Очите ниско в йерархията, нови тенденции в рекета

В Слънчев бряг преразпределят територии, смята психолог
13 юни 2016 13:46, Анисия Иванова
38
Очите ниско в йерархията, нови тенденции в рекета
Архив: Булфото

Престрелката в Слънчев бряг не е махленска свада. Митьо Очите е фигура от криминалния контингент, която е известна от години. Не личат мерките, които местните структури на МВР предприемат спрямо такива лица, каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият директор на ЦСБОП Тихомир Стойчев по повод престрелката в Слънчев бряг на 8 юни.

При стрелбата несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите беше тежко ранен, а охранителелят му Александър Алексиев беше убит.

"Тези хора, толкова известни и така оставени на спокойствие дълго време, са твърде ниски нива в йерархията на организираната престъпност", посочи той. "Същевременно в заведения, на публични места, дори по време на партийни кампании, ги виждаме заедно с хората от елита и видимо личи, че те са интересни за тях, успяват да им донесат наготово гласове", добави Стойчев.

"Организираната престъпност ние си я родихме, друг е въпросът кой я отглеждаше, кой имаше интерес", подчерта той.

"Виждам съвсем нови тенденции на рекета. Съвсем целенасочено се изучават фирми, в които са възникнали конфликти - към тях се насочват умели адвокати, търси се да се вкара разкол между довчерашни добри партньори и съдружници, за да могат да се изземат части от тези фирми", каза още бившият директор на НСБОП.

"Имаме криминален пазар на стоки и услуги. Непосредствено стоящите там, които ги виждаме, са свързани с хора, които стоят зад тях, а тези хора са високо в политиката и властта", посочи Стойчев.

"Колко хора, които излизаха публично чрез медиите, свързвани и с криминалната, и със стопанската, и с организираната престъпност, днес плуват доволно във върховете на обществото и основателно претендират да бъдат включвани в политиката и обществения живот, след като нищо не им се е случило. Властите не си вършат работата, политиците са виновни", заключи той.

По отношение на стрелбата в американския град Орландо, при която бяха убити 50 души, а десетки бяха ранени, Стойчев посочи, че фактът, че атаката е извършена срещу клуб с хора с различна сексуална ориентация, може да говори, че наистина имаме елемент на омраза. По думите му американското общество трябва да преосмисли свободата на даване на оръжие.

Според криминалния психолог професор Калин Гайдаров отзвукът от стрелбата в Слънчев бряг е очевиден.

"Някакъв паралел с предишни години очевидно се налага. Обаче не можем да твърдим, че има абсолютно съответствие. В тези 20 години животът се промени. България вече е член на Европейския съюз и в този смисъл подобни нрави в пространството на Европа са абсолютно скандални", каза той.

Той е категоричен, че ситуацията в момента е в ръцете на системата за правораздаване. "Със сигурност има методи, средства и начини, по които полицията и органите за сигурност могат да се противопоставят", допълни психологът.

"Мащабът на престъплението е толкова голям, че по-скоро става дума за някакво преразпределение на територии в рамките на организираната престъпност", смята той.

По думите му това са хора в криминалното пространство, които със сигурност са профилирани като част от него. "Тоест ние не можем да очакваме от тях да имат някакви нрави, които хората владеят в ежедневието си. Тук по-скоро става дума за саморазправа, която дава възможност или преднина на едната от двете страни в този спор, който очевидно е дълбоко криминален".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
VTORI TOTO 6ANS преди 7 години
LOTARIA BULGARIA o6TE S RAZRE6AVANE NA 4ASTNI OHRANITELNI FIRMI ZNA4I DIRGAVATA E DADENA V RITSETE NA MAFIATA.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...мутра-мутреса-роднина.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30:какво ще кажеш за Русия?!Общо взето постсоцобществата се оглавиха или от бивши политтрегери или от милиционери.Ние случихме на схемата милиционер-роднина-политтрегер-роднина.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ние ги създадохме"мда. билетче билетче за де да те взема
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Na GLAVANAZITE OT SLUNCHEV BRYAK VSICHKO IM IDVA OTRUKA. S KAKVO SE SAHVANAT MOGAT DA GO SVURSHAT.LOSHOTO E , CHE OSHTE NESA RESHILI KAKVO MOGAT DA PRAVYAT. OCHITE E VADIL RAPANI, DRUGIYA PODVODNICHAR, SA DRUGITE NE SE KASVA.
29
0
 
5
 
! Отговори
торбалан преди 7 години
ето един кратък виц .....родната милиция ни пази...!!!
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не личат мерките, които местните структури на МВР предприемат спрямо такива лица"Е как ще личат, като ченгeтата са на заплата при такива като него!
27
0
 
5
 
! Отговори
до #28 преди 7 години
Обществено-значимата специалност да не e киокушнкай ? И защо в България няма други бизнесмени освен от подземния свят? Та тоя човек беше и на Вътрешните работи министър и такъв човек му е дясната ръка в партията. Точна от него се очаква да изкорени това типично само за България "бизнес" общество. Не ли ? Къде в бившите комунистически демокрации имаме такова мутрофицеране на държавата? Ти недоинформиран ли си или се правиш на непорочната найвничка ?
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ги обичам тези бизнесмени, които безочливо казват:всички имахме равен старт!Е, финалът не е равен!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов поне е с общественозначима специалност и контактите му с ъндърграунда са +, защото в БГ няма други бизнесмени освен порасли изпод обществената собственост при социализма.Какво да кажем за канцлера на Германия, която е химик по образование?
24
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Сервилната ентелегенция, клакьори консултанти ще се изреждат по средствата за масова дезинформация да ни разправят врели некипели, шменти капели. А две и две е четири, а да свържеш Главния секретар на МВР с очите е дори и по лесно. И политическите поръчки към криминалния свят също. За жалост, почти не останаха истински журналисти. Иде време на преразпределение, политическата власт и следващия я крими, организиран елемент. И службите също са в интригата.
23
3
 
13
 
! Отговори
чий адвокат сте вие преди 7 години
до#25Коя Европа има министър-председател който една дума на английски не може да каже ? Като как той се явява първи дипломат на страната си ? Какво училище с подобна специалност е завършил. Като как този човек намери пари да финансира партия? Видяхме Барека като му спряха кранчето как за 2-3седмици му се изпари и партийката и проекта.Човека е фигерант - изпълнител. Много удобен че има близък поглед към подземния свят.
22
2
 
9
 
! Отговори
Добро утро! преди 7 години
То в Америка и Европа няма наркодилъри и нелегален бизнес си нямат там, и властта хич не участва в далаверата.Живеем във ферма, а във фермата добитъкът се зоби.
21
4
 
9
 
! Отговори
да де преди 7 години
До да #20Версията с крадеца от Мадрид виждаме кой я осребрява. Реституцията е за всички . Това е демокрацията. Ако баща ти е имал дворци и палати - твои са. Ако си гражданче което е виждало крава само на кутията за мляко но му върнат цялото ТКЗС - пак си е твое. Не се правете на утрепани, ей! Каскети червени!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ама какви неща говорите бе хора, чист битов скандал си е това, какви наркотици, какви престъности.... такова нещо в България няма
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Организираната престъпност ние си я родихме, друг е въпросът кой я отглеждаше, кой имаше интерес", подчерта той.Защо не я родихме през 50те, или 60те, или 70те, или 80те ами чакахме 90те? Сигурно преди това е нямало комунисти, но комунистите дойдоха 90те и създадоха престъпността.
18
1
 
2
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Очите Очите....Вече имам 4_ри очи, не се бъзикам а виждам всичко!!!
17
3
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
що ти оня дърт кр.адец от Мадрид ли си искаш обратно айде няма нужда
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставените на спокойствие са от големото добрутро и затуй следобед се непонасят,дето се казва денят се познава от сътринта или кой как стал,да бяха изчякали 9 юни.
15
9
 
7
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 7 години
Не искахте царя, ето ви пъдаря.