"За" и "Против" законовата защита на бащинството

Позицията на бизнеса и Съюза на бащите пред Bulgaria ON AIR
8 юли 2016 09:44, Анисия Иванова
6
"За" и "Против" законовата защита на бащинството

Трудовият кодекс да пази не само майките, но и мъжете при бащинство, докато детето навърши три години. Такъв законопроект беше обсъждан вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението предвижда работодателят да може да освободи работещите татковци с предварително разрешение от Инспекцията по труда. Бизнесът обаче категорично възрази с аргумента, че това би натоварило системата и административно, и финансово.

"Изказани са някакви доводи, че бащите ще се възползват от това нещо, а реално не се вниква в същината на проблема, че така се дава допълнителна сигурност на семейството", коментира председателят на Съюза на бащите Светослав Стефанов в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

Ивелин Желязков от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък заяви, че има сериозни аргументи законопроектът да не бъде подкрепян в този му вид. "Ние не сме казали, че категорично го отхвърляме, защото идеята има смисъл, изпълнението обаче не е направено по реда и по начина, по който трябва да се направи", подчерта той.

"На първо място при всеки един проект трябва да се спазва Законът за нормативните актове - оценката на въздействието, финансовите измерения, а предложението трябва да е в съответствие с правото на ЕС. Ако тези неща не са изпълнени, самият закон казва, че един такъв проект не подлежи на обсъждане", допълни Желязков.

По думите му, ако такъв проект бъде приет, защита за бащите ще има. Но законопроектът има много сериозни недостатъци.

"Ако законопроект в този вид бъде приет, един работодател на практика поради защитата, която този законопроект дава, не може да уволни работник, заради липсата на качества у него. Тоест работодателят ще трябва да му плаща заплата, която иначе би платил на човек, който има качества. Това не може да бъде цел на един закон", настоя Желязков.

"Случаите, в които едно семейство очаква дете и майката не работи, и цялата отговорност пада върху бащата, чух едни изказвания, че тези бащи трябва, ако останат без работа, не да търсят закрила от закона, а да се преквалифицират. Тоест този баща, който остава без работа, чака дете, трябва тепърва да се записва на допълнителни курсове, да ги финансира, да няма никакви доходи", каза Светослав Стефанов.

"Ако в София хората получават по-големи заплати, то в останалите места знаем каква е реалността", подчерта той и напомни, че трябва да се има предвид и нивото на безработица в страната. "Всички знаем какво е положението на българите", заяви той.

Според Желязков обаче няма никаква пряка връзка между демографската картина в България и самата идея, която е изложена в проекта. Той изтъкна това, че в България има най-дългото платено майчинство и запита риторично: "Подобри ли се демографската картина?"

"Този проект ще ощети не само държавата. Не случайно в проекта няма нито един ред колко ще струва, ако се приеме и кой ще го плати", категоричен е Желязков. "В този вид ние няма как да подкрепим ясно и категорично този закон. Ние искаме да знаем какво ще струва на обществото и в частност на българския работодател", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С майчинството редовно се е злоупотребявало и се злоупотребява. Виждат, че предстоят съкращения и оп - с надут корем и после още години ти се пази мястото и нещо капе. Все такива, на които има кой друг да им гледа децата.
4
1
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Браво, сега трябва да купим нов ***. Който е чек Кодекса на труда, ама не в тоалетната, а сериозно да го прочете, знае, че зашита срещу дисциплинарно уволнение няма. Говори се за защита при подбор, а не за някаква измишльотина на журналястите. Правната култура е много ниска и медиите не правят нищо по въпроса да я развият. P.S. А работодателите, ако могат да не плащат, дори, ако може, да получават пари от работниците - ще са за!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те българските щведи не се женят (не сключват брак) за да получат всевъзможни помощи за извънбрачни деца. По техе пример и българите вече не се женят заради копелдашките
2
4
 
8
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Т.е. всеки швед който имаш неблагоразумието да назначиш и създаде 6 руси чавета ще може да идва 18 години във фирмата ти в дните за заплата без да можеш да го уволниш. Евала :)
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако това се приеме, то бизнеса може да фалира!