Хора с мозъчни аневризми на бунт: Касата не покрива всичко

Пациенти са принудени да доплащат десетки хиляди левове за лечение
10 юни 2016 18:00,
33
Хора с мозъчни аневризми на бунт: Касата не покрива всичко
Снимка: bgonair.bg

В отворено писмо пациенти с мозъчна аневризма разказаха за тяхната борба за оцеляване и поискаха държавата да вземе отношение по проблемите им. Наталия е една от тях. Преди месеци лекарите й откриват две мозъчни аневризми.

"След дълго умуване ми казаха – много големи са рисковете, ако те оперираме. Има вариант или да остана парализирана или да умра, защото е на много главна артерия", разказва младата Наталия

За да оцелее пациентката, трябва да и бъде направена емболизация. Цената на интервенцията обаче е непосилна - 28 хиляди лева. Жената трябва да събере по-голямата част от сумата сама, тъй като здравната каса покрива до 10 хиляди за подобни заболявания.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Станимир Сираков от столичната болница "Св. Иван Рилски" разказа, че самото лечение се покрива от клиничната пътека, но консумативите, използвани за това лечение, не се покриват изцяло от Здравната каса.

С проблеми на родното здравеопазване се сблъсква и Силвия Петрова. Ражда се с мозъчна малформация, но разбира за нея едва когато е на 7 години. Следват животоспасяващи операции, които й осигуряват спокоен живот през следващите 14 години. Тогава заболяването отново напомня за себе си.

"Имам 4 отваряния на глава до 2007-а и после 2012-та, след като родих дъщеря ми, получих пореден кръвоизлив и тогава вече докторите казаха, че не могат с отваряне на глава, а трябва емболизация", споделя Силвия

В рамките на няколко години тя претърпява 5 поредни емболизации на стойност над 100 хиляди лева, парите събира трудно – от семейство, приятели и дарители.

В отворено писмо двете жени настояват тяхното лечение да се заплаща изцяло от Здравната осигурителна каса. Лекарите също искат начина, по който се финансират подобни интервенции, да се промени.

"Тази патология е сравнително рядка, няма да имаме повече от 100 пациента годишно за това лечение, така че спокойно могат да отпуснат цялата сума за лечението им", казва д-р Сираков

Единствено в България и Румъния дофинансирането на подобно интервенции е частично. Във всички други европейски страни пациентите с мозъчни заболявания не доплащат консумативите за лечението си.

Ако искате да помогнете на двете жени, прилагаме дарителски сметки, чрез които може да го направите:

Наталия Стефкова Гърнева

IBAN: BG77 UNCR 7000 1522 6106 91

BIC: UNCRBGSF

Клон 552

или с SMS - DMS с текст NATALIA на 17 777

Силвия Петрова

IBAN: BG05UNCR70001521429460

BIC: UNCRBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Еленка Николова преди 5 години
2013 г ми във ВМА София бе направена мозъчна емболизация - 4 спирали . Заплатих 24 450 лв. Беше ми казано, че здравната каса не поема нищо за такъв вид операции. Имам фактура , в която се вижда, че съм платила 4 спирали по 3000 лв всяка. Останалите 12 480 лв са консумативи... И днес се съмнявам дали това е цената ... Наложи ни се скорострелно да продадем нивите си. Питам се : КАКВО ЛИ СТАВА С ТИЯ ХОРА, КОИТО НЯМАТ КАКВО ДА ПРОДАДАТ ...
21
0
 
0
 
! Отговори
Мария Стоянова преди 7 години
Преди броени дни на моята майка и бе направена емболизация на гинганска мозъчна аневризма, заплатихме 15 500 лв. Питам се защо майка ми е работила и плащала осигуровки толкова години? Ако има някаква организация за протест или искане към здравната каса ще се включим.
20
0
 
1
 
! Отговори
dd преди 7 години
До pacientзагубен народ, че търпи
19
0
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 7 години
Но пък има 25 000 000 за нова парламентарна зала.
18
0
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 7 години
За съжаление България не е като САЩ. Здравеопазването тук в БГ е един картел. Щом едно направление значи точно определена сума без значение кой те преглежда и по какъв начин, за колко време и т.н. то това си е картел. Няма реална конкуренция. Един доктор може да ти вземе направлението и да те прегледа за 5 мин. а друг да те гледа 1 час и все ще получат едно и също. Важното за лекаря е не какво прави а колко GP-та познава и колко от тях му пращат пациенти. Поздрави на кардиолозите за диспансерите
17
0
 
9
 
! Отговори
pacient преди 7 години
Но касата покрива лечение за 200 000 лв. на мафиот........ Загубена не държава, а управници....
16
1
 
1
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 7 години
Много е важно бедните и болните да получат облекчение и улеснение към exitus letalis!Пари има само за източване на бюджета по ЗНИ за добронамерените ни поробители!
15
6
 
2
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Проблемът е съвсем друг - бедна държава - това е! Внасяме си всичко, да не мислите, че тези медикаменти са произведени в България. Има си патенти и ако са недайси Боже от САЩ или друга бяла страна цените са умопомрачителни. С 18.50 на месец здравно осигуряване, което някои малцинства дори и не плащат, с държава като пробита градинска лейка просто не става. Сметнете колко месеца трябва да се плащат по 18.50 за да се съберат 26 000 лева?Ще ви кажа 1400 месеца или 117 години!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая ако беше черноморски наркобос, досега да я оправили. Ама държавата не обслужва такива като нея, дето са никакви, mi6ki!
13
0
 
1
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
Някой може ли да ми каже колко е срока на годност на банка кръв? За пилешко, от домакинска книга от 60-те години, е 3 месеца, но там няма фризер. Колко е срокът на годност на човешката кръв?
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Касата покрива всичко само на мутрите, разберете, една цистерна кръв ще им осигурят, докато вас ще ви оставят да умрат, защото те са авери с полицията и управляващите, а вие не сте.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До kavaliЕпа ти си един пpoc кавал дето даже не може да се изкаже
10
1
 
0
 
! Отговори
kavali преди 7 години
Smeshna media ste Dnes I utra pak 6te ste
9
2
 
1
 
! Отговори
kavali преди 7 години
Mnogo ste smeshni mishki
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас!!!!Бедното момиче..... Дано се оправи!!!!БОГ в помощ!!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България мутрите са с приоритет защото 1) са приятели на министър-председателя 2) са работодатели на полицаите
6
7
 
3
 
! Отговори
Лилит преди 7 години
При липса на превенция как се очаква здравната каса да го плати?Ако ще протестираме срещу смъртта- да го направим без плащане. Не сме платили за да се родим.И да, някои взимат пари за раждане, но не съм чула майката Природа да събира парса за сперматозоид, влюбен в яйцеклетка, и успял да я ...обича.Същото е и с тов, което подлежи само на лечение, не на превенция.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Влезте в заведение с 40 човека с бронежилетки.Ще ви излекуват.
4
8
 
27
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
При комунизма имаше безплатно здравеопазване и то на добро ниво. Сега лекарите са търговци.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 На Митю Джъркелите ако трябва Тиквата лично ще ходи да го гали по главата !Е тва е мутриландия !