Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов

Ще ме е срам да кажем, че ни е трудно в парламента, рече премиерът
Обновена: 17 май 2016 18:47 | 17 май 2016 17:00, Веселина Йорданова
125
Предсрочни избори? Да не се подвеждаме, нареди Борисов
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя, че няма морално основание за предсрочни избори предвид показателите в бюджета и по-ниската безработица.

Още по темата
Коментарът му е във връзка с изнесените от финансовото министерство данни за излишък в държавния бюджет и по европейските средства към края на март.

"През първото тримесечие на 2016 г. БВП нараства с 2,9% спрямо същия период на предходната година, а крайното потребление регистрира растеж от 2,4 на сто. Повишава се и общият индикатор на бизнес климата. Коефициентът на регистрираната безработица продължава да следва низходящ тренд на развитие и достига, по данни на Агенцията по заетостта, 9,9% през март, което с 1,1 процентен пункт по-ниско спрямо същия период на предходната година“, информира финансовият министър Владислав Горанов колегите си на заседанието на правителството, според стенограмата.

Фискалният резерв е 11,9 млрд. лв., като излишъкът е 1 863 млн. лв. По думите на Горанов България е трета в ЕС по най-нисък държавен дълг.

"При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел, да кажем, че ни е трудно в парламента. Нямаме никакво морално или каквото и да е друго основание да се подвеждаме за предсрочни избори", казва министър-председателят Бойко Борисов.

"Навремето казваха, че асфалт не се яде, а сега там, където има магистрали и жп линии, там отиват инвеститорите. Затова, сега мощно се насочваме към Северозапада и Северна България", посочва още той.

Спрямо същия период на миналата година имаме около 1 милиард 100 милиона повече приходи и се очаква по-голямата част от месеците до края на годината да отчитаме положително салдо по бюджета, обобщава Горанов. Той пресмята, че 1.1 процентни пункта по-ниска безработица са 40-50 хиляди нови работни места.

"Виждате, че като показатели държавата и правителството се движат добре. Под 10% безработица дори ние не сме си представяли, че ще падне", допълва премиерът.

Борисов поръчва на икономическия министър Божидар Лукарски да отиде да види завода в Кърджали, открит в неделя.

"Близо 2 хиляди нови работни места. И много хубаво го бяха направили. Примерно, високите класове автомобили на BMW, на Mercedes, на Audi, на VOLVO, джипове, лимузини, с отворени капаци и вдигнати на крик, и със знаменца кои компоненти от тях са произведени в България и си пише: „Произведено в България“ – набодени навсякъде. Даже на журналистите там им казах, че мислят, че карат немски коли, а всъщност половината компоненти вече са произведени в България. Изцяло роботизирано“, разяснява премиерът.

"Поставили сме си за цел ръстът на икономиката във втората половина на годината да мине 4% и затова искам да се съсредоточите максимум в българските, в чуждите инвестиции. С всеки един – да му се осигурят максимално добри условия, защото на фона на всички останали държави… Виждате, бюджетен дефицит – знаете, намерихме го на 3,8%, сега е 2,1%. Така че тези пари, които събираме, с милиарди повече – покриваме дефицитите“, казва още той.

Премиерът информира, че от пет-шест дни стоковият базар "Илиянци" е поставен под наблюдение, всички складове са затворени и по думите му никой не работи. "Мислят си, че ще си тръгнем, но мога да ги уверя, че няма. И затова си позволяваме и да почваме да планираме с Ненчев в отбраната, в другите сфери, Северозапада", коментира Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ иска да е като Тодор Живков - да властва десетилетия в уж "демократична" странатой мрази избори и задълвително гласуване, може би смята гражданите на РБ за простаци!
37
2
 
33
 
! Отговори
Дааа преди 7 години
Като бях имаше книжле 101 приказки. При Буда са 101 лъжи за минута. Като всичко е толко успешно, защо тегли 5 милиарда преди 2 месеца? А предишните 20 милиарда къде са?
36
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гербарите трябва да знаят, че няма вечни неща. И Райхът беше "хиладолетен", ама на...
35
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според *** заплатите се вдигат с решение на правителството. Смешни хора!
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЮБИМАТА ПАРТИЯ НА БОКО Е ТАЗИ НА КОВАЧКИ - ТЕ ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯТ.
33
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На някои или Орешарски им е виновен, или руснаците. На този пък бюджетът му бил добре. Ами като е добре защо не вдигнеш минималните пенсии от 160 лв на 900 каквито са в "бедната" Гърция? Или да вдигнеш заплатите? Защото бюджетът му е като дупката на геврека.
32
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
номер 30 - как разбра, че народа е с него? ти да не си народа? или имаш паранормални способности и знаеш всеки с кого е?ГЕРБЕРИТЕ НЯМАТ БЪДЕШЕ. СКОРО ЩЕ ИМ ПРОТЕКАТ ГАЛОШИТЕ.
31
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боцко пътник си,купи си билет до Хераково.
30
31
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко смело напред народа е с теб и ти вярва! Само ГЕРБ!!!!
29
2
 
28
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Защо няма новина за безумието днес в София! Посред обяд затвориха няколко улици в центъра и блокираха движението за да измият улиците! Първо - можеше да се направи в късните часове след 20.00...Воро - Въобще не трябваше да се мият улиците при положение , че вали почти всеки ден по два -три пъти... Но вижте , те имали график....Лятото в горешините, когато ще бъде прашно и няма да вали, тогава никъде няма да ги има тези дето мият улиците....Искам Оставки!
28
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 25...а без 500 лева?
27
4
 
41
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ТОЯ Е ЗАХАПАЛ КОКАЛА КАТО МЕЧКА СТРЪВНИЧА. БОКИЧ ВЪРВИ СИ С МИР, ЗАЩОТО ОЩЕ МАЛКО ЛАЗЕНЕ ПО НЕРВИТЕ НА НАРОДА И ЩЕ СИ ХОДИШ С КАМЪНИ И СОПА.
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-малко депутати, кметове и министри и всяка година трябва да се явяват не на избори а на конкурсни изпити и матури, за да се види колко са кадърни.
25
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заводи за работници със заплата 500 лв, пфу голяма гордост, жива експлоатация, а ББ е горд навсичко отгоре, не става дума за раборни места, а за повишаване на стандарта на българина, с тъпите заводи за автомобилни кабели няма да стане
24
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я да си припомним при Ореха Колко беше дефицита? А, около 5% Не взимал заеми! С 5-7 % дефицит за какво са му заеми - пълен та...!
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя една година вземаше заеми, данъци акцизи и др. , га стана време да дава " предсреочни избори! Много хитър наглец!!!
22
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаше предложение за 2 милиона депутати и ликвидиране на безработицата, но не се приема от парламента.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато Баце не е на власт: Искам предсрочни избори!Когато Баце е на власт: Не искам предсрочни избори!
20
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джипове ужким произведени в България с български заплати, а са на немски антинародни цени и печалбата се източва към Германия.
19
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв е смисъла от 240 депутати,когато парламента е ежедневно празен.Те не ходят и по места,където са избрани