Великденско изнасяне: 540 000 души стягат куфарите

140 000 души ще прекарат празниците извън страната
20 апр 2016 09:00,
27
Великденско изнасяне: 540 000 души стягат куфарите
Снимка: архив Reuters

Около 540 000 българи стягат куфарите за Великден и Гергьовден, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Българите ще се насочат основно към свои близки, роднини и приятели. В този период са предвидени множества тържества на открито и по тази причина от туристическия бизнес очакват вътрешността на страната да бъде особено интензивно посетена. Тези дни са от интерес и за чужденците от Западна Европа, които са впечатлени от начина, по който българите отбелязват двата празника, като сред предпочитаните дестинации се очакват да са курортите в Родопите и в Стара планина.

Около 140 000 българи пък ще прекарат празничните дни в чужбина - основно в Гърция, Сърбия и Румъния, коментира Румен Драганов. Той отбеляза, че май ще е първият от натоварените месеци, свързани с настъпващия летен сезон, в които ще има интензивни пътувания на българи в чужбина. По думите му техният брой за месеца ще надхвърли 440 000, а борят на чужденците, които ще пристигнат у нас за почивка, ще е близо два пъти по-голям от този през март и април и ще достигне около 770 000.

Като цяло почивката за двата празника тази година ще е доста по-евтина, коментира експертът. Поради падането на цената на горивата почивките за Великден и Гергьовден ще са между 8 и 12 процента по-евтини спрямо предходни години.

Туристическият символ на България: Розата и нищо друго!

Бизнесът би бил разочарован, ако туристическото лого на България не е свързано с розата, коментира Румен Драганов.

"Повече от 120 години розата е била налагана като символ на страната, като си спомним за изложението в Чикаго, описано от Алеко Константинов, между двете световни войни, след Втората световна война, когато България е била представена като страната на розите", допълни Драганов.

Румен Драганов напомни за многомилиардните инвестиции, вложени в това България да се разпознава като страната на розите.

"България е страна на розите от повече от две хилядолетия и доказателство за това е намерената монета от одриските царе от 375 година преди Христа, върху която има изобразена роза", напомни експертът. Затова, според него, всякакво заиграване с друга символика е извън представата какво е бил, какво е и какво ще бъде българският туризъм.

Според Драганов освен логото е важен и документът към него, в който ще се обясни каква ще е комуникационната туристическа стратегия на страната. Важният акцент в нея според Драганов трябва да бъде отново свързан с розата. Това означава България да има път с името на розата, като най-очаквано това да е подбалканският път.

Освен това е необходимо към имената на българските летища - София, Варна, Бургас и Пловдив да бъде включена и думата роза. Това би трябвало да се отнася и за държавните учреждения и обществените места като автогари, е мнението на експерта. Драганов смята, че най-големият държавен орден също трябва да бъде свързан с розата.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов изрази надежда страна ни да покани Кристо да опакова рози, като това да бъде свързано и с туристическия слоган "Открий и сподели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
да се изнасят ще си практикувам селски туризъм
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И всички мутрафонкьовци, дето се бият по пътищата са *** от кол и въже - за справка от Мездра, Враца, Тополовград и Ямбол. Дошли в София, Пловдив и Варна и се правят на безсмъртни. ***. И в Парламента са 99,99% *** от кол и въже.
20
7
 
8
 
! Отговори
до СФ преди 8 години
Абе СФ то в центъра се говори на арабски, ти бял не можеш да видиш, а скоро и камилите като подкарат пак няма къде да пракираш. А за детските градини не го мисли, скоро арабските сиганета, ще оправят дъщеря ти още в детската градина. Само дишай спокойно и не се нерви...
19
3
 
13
 
! Отговори
- преди 8 години
До ванконе се връщайте селяци:D
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко кореняци, скоро нелегалните ще ви изкоренят и като ви сложите бурките да ви клатят всяка вечер може да се оплачите на арменския поп Назорян.
17
13
 
12
 
! Отговори
ванко преди 8 години
До СФААхахаха ти си типичния кореняк софиянец.Живота му крив защото хората от провинцията дошли в София и му взели работата,парко мястото,мястото в детската градина и всичко абе прехраната все едно ти взели.Ами като сте прости,мързеливи софиянците и не работите а се имате за много над другите и мислите,че всичко ви се полага по право така ще е драги ми софиянецо ! Свиквай приятелю !
16
2
 
10
 
! Отговори
Хой преди 8 години
По "пътя на розата" - Подбалканския път, рози няма, има каруци с индианци и помаци.
15
1
 
4
 
! Отговори
талибантурист преди 8 години
Очаквайте сюрприз.
14
10
 
22
 
! Отговори
СФ преди 8 години
От Нова година чакам Великден! Защо ли? Ами защото селинджър се изнася и София отново заприличва на красив и спокоен град. На жълтите павета място за паркиране БОЛ! Като арабин в пустиня. Без кекащи, мекащи, врекащи и Сие. Завзеха ни детските градини и училищата и за моите деца няма място а за "самотните" селтик фрост майки - ИМА!? А дано зафука сняг след празниците за 2-3 дни без спиране та да затрупа магистралите и да не може да се върнат скоро обратно. Ама надали...
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другарю BURZUM , не умирисвай форума на червена гнила тиква . Твоята терористична партия БКП-БСП краде над 50 години . Сега други са ти виновни , че не можеш повече да крадеш . Наследниците на мандраджиите могат да мислят само за кражби , грабежи и убийства .
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията за "изнасянето" ли е или за "розата"??Някой отново е останал на празна софра покрай "логото" и кинтите които се въртят около тази безмислица.
11
6
 
5
 
! Отговори
so brutal преди 8 години
ха ха ха ха гладните софийски кучкари и *** налазиха и нахапаха селяните , ама стой те си в борисовия кучкарник хи хи хи хи .
10
2
 
4
 
! Отговори
До номер 4 преди 8 години
Ти си менте перничанин - само за 110коня позна
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянците се прибират в селата си голям праз еидини пиени 4 дена
8
2
 
10
 
! Отговори
провансалец преди 8 години
Айде , "празните багажници " пак ще налазят провинцията
7
3
 
22
 
! Отговори
Високопланински преди 8 години
Умрял съм ви за Бангладеша /София/. Дишайте дълбоко!
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
едни ще почиват, други ще работят и за тях.
5
10
 
8
 
! Отговори
до селтиците преди 8 години
Отиваѝте си по родните места и не се връщаѝте,миекащи селчовци,аре парите джапанките и газ да ви няма.....
4
6
 
8
 
! Отговори
рк преди 8 години
1.9 няма с 150 коня,има 110,115,
3
10
 
15
 
! Отговори
селянин преди 8 години
преди да почнете да плюете по селяните дето напълнили Софията да ви успокоя, аз съм селянин и ще си стоя тука да ви тровя с Гоуфо 1.9тди 150 коня !