Не можем да пестим, живеем от заплата до заплата

69% от българите не успявали да заделят и лев
7 юни 2016 10:11,
64
Не можем да пестим, живеем от заплата до заплата
Снимка: Dnes.bg

69% от българите казват, че не могат да спестяват. Това сочи ново изследване.

Най-голямата тревога на българина е да не си загуби работата. Съответно, ако живееш от заплата до заплата, нямаш и спестявания, коментира пред bTV Таня Обущарова - експерт и главен секретар на Българската асоциация за потребителско кредитиране.

"Българинът обича да живее, да отиде на почивка и по ресторанти и му остават малко пари да спестява", заяви Обущарова.

За сравнение, в Румъния хората, които казват, че не могат да спестяват, са 53%, а в Унгария - 59%.

35% от българите ще пътуват през лятото в страната, а 9% ще си позволят да заминат в чужбина. 31% обаче отбелязват, че ще си останат вкъщи.

Eдна четвърт от хората са категорични, че нямат пари за почивка. На спестявания за лятната почивка ще разчитат 23%, а 14% са готови да вземат кредит, за да отидат на море.

42% от българите теглят кредит повече от веднъж годишно, което е над средното за Европа, сочи още проучването. Изследването се фокусира върху небанковото финансиране, тоест малките заеми.

Най-много заеми се теглят за ремонти и подобряване на дома.

Българите много държат на дома, повечето от тях притежават домовете си и влагат средства в тяхната поддръжка, коментира Обущарова.

Българите теглят заеми за здравеопазване и образование в пъти над средното за Европа, показват още резултатите.

За личното си финансово състояние близо 60% от българите казват, че са оптимисти за следващите 12 месеца, но като цяло за икономиката процентът е доста по-нисък.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: спестяваниязаеми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Експерт и главен секретар на Българската асоциация за потребителско кредитиране.Божее, какви длъжности и служби измислили само и само да не работят ......
21
5
 
8
 
! Отговори
Нещастници преди 7 години
Къде в природата някои животински витове спестяват пари?!Карайте като врабчетата и ще се отървете от Еврейските ***!Обменяйте труда си в натура,а бандитската шайка наречена държава нека храни башибозука с хартия наречена ПАРИ!
20
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може да пести или по - скоро не иска? Как така същия този българин харчи по 150лв. на месец за кафета и цигари, тегли бързи кредити, непрекъснато сменя смартфони, таблети, плазми и т.н, кара минимум по една кола, има поне по един апартамент, има некой друг декар земя, издържа децата си до 30г. Това, че българинът бил беден е някакъв световен мит! Най - вече е *** и невеж, мрази да учи, да се образова и развива. И живее от днеска за утре..!!
19
10
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Всички тези българи които ходят по почивки са в държавният сектор - за тях Празници има - повечето от тях са Софиянци- В частният сектор Празници няма ! има работа по 12 часа и смешни заплати- Другата част от ходещите наляво и надясно са млади хора на които мама и тате им пращат пари от чужбина с надежтата да прокопсат или да ходят и те да мият чинии там-Почти всички тези хора не произвеждат труд- те са на държавна хранилка или на хранилка от чужбина- това е истината-
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама как ще пестите бе ??? Вие Баце питахте ли го бе ? Щели да пестят ???
17
1
 
39
 
! Отговори
ДСК преди 7 години
Не пестете много-много. Яжте, пийте, носете си новите дрехи, купувайте подаръци на децата и ходете на почивка. Че работите отиват и в света и в България все по на зле.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лятото карам на домати и сирене...зимата я карам на чорби и картофи.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ходят по Гърция и ресторанти.
14
1
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
"Българинът обича да живее, да отиде на почивка и по ресторанти и му остават малко пари да спестява", заяви Обущарова.-ХА? явно тази Обущарова трябва да прави обувки!- Как се живее с 500 лв на месец- 350 лв квартира- 80 лв ток -80 лв вода (парно 100лв) транспорт до работа-60 лв-ГСМ 10 лв-храна-само банички са 60лв - ами вечеря? ами ако има дете? детска градина? училище учебници дрешки? Само хялбът е 30 лв -Явно Обущарова акцентира тинейджъри седящи при мама и тате и харчещи заплатката по дискоте
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българинът обича да живее, да отиде на почивка и по ресторанти и му остават малко пари да спестява", заяви Обущарова.Брех Обущаркова българина много разточителен се оказа, кажи го това оня нещастен човек от следващата статия и на още по-нещастната му 11 годишната му дъщеря дето го гледа. Неудобно ми е да си излея мнението ми за експери като теб, тук във форума.
12
3
 
17
 
! Отговори
иван преди 7 години
доста по-голям е процента от 69
11
1
 
13
 
! Отговори
11 преди 7 години
До Анонимен 5Напротив! Парите, дадени за удоволствие са единствените, които харчим за нещо съществено.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, не можем да пестим.Пенсионерите дават по 15 бона за разваляне на магия!Да не искате да ми кажете, че ги печатат?
9
17
 
8
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
До Анонимен 1Аз гласувах за Борисов и моите пари са в банката.Ти твоите си ги искай от другаря Станишев.Той ги пази в новия си замък в Швейцария.Това червените балами са най-големите балами.
8
0
 
26
 
! Отговори
БГ преди 7 години
Докато Робовладелците (бизнесмените) ревът че няма кадри ще бъде така, като се научат да плащат нещата ще се променят и за народа и за бизнесмените.
7
16
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
Брат ми и приятелката му изпушват по 300лв на месец или 3600лв на година.Пари за нови гуми на колата обаче нямат.За море също нямат.Виновна им е скапаната държава.
6
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Статистиката отчита средна заплата 1000 лева, а в същото време 69 процента не могат да заделят и един лев, 42 процента живеят на кредит. В същото време е някак логично, чиновник със заплата 10 000 лева и 14 работещи вземат средно малко над 1 000 лева ;)
5
3
 
33
 
! Отговори
Дебел депутат преди 7 години
С 420лв мин.заплата се живее прекрасно в Бьлгария.
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ Видими Резултати Магистрали ,Спортни зали ,Детски градини ...
3
2
 
17
 
! Отговори
Лъжете, преди 7 години
банките отчитат постоянно повишение на депозитите! Това е долна пропаганда срещу Великия, Непоклатимия и Най-обичания Вожд! Народните маси се вълнуват с него, пеят му песни и гледат да не вдига кръвно, а тук разни "изследователи", най-вероятно минали матури по математика по времето преди 1989 г. ще изкарат положението трагично! Засрамете се!