МОН си иска скока на учителските заплати

По 50 учители на ден звънели с въпроси за реформата
12 юли 2016 10:44, Анисия Иванова
10
МОН си иска скока на учителските заплати
Снимка: Bulgaria On Air

Всички се надяваме в началото на годината вдигането на учителските заплати да стане факт. Процедурата по разговор за бюджета започва на 1 септември, така че настояванията ни ще бъдат огромни. Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Редица реформи предстоят да бъдат направени в орбазователната сфера, една от тях е точковата система на оценяване, която Министерството на образованието въвежда вместо шестобалната.

"Всъщност това е една от новостите, които съвсем скоро ще бъдат официално представени заедно с един от стандартите за оценяването. Новостта тук е, че няма да се налага след това прехвърляне на точковата система към шестобалната система, защото всяко едно превръщане на точките в оценки води до определен дефицит в оценяването на учениците", поясни Стаматов

"Може би трябва да помислим, че трябва да има предварително зададени точни критерии на оценяването, за да бъде то добро и да бъде достатъчно коректно към учениците", посочи от своя страна Цецка Петрова, преподавател по български език и литература в столичното 119 СОУ.

"Досега системата имаше дефицити точно в това отношение - създаване на системи за оценяване след изпити, създаване на удобни схеми на оценяване, и ако искаме да бъдем продуктивни, не трябва просто да сменяме оценките с точки, а трябва да заложим на нов принцип на оценяване с предварително обявен критерий и една коректност пред учениците", подчерта тя.

А междувременно горещата линия за въпроси относно прилагането на новия закон за предучилищно и училищно образование - 0878 15 65 43, вече работи, напомни Диян Стаматов: "От няколко дни горещият телефон, за който споменахме на учителския събор, вече е факт, той функционира и на него постоянно се обаждат колеги от страната. Бройката на ден е повече от 50", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
до 9 :Нали ако всички разсъждаваха като теб,нямаше сега да има кой да изкарва заплатата на такива като теб,колега.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До анонимен8Заплатите на работниците се увеличават не от държавата от собствениците на фирми колега!А ти едно време,ако беше слушал какво ти говори учителката,сега нямаше да ревеш,че си работник!
7
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Стига вече сте увеличавали заплатите само на едни и същи- все доктори и учители, а кога ще помислите и за другите работници в тая държава ?Така е защото има министерство на образованието и министерство на здравеопазването,които мислят за техния си контингент,а няма министерство на промишлеността ,които да направят нещо и за другите.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помислете малко и за учителите - пенсионери, бе. Единственото мисионерско съсловие, което е толкова унизено. Не от носталгия искам да кажа, че преди лекари и учители бяха уважавани и с достоен живот. Сега не е така. Лекарите се обогатиха и станаха дори търговци/да са живи и здрави/, а учителите, дето ви учиха, станаха част от най-бедните хора в България. Засрамете се поне малко. Като се нахраните по-добре и се доберете до властта, забравяте откъде сте тръгнали. Защо мислите само за себе си.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да увеличи заплатите на директори и пом.директори в пенсионна възраст, дето за нищо на света не искат да се пенсионират. За власт и високи заплати те са готови на всичко. Уволняват на поразия успешни учители и се обграждат с некадърници, за да нямат конкуренция и да си стоят на столовете, докато могат да ходят. За тях пенсиите са високи, като тези на големите началници, а за редовия учител, който "опъва каиша"...него... кучета го яли. Мисионерите - вън и с пенсии за несретно оцеляване. РЕЗИЛ!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите са виновни за всичко,начело със СДС преведено стани да седна.
3
3
 
15
 
! Отговори
без преди 7 години
От простия и необразован народ по-страшно за една държава няма. Затова подкрепям.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тия ц,ървули взеха да наглеят! оня, орешаро, кво викаше - аре, да разтураме седяннката! много даскал, много нещо, не искат да се пенционират, искат училища, а у тия дето са сега нема деца, кой да учат - дъртите шведи по програми с европейски пари? у бг требе да има два уневерситета - платени, такси като у англия но в лв. а сеа кво - перничани, англичани - оле.ле! учи мама да не работиш - тва е. скапан матрял!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЕМАГОГИЯ-поредната.