Само с изпити не става! Книжки се купуват от 15 г.

В ДАИ така правели тестовете, че да нямаш избор и да платиш
39
Само с изпити не става! Книжки се купуват от 15 г.
Снимка: Булфото, архив

След огромния корупционен скандал в ДАИ, в който беше замесен и шефът на инспекцията Цветлин Цветанов, браншовик обясни, че кандидат-шофьорите дори и да искат не могат да си вземат книжка с изпит, а са принудени да я купят.

Още по темата

"В последните 15 години никога не е спирало купуването на шофьорски книжки. Можете да изчислите колко неправоспособни, като умение хора, се движат по пътищата на нашата страна. Затова сме на първо място по брой убити на глава от населението", пресметна в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Според него практиката е една и съща, като се сменят само изпълнителите.

"В автомобилна администрация има едни вечни хора, които правят документите така, че да нямаш избор. Лицата, които правят нормативната уредба, са много далеч от нашата работа. Самите изисквания са направени така, че дори да искаш, не можеш да бъдеш редовен", коментира още специалистът.

Красимир Георгиев обясни и как и защо се купува книжка.

"Схемата е следната - прави се масив с изпитни въпроси, които са смешни, глупави и неизпълними. Те се залагат в тестовете. След като кандидатите видят, че въпросите са излишни, те се обезверяват и си казват: "Ясно е, че ще бъдем скъсани, я да си платим за книжката". И така се стига до познатите пътеки и до самия изпит. Хората искат да си плащат, защото явно това се предлага. Книжката върви между 1000 и 2000 лева. Нормалното е да се научиш и след това да си вземеш книжката, а не да си я купиш и след това да се учиш", допълни той.

Според Георгиев има хора, които са лишени от правоспособност, но управляват автомобили и явно по този въпрос също има вратички в закона, а и тарифи.

Заради всички тези проблеми той поиска среща с транспортния министър Ивайло Московски.

"Колегите от страната са доста настръхнали. Можем да предприемем протестни действия. Автобусните превозвачи ще бъдат доста малко, в сравнение с това, което ние можем да изкараме на улицата. Огромен е натискът на държавата върху фирмите, които дават качествено обучение. Държавата гази тези фирми. Ако нещата продължават така, протестите са неизбежни", завърши предупредително Красимир Георгиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
42
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Имам книжка от 10 г. Взех си я без да плащам. Сега когато погледнах бланките са абсолютно същите като преди 10 г. не виждам къде им проблема освен че ги мързи да учат правилника.
11
0
 
14
 
! Отговори
toti_1984 преди 8 години
Не е баш така,както го коментира господина!Не са виновни само дайаджийте,виновни са и фирмите които предлагат курсовете!Има фирми с ужасни инструктори!Аз моята книжка си я взех миналата година без да платя и стотинка,листовките си ги взех от първия път,кормуването от втория,първия път ме скъсаха дащото спрях на 20 след знак стоп,само гова ми беше грешката!Уверявам ви,че който може да си кара ще си вземе изпита и без да дава пари!
10
2
 
30
 
! Отговори
Галя преди 8 години
Чудно как пък аз си взех изпитите без да плащам нищо, само с учене. Пак си пишат глупости колкото да не заспят. Както се казва на крива ракета космоса и крив. Явно тези, които не могат да си решат листовките са неграмотни и не трябва да виждат книжка а не да се променят въпросите.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#7 и при мен беше така
8
1
 
20
 
! Отговори
sc преди 8 години
Аз това купуване не мога да го разбера. Чете се един правилник, учат се листовките и за 2 седмици и половината изпит е готов. Колко трябва да си ***, че дадеш 2к за за листовки
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Теорията си я взех без проблем, на практическия директно ми поискаха пари, отказах и ме скъсаха. На второто явяване явно просто имах късмет, че попаднах на некорумпиран изпитващ. Минах си както трябва и си взех книжката, ама направо се шашнах как ми бяха казали в прав текст "плащаш си и минаваш на кормуване, иначе забрави." Направо не е истина за каква корупция става дума! А колко ли са още тези като мен?
6
2
 
15
 
! Отговори
ТИР преди 8 години
Родолюбец съм, но признавам германците, като най-автоманяшката нация. За мен тяхната система за придобиване на кфалификация и последващ контрол е най-добрата в света. До колкото ми е известно не са я патентовали, така, че безплатно можем да я въведем.
5
0
 
29
 
! Отговори
grep преди 8 години
Само некадърниците и мързеливците си плащат. Всички мои кадърни приятели, включително и аз, си взеха изпита с учене. Единственото, което може да те препъне е практиката (ако не си карал колата на тати), но от втория път практиката се взема.
4
1
 
27
 
! Отговори
избирател преди 8 години
Корупцията в ДАЙ/не с й знам/е факт,но чак така да са направени тестовете.........Не знам,колко са категориите ми и всички съм взел безплатно./само законните такси/Съпругата и дъщеря ми също.
3
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Още няколко годинки като прибавят,може и да се приближат до истината!
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са наследниците на БКП-БСП . Ето една историческа фраза на Тодор Живков , която казва всичко за корупцията . В България имам осем милиона факири , аз им давам по 100 лв. месечна заплата , а те харчат по 300 лв. Това е .
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
защо да не могат шофьорите да си вземат изпитите без да си платят??? Аз не съм си плащала и си го взех с 1 грешка..., имаше едно момченце, което се явяваше за 6ти път