Ни повече, ни по-малко. Един безработен = 32 хиляди лв.

Едва около 66% от субсидираните работни места са истински
22
Ни повече, ни по-малко. Един безработен = 32 хиляди лв.
Снимка: Булфото, архив

31 730 лева е цената, която през 2015 г. е платил бюджетът, за да бъде намерена постоянна работа на един безработен. Това показват данни за изпълнението на Националния план по заетостта за миналата година, предоставени от Агенцията по заетостта на “24 часа”.

През миналата година от държавния бюджет са били заделени над 55 млн. лева по мерки за заетост.

По тях са били субсидирани работни места за общо 2634 безработни.

От тях обаче само 1756 души са останали на работа за срок, който поне е равен на субсидирания от бюджета, съобщиха от Агенцията по заетостта. Това означава, че ефективността на програмата е около 66%, или това е делът на работните места, които се оказват истински.

Реално насочените за субсидия на един безработен средства са многократно по-малко. През миналата година субсидията е била в размер на 300 лв. за наемане на безработен с начално или средно образование и 380 лв. за висшист. Работодателят е трябвало да осигури останалата сума, така че заплатата на новия му служител да е равна на минималния осигурителен праг за съответната длъжност. Това означава, че при субсидирана заетост от 12 месеца директно насочената от бюджета сума за един безработен е 3600 лв. за човек с начално или средно образование и 4560 лв. за висшист. Тоест пряко на бюджета разкритите постоянни 1756 работни места са стрували най-много 8 млн. лв.

Ниската ефективност на програмите за заетост обаче прави цената на едно истинско работно място десетократно по-висока от счетоводната.

Статистически за миналата година от държавния бюджет е субсидирана заетостта на общо 27 468 безработни. От тях обаче включени в програмите са 14 985 души, а останалите са финансирани по мерки, които са били започнати през 2014 г. Още 24 357 души са били финансирани по програми за преквалификация и осигуряване на заетост, други 3111 безработни - по различни насърчителни мерки. За всички тези хора обаче все още няма данни дали са успели да си намерят постоянна работа, или отново са се върнали в бюрата по труда като безработни.

За първите три месеца на тази година Агенцията по заетостта вече е успяла да изхарчи почти 8,3 млн. лв., за да субсидира разкриването на работни места. Средствата са отишли, за да тръгнат на работа 6123 души, а 5562-ма ще преминат и обучение, и заетост, сочат предоставените на “24 часа” данни.

Освен изхарчените от бюджета пари, агенцията е насочила към субсидиране на работни места и 58 млн. лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.

28 млн. лв. до момента са раздадени на бизнеса за субсидиране на работни места за младежи до 29-годишна възраст по схемата “Нова възможност за младежка заетост”. При нея се финансират стажуване и обучение чрез работа на млади хора. Вече са сключени 4544 договора на стойност над 28 млн. лв. Отчитат се включени в заетост 7732 безработни младежи. От тях 1400 души са завършили обучение и са останали на работа в същата фирма. Не можело обаче все още да се изчисли ефективността, защото мерките по схемата не били приключили и не всички младежи са завършили обучението си и са започнали работа, обясниха от агенцията.

32 млн. лв. пък е стойността на договорите за субсидирана заетост по схемата “Обучение и заетост на младите хора”. При нея се субсидират работни места за неграмотни младежи, такива, престояли без работа повече от 12 месеца, или регистрирали се като безработни, след като държавата ги е открила по схемите за активизация на обезкуражените безработни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Моля да ме извините - коментарът ми - 18 - е за статията за равни присъди за убийство на куче и човек.
13
0
 
1
 
! Отговори
Даола преди 7 години
Как да накажем работниците в кланиците ?Екстремизмът има разни форми и винаги е нещо лошо и непродуктивно.
12
0
 
2
 
! Отговори
Нямам думи преди 7 години
Вижте им служебното облекло, метлата, кофата, с голи ръце събират ***.... Предполагам снимката е от столицата, ужас и безумие дами и господа управляващи
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнициативнияИ каква е ползата от твоя обществено полезен труд колега?Каква е ползата,че тези жени от снимкат премитат един тротоар,който не е ремонтиран от поне 40 години?
10
0
 
1
 
! Отговори
Reh преди 7 години
1,9 miliona bulgarski grajdani vnasiat vseki mesec osiguritelni vnoski i te sa v momenta 9, 7 miliarda bg leva...pari ima, deistvaite!:-)80% ot centralnata sofiiska administracia rejem na speshna jivotospasivasta operacia - tova e edin ogromen tumor v organizma na bg narod...:-)
9
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Ха, ха.....! Поредната имитация на икономика! Като се прибави натоварване на данъкоплатците с външни заеми клонящи към 20 милиарда и ЕС субсидирането /което е помощно средство/ с това се изчерпва и целия икономически потенциал на това управление! Разбирасе с уговорката че изобщо може да се говори за икономика в таз ситуация! По-ляво управление не е имало от Жанвиденово време!!
8
0
 
5
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
2644 лв. На месец за един безработен??? А той колко е получил чисто?2300 лв. Се губят??? Или това са заплатите на тези който му търсят работа??? Ами ако ги закриете тези бюра и давате по 1000 лв. На човек ще е много по добре...
7
2
 
4
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 7 години
Комунизмът е бъдещето, защото в близките 20 години ще се загубят 30% от работните места и ще има работа за една малка част от населението, която с доходите си ще поддържа обществото.
6
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ами по-добре да ги дават на безработните, вместо да ги дават на вятъра и те - пак безработни и без пари!
5
0
 
8
 
! Отговори
Dess преди 7 години
Бюра та по труда не работят коректно качествено много ги мързи Борисов и компания да почнат да мислят правилно и да махне от НС те я дядовци дето им хлопат дъските и да вземе млади хора който знаят и имат идеи и за държавата ни
4
1
 
9
 
! Отговори
?! преди 7 години
Има ли нещо нормално в нашата държаа?
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ще бъде, защото не разбрахте и не искате да проумеете, че поддържането на едно работно място е стотици пъти по-скъпо от плащането на социални помощи. Това в целия свят са го разбрали само в България се повтаря едно и също - да работели безработните. Борбата на пазара на труда е жестоко- за едно работно място се борят 100 човека. Вместо да се радва, че някой е извън пазара на труда и няма да ви конкурира, българина е пpocт.
2
0
 
30
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Това не е субсидиране, а източване.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако изберете някой различен от Тиквата, Съсела, Гоце и Доган, тази страна ще стане рай за точно 1 година. Ама аз ви познавам добре и знам, че ще си гласувате за герб, бсп, рб и другите стари измамници.