Информираме и бежанците за трафика на хора

Вземат мерки заради имиграцията на деца без придружител
1
Информираме и бежанците за трафика на хора
Снимка: БТА, архив

За пръв път през тази година за мигрантите от трети страни, пребиваващи в България, са предвидени информационни дейности за превенция на трафика на хора.

Правителството утвърди на редовно заседание днес Национална програма за 2016 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

Документът се изготвя ежегодно в зависимост от актуалните тенденции по отношение на това явление и неговото противодействие.

В отговор на предизвикателствата, свързани с преминаването на държавните граници на непридружени деца-мигранти, ще бъде приет Координационен механизъм за взаимодействието между институциите и организациите.

Заложено е да се подобри сътрудничеството в рамките на Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.

През 2016 г. са планирани три национални кампании и редица инициативи на регионално ниво.

Кампаниите ще бъдат с фокус превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация, информационна кампания по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора, както и кампания за превенция на нови форми на трафик по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Отделено е и специално внимание на информационни дейности сред представители на уязвими ромски общности, както и на развиване на мрежата от доброволци към деветте местни комисии за борба с трафика на хора.


1
Още по темата: Трафик на хора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Няма по-добра превенция от бетонна ограда, минно поле и вишки с картечници през 500 метра. Гаранция, че всички ще са много добре информирани да не стъпват тук ;)