Сиренето в кръчмата, млякото в хотела: 90% менте!

Стандартите за истинските млечни продукти се променят
4 юли 2016 12:14,
16
Сиренето в кръчмата, млякото в хотела: 90% менте!
Снимка: архив Булфото

Млечните продукти в заведенията за обществено хранене, в хотелите и столовете са 90% със съмнителен произход, обяви Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България пред БНР.

Той за пореден път предупреди, че голяма част от млечните продукти на пазара са имитация на истинските. Един от големите проблеми е, че голяма част от имитациите влизат на пазара, етикирани като истински.

Още по темата

Освен това консумацията на млечни продукти не е само пряката консумация, каза Присадашки и допълни, че тя е и през общественото хранене, през столовете, през хотелиерството.

"Там мога да твърдя, че 90 на сто продуктите са със съмнителен произход, да не кажа 10% са аналог", обясни той.

Присадашки каза, че е изготвена промяна в една от наредбите, според която аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител.

Промяната обаче все още не е влязла в сила и в момента е в етап на обсъждане от различни ведомства.

"В последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните. Това води до изместване на стандартите какво е истински млечен продукт", каза още Симеон Присадашки.

Според него голяма част от българския потребител не може да си позволи да консумира чисти млечни продукти, а прибягва до имитации. Причината според експерта е, че много основен фактор при консумацията на млечни продукти, е не какво има в тях, а колко струват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
_ преди 7 години
"Там мога да твърдя, че 90 на сто продуктите са със съмнителен произход, да не кажа 10% са аналог".Математиката, математиката...
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Менте е, защото измре народа дето водеше стадата на паша.Сега в затворени помещения само доят нещастните животни(и хора), няма паша.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в държава менте естествено и сиренето е менте.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво сирене, когато БДС за млечни продукти първо работи с щам на Стрептококус термофилус!?! И второ къде са хилядите крави, овце и кози от които да дойде млякото? А добавките към малкото мляко за да стане я сирене, я кисело мляко са невероятни. На тяхното съчетание би завидял и Айнщайн. А колко много фирми има в сектора за производство на млечни продукти - те са повече от кравите вероятно.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целия ни народ иска да краде и лъже, затова е такова положението.Нищо не става от нас, не са виновни само политиците, а всички в държавата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Грубо е да се каже, че е нормално, ама като има евтин продукт, за къв му е да слага скъп? Въпроса е какво означава "аналогови продукти"? Когато имат подобен външен вид и цвят, а друго съдържание, те не са аналогови. И ако има търсене на такива продукти, трябва производителите да му придават вид с който да е изключена заблуда. Примерно оцветяване в приятни плодови цветове, но да е ясно, че това НЕ Е сирене.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Турция в 5 звезден хотел сутрин се сервира пушена сьомга, да не говорим за другите деликатеси и напитки, а в България в петзвезден хотел бирата разредена 50:50, алкохола спирт, виното- оцет и спирт,а от закуската стават за ядене единствено яйцата това сирена, кашкавали, салами дори куче ни би ги яло, толкова са гадни.Всичко има вкус на пластмаса и ***.З другата храна да не говорим.Ами като има кой да им ходи и си му харесва така е.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като не ви харесва родния ол-инклузив , ходете в Гърция бе, ама то не може хем да плюскате на корем, хем да плащате жълти стотинки.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми праскайте минуси, ама това е положението, такива са стандартите.Вие си мислите, че минавате тънко със 100 лева на ден ядене и пиене на корем, ама за да ми излезе на мен сметката, като сложа и чужденците с пакети, които плащат още по-малко, си имам лимит - макс. 5 лева на човек средно храна на ден, алкохола не казвам от къде го купувам, но за кафе, сокове и алкохол на човек не се връзват повече от 50 ст. на ден.Имаме разходи за персонал, за ток, данъци, вода, чистене, пране, кредити, рушвети
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже богатите и мутрите ядат бохлуци! Няма такава държава!
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, ама сте симпли хора туй, българите!Вие какво искате в ол-инклузива истинско сирене ли, бе, серсеми?Ми ако вие плащате средно 100лв. на калпак на ден, каква печалба ще имам аз, за 2 месеца сезон, с кредити, ако ви храня с истинско сирене?Стандарта в Българи за ол-иклузив е 4 лв.за хотел 4* и 5 лв. за хотел 5* за храна макс. На ден, напитките отделно, ама от 0.10 до 1 лв., независимо колко се наливате.Вие за толкова пари какво искате черен хайвер, сьомга и френско шампанско ли?
2
2
 
31
 
! Отговори
Лошо преди 7 години
"Сиренето в кръчмата, млякото в хотела: 90% менте!" ... а държавата ни е 100% менте! гаранция!
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стандартите се променяли.... А защо тия стандарти се променят от лошо към по-лошо?