЩЕ МУ СЪРБАТЕ ПОПАРАКАТА НА ОНЯ СИНИЯТ ОТ ДРАГАЛЕВЦИ. ЗАЩОТО НЯКОИ ДРУГАРИ КОИТО СТАНАХА ГОСПОДА ХОДИХА ТА МУ СКАЧАХА НА СИНИЯТ ЧЛЕН НА ТКЗС-то. А ЧЕСТИТО ВИ СКАЧАНЕ ТАВАРИШИ И ГОСПОДА. ЗАЩОТО НЕ ВИ ХАРЕСВАШЕ СОЦИАЛИЗМА!!
13
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво Борисов - геноцид до дупка. Докато мърдат.
12
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАКА Е..КАТ Е МАША НА РЕКЕТЬОРИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛИ!ЕДНО ВРЕМЕ БЯХА С АНЦУЗИ И БУХАЛКИ..НО МАФИЯТА СИ ГИ ОБЛЕЧЕ В КОСТЮМИ И ЧРЕЗ РЕКЕТЬОРИТЕ ОТ КАТ СИ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ С МИЛИОНИ ..НАЙ ЛЕСНО СПЕЧЛЕНИТЕ ПАРИ НА СВЕТА!СТОИШ СИ..ПИЕШ СИ КАФЕТО А БУНАЦИТЕ ПЛАЩАТ ЗА НИЩО!КАТ ЗАЩО НЕ СИ ГЛЕДА КОНТРОЛА НА АВТОТРАНСПОРТА ЗА КОЕТО Е УЖ СЪЗДАДЕН!
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намалели са абонатите на застрахователитеи те като топлофикацияси искат гарантирани клиенти.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пострадалия, потърпевшият ще си търси обезщетение по съдебен ред и готово.
9
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плаща у шестък. Абсолютни глупости. Трябва да се унижава материала.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7 - нищо, плаща пак гаранционния фонд
7
2
 
50
 
! Отговори
Застраховат.мафия преди 8 години
Поредният абсурд,сътворен от законодателите,който може да се мери само с този затоплофикация-не ползваш,но плащаш.Щях да го преглътна,ако при невиновност в ПТП,застрахователят на виновния покрива разходите по ремонта на пострадалото невиновноМПС.Да,ама не!Нужно е много тичане и разправии,докато платят нещо,с което не можешда си възстановиш возилото.Имало каско за тази цел.Да се задължат застрахователите даимат ведомствени сервизи за невиновни МПС.Застрахователна мафия с продажниполитици>
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво се случва ако такъв дерегистриран автомобил те удари на пътя? Кой ще плаща щетите тогава??
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
леко пропуснахме че "автоматичното" възстановяване според нахиления *** дето е шеф на кат, се случва "евентуално" за 1-2 месеца
4
1
 
25
 
! Отговори
еврором преди 8 години
това за нас не се отнася
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква хубава кола е "Москвич".
2
1
 
25
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 8 години
Тези Застрахователи лъжат като дърти роми .Така написано като логика - ако не си плащаш задължителната Застраховка Гражданска Отговорност Печелиш - плаща гаранционния фонд при катастрофа ?
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след като гаранциония фонд вече няма да изплаща щети.......тогава какво ще прави?и защо за в бъдеще ще се събират допълнителни 10 лева при всяка застраховка гражданска отговорност?