Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България

От днес: По 5 дела, заведени в Страсбург, са дължими над ?120 хил.
Обновена: 20 юли 2016 16:23 | 20 юли 2016 16:00, Веселина Йорданова
65
Държавата ще плаща на Алексей Петров, осъдил България
Алексей Петров. Снимка: архив, БулФото

Правителството ще изпълни решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Алексей Петров срещу България".

Още по темата

Алексей Петров и още няколко души осъдиха България заради задържането им в операция "Октопод". Европейският съд по правата на човека разгледа жалбите им и постанови държавата да им плати общо 114 000 лева.

Освен Петров за арестите си съдиха България още и Антон Петров - Хамстера и братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците, задържането на които беше зрелищно, заснето и разпространено от пресцентъра на МВР, начело на което тогава беше Цветан Цветанов.

В решението си съдът в Страсбург споменава широко отразените в медиите полицейски операции и констатира, че при тях са допуснати няколко нарушения - на забраната за изтезаване, на презумпцията за невиновност, на правото на справедлив процес, на зачитане на личния живот и на непредоставяне на ефективни средства за защита.

Нарушението на презумпцията за невиновност е извлечено от изказванията на Цветан Цветанов за задържаните и вината им.

От правителствената пресслужба съобщават, че по делото "Алексей Петров срещу България" ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2  и член 8 от Конвенцията – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя.

Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски.

Днес Министерският съвет прие за изпълнение общо пет решения на ЕСЧП по дела срещу България, като страната ни ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи.

Сред тях е и решение по жалбата "Стоянов и други срещу България". Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества.

ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията.

Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

Делото "Джабаров и други срещу България" също е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: МСАлексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
37
 
! Отговори
valeri преди 7 години
bravo taka se prav pravata trqbva da se otstoqvat
2
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още в началото на операция Октопод Сашо Диков каза че това е пълен фарс и че това жалко дело ще завърши катастрофално за Бойко Борисов. Е, позна!
1
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тез 120 000 евро сега да ги даде Тиквата от джоба си, а не от нашите данъци, защото за да си начеше егото вкара Трактора без доказателства в панделата.