Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов

Ще ме е срам да кажем, че ни е трудно в парламента, рече премиерът
Обновена: 17 май 2016 18:47 | 17 май 2016 17:00, Веселина Йорданова
125
Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя, че няма морално основание за предсрочни избори предвид показателите в бюджета и по-ниската безработица.

Още по темата
Коментарът му е във връзка с изнесените от финансовото министерство данни за излишък в държавния бюджет и по европейските средства към края на март.

"През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 процентен пункт по-ниско спрямо същия период на предходната година“, информира финансовият министър Владислав Горанов колегите си на заседанието на правителството, според стенограмата.

Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв. По думите на Горанов България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг.

"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори", казва министър-председателят Бойко Борисов.

"Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България", посочва още той.

Спрямо същия период на миналата година имаме около 1 милиард 100 милиона повече приходи и се очаква по-голямата част от месеците до края на годината да отчитаме положително салдо по бюджета, обобщава Горанов. Той пресмята, че 1.1 процентни пункта по-ниска безработица са 40-50 хиляди нови работни места.

"Виждате, че като показатели държавата и правителството се движат добре. Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне", допълва премиерът.

Борисов поръчва на икономическия министър Божидар Лукарски да отиде да види завода в Кърджали, открит в неделя.

"Близо 2 хиляди нови работни места. И много хубаво го бяха направили. Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: „Произведено в България“ – набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано“, разяснява премиерът.

"Поставили сме си за цел ръстът на икономиката във втората половина на годината да мине 4% и затова искам да се съсредоточите максимум в българските, в чуждите инвестиции. С всеки един – да му се осигурят максимално добри условия, защото на фона на всички останали държави… Виждате, бюджетен дефицит – знаете, намерихме го на 3,8%, сега е 2,1%. Така че тези пари, които събираме, с милиарди повече – покриваме дефицитите“, казва още той.

Премиерът информира, че от пет-шест дни стоковият базар "Илиянци" е поставен под наблюдение, всички складове са затворени и по думите му никой не работи. "Мислят си, че ще си тръгнем, но мога да ги уверя, че няма. И затова си позволяваме и да почваме да планираме с Ненчев в отбраната, в другите сфери, Северозапада", коментира Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На времето, когато пътувахме презРумъния с влак, румънците ни се чудеха, че пием кола. Дори те днес са по-добре от нас. ЗаГРОБиха ни.
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е Чеушеску така "нареждаше навремето", ама.....
56
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пък и "наредил" отгоре на всичкото. Така нареждат само императорите, а не премиер на европейска държава.
55
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стъкмистиката изкарва такива данни, каквито поръча премиера. Не се разбра 1 милиард излишък или 2 % дефицит има. България плаща повече еврофондове отколкото получава заради бежанците в Турция и фалита на Гърция.
54
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-скоро трябва да го е срам от състоянието на държавата. Вече втори мандат дава всичко от себе си да съсипва де що може. Не знам дали има показател икономически, раждаемост, свободен печат, по който да не сме на последно място в Европа. Но това явно не го впечатлява.
53
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета коментарите...изводите са прости:Грамотните и интелигантни хора мразят ГЕРБ и Борисов, останалите, които уви са мнозинство - гласуват за тях.
52
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакво възхваляване на Венецуела и БРИГС няма ли да изкажат путинистите?
51
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво стана с делото за Костинбродските бюлетини, а които Боко Тиквата и Ушев Цецо се гласяха да фалшифицират вота?!Защо ли питам, нали главният прокурор беше поръчкова разработка на Борисов и Службите....
50
3
 
26
 
! Отговори
Дидо преди 7 години
До 50-ти : Прав си сериозно ! Рано или късно Борисов ще падне грандиозно! Няма как да я кара със заеми , корупция и ниски доходи!Ще видите как ще се скрие и избяга , ще бъде голям крах за тоя мошеник !
49
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ не са спечелили нито едни избори а купуват гласовете на другите партии. През 2014 г ГЕРБ получиха едва 12 % от избирателите и после Борисов каза, че няма да се откаже и купи СДС, АБВ, ДСБ, Бареков, Кунева, Каракачанов с постове и далавери.
48
3
 
34
 
! Отговори
До 47 преди 7 години
Смешни сте с тия " ***"! Хората се усетиха вече , прогледнаха доста от нас , че Борисов само тегли пари , събира и измисля всякакви данъци и такси , и никаква идея за икономика ! Така не се управлява държава !И като гледам по социалните мрежи тези хора , които се отказаха от Герб станаха много , но вие продължавайте да наричате всички "***" :)
47
15
 
18
 
! Отговори
Мъди Уотърс преди 7 години
Несбъднати прогнози на путиняците от преди 2 години:1. ЕС - разпад до 1 година;2. САЩ - фалит до 1 година;3. ГЕРБ - разпад всяка година;4. Заема - вече незнам колко милиарда :)5. Плашене на гаргите със руски военен скраб.Спрете се, срам нямате, даже старците не може да излъжите вече.
46
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този изтегли още 100 000 000 ! Пак гласувай стадо просто за тоя измекяяр !
45
15
 
23
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
Боко си отива, ГЕРБ е свършен и т. н. Ама тези приказки ги четем и слушаме вече повече от 10 години. И? ГЕРБ печели всичко досега. И пак ще спечели следващите избори, независимо какви са.
44
4
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ami i da mu se podigravate toi e milqrder mislete mu vie ,vie ste vinovni za da ima takiva kato nega na4elo na darjavata ,kak moje be 4ovek s kriminalno minalo ,napravixte go premier sega i prezident go napavete
43
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, тук само *** ли коментират?
42
9
 
20
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 44. Ще имаш ли смелост да се появиш тук пак след извънредните избори, които ГЕРБ ще спечели с лекота и най-вероятно ще има доста повече депутати от сега? А Бойко отново ще те управлява.
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, Бойко... Само остава да направиш съдебна реформа по Румънски модел и ще останеш в историята!
40
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, че Баце не иска избори. След всеки избирателен вот депутатите му стават все по-малко. А имаше пълно мнозинство в Парламента при първото си управление... На залез е!
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еии бате боиче голем артис си ама нали ние не разбираме от воена музика затова не ти хващаме вяра ще ни извиниш за което