Вносните плодове и зеленчуци – обида за България

Ядем качествени храни, но скъпи, призна Румен Христов
27 апр 2016 12:07,
46
Вносните плодове и зеленчуци – обида за България
Снимка: Reuters, архив

Не трябва да внасяме толкова много плодове и зеленчуци, това е обидно за България. Българинът консумира 75-80% вносни храни, за които плащаме 7-8 млрд. Проблемът е с вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, които не са Европейския съюз, като Турция и Йордания. Ядем качествени храни, но това са скъпите храни.

Това обясни в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Комисията по земеделие в НС Румен Христов.

Христов коментира и проекта за браншовите организации. "Състоя се голям форум, на който имаше обсъждане. Някои от нещата в законопроекта ще бъдат променени. Този закон ще даде възможност отделните структури в сектор земеделие да са по-задружни и да постигат своите цели. Около 68-70 браншови организации има при животновъдите. Така се затруднява контактът и работата с министерството. Вече ще има по-добър диалог", коментира той.

Според Румен Христов акцентът в новия програмен период е върху плодовете, зеленчуците и животновъдство. Той е на мнение, че Българската агенция по храните е изключително натоварена и не успява да проследява произхода на стоката на всяка отделна партида.

"Решението е по-голям контрол на митницата. Завишава се контролът от страна на Българска агенция по безопасност на храните", добави Христов.

Той коментира и създалото се напрежение около Изборния кодекс.

"Не бива да се допуска напрежение, както стана вчера между граждани и органите на реда. Много се нещата, които бяха променени в изборния закон, все пак правим изборите за гражданите. Един от поводите за безредиците вчера беше невъзможността за разкриване на секции в консулства и посолства в чужбина. Може да се разкрият до 50 във всяка отделна държава. Предизборната кампания остава 30 дни, ще бъдат допуснати и социолозите да обявяват прогнозни резултати."

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 42изнасял си на босия цървулите. Стига с тия комунистически глупости. Всичко се изнасяше за жълти стотинки, особено за СССР
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обида е за управляващите ни 26г , а двумилионния им електорат е на помощи и се шляе по улиците и краде и убива старци вместо да е на полето -да сади, да копае, да произвежда
29
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 39Какви квоти ти слагат бе руски глyпак?
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които се занимават със зеленчукопроизводство у нас са на средна възраст 60 години, така че нещата ще стават все по зле с всяка изминала година.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарите живеят на инат и злобеят на воля за всичко . Така било , онака било ама Българските зеленчуци били по хубави . Да така е , но къде са и на каква цена са . Защо червените тикви не ядат домати и краставици по 5-6 лв.
26
2
 
1
 
! Отговори
One преди 7 години
До 25Ако под работа разбираш единствено копането на къра, да, много съм мързелив.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените каскети са от тия селяни , които не са имали никаква земя и са дошли в София в заводите като Кремиковци и тука са крали на воля. Сега те са защитници на държавното ТКЗС и държавните заводи .
24
3
 
7
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Румен Христов има сериозен принос като съратник на покойния идеолог на реформата в земеделието проф. Ж. Же.лев. Върнаха земята на хората в реални граници, разрушиха напоителните системи и така допринесоха да внасяме.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги качествените храни?! Аз от 26 години ги търся, но ги няма, след като демократите при демокрацията и пазарната икономика унищожиха селското стопанство на България.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След погрома но селското стопанство от БКП-БСП и това ни е много . Сега имаме някакви производители , които искат с една оранжерия от един декар да станат милионери . Същите се и пишман търговците . Е няма как да се купуват домати и краставици по 5 лв. , като пържолите са 5-6 лева . Това е пазарната икономика . Конкуренция и качество и нормална цена . Капиш другари .
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз си купувам от български ферми, наистина е по-скъпо, но го знам откъде идва. Въпрос на избор е
20
4
 
16
 
! Отговори
чукча преди 7 години
Е,кое му е по качественото на вносните,че нещо не мога да се сетя,нашите са в пъти по добри и вкусни,не искуственяци,дето нямат вкус,гледайте да купувате българското,въпреки ,че и търговците послъгват с произхода
19
2
 
15
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Какво сте променили бе ***? Какви качествени храни ви гонят, като ядем *** на запада - "кашкавал" от палмово масло, замразените военни запаси под форманата на свинско месо и ГМО зеленчуците.....Пфуууу, само крадете , нищо не вършите, обречени сме!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за какво ни е земеделски министър внасяме зеленчуци и плодове изнасяме работна рака да бере зем продукция из цяла Европа земя ли нямаме или желание пробвахме бамия и корнишони те ги изкупуват за второ качество. на стотинки препродават ги на гърка за 4? е що да се мъчим ходим да берем малини по Испания не по желание ама избор няма
17
4
 
15
 
! Отговори
8 преди 7 години
ЯДЕМ СКЪПИ ,НО НЕКАЧЕСТВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ!
16
4
 
3
 
! Отговори
One преди 7 години
До Анонимен 15Няма проблем. На теб, например, ако ти трябва счетоводител/адвокат/лекар/архитект и т.н., хващаш се и си завършваш съответното образование, какъв ти е проблемът.
15
2
 
10
 
! Отговори
i'm преди 7 години
И 'що ядем скъп внос? Сигурно 'щото в България зарзават не може да се гледа, почва няма, условия няма...абе пустиня с една дума! 'Щото тия изедници капиталистически се научиха, че могат да прибират рушвети за вноса и продадоха собствения си народ!
14
2
 
8
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПАК ОТ 11ЕДНИ ДОМАТИ ВНОС МИ ЛЕЖАХА В ХЛАДИЛНИКА 3 МЕСЕЦА КАТО ПЛАСТМАСОВИ ТОПКИ....ЧЕ ЗАТРИХТЕ РОДНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА ДА СИ СЛОЖИ НЯКОЙ В КЕСИЯТА ОТ СКЛЮЧЕНИТЕ СДЕЛКИ ОТ ТИЯ ВНОСНИ ОТРОВИ ....
12
1
 
5
 
! Отговори
bzzzzz преди 7 години
Нека някой от умниците ,които внасят зеленчуци като чорапи да иде да види какво е качествена храна в ЮАР , Ботсвана и Зимбабве. Да види ,какво е държавата да се грижи за хората. Няма леви , няма десни ,всичко е *** ***.