Караиванова обеща да стимулира добрите бизнес практики

Зам.-министърът е единствен кандидат за шеф на КФН
26 юли 2016 17:52,
3
Караиванова обеща да стимулира добрите бизнес практики
Карина Караиванова на изслушването. Снимка: БТА

Карина Караиванова ще работи за съживяване и активизиране на капиталовия пазар в България чрез прозрачност, диалогичност, въвеждане на нови финансови инструменти и улесняване достъпа за финансиране през борсата на малки и средни предприятия (МСП).

Това коментира по време на изслушването ѝ пред Комисията по бюджет и финанси единственият кандидат за председател на регулаторния орган и настоящ заместник-министър на финансите.

Парламентът трябва да даде своя глас за нея до края на седмицата. Така регулаторът ще има нов ръководител до края на юли, както обеща по-рано министърът на финансите Владислав Горанов.

Предстои да разберем какви ще бъдат предложенията на Караиванова за нейни заместници и дали и те ще бъдат приети от народните представители успоредно с избирането ѝ. По време на изслушването въпроси за това кои ще бъдат ръководителите на трите направления в КФН не бяха отправени, а и Караиванова не коментира.

Настоящият заместник-министър на финансите представи концепцията си за управление и развитие на КФН в десет точки. Тя иска общата визия и имиджът на КФН да се асоциират с професионализъм, диалогичност и прозрачност спрямо всички подназорни лица.

Работата ѝ, ако бъде избрана от Народното събрание за шеф на регулатора, ще бъде насочена към стимулиране на добрите бизнес практики, а не насочена основно и само върху пазарните злоупотреби. Караиванова иска решенията да се взимат след оценка на риска на различните процеси и надзорът да се осъществява на база на тази оценка.

Карина Караиванова отдава огромно значение на стартиралата оценка на качеството на активите в небанковия финансов сектор и заяви, че не е притеснена от заемането на поста сега. „Щях да бъда притеснена от заемането на поста след приключването на проверките“, каза тя. По думите ѝ няма основание за критиките, че организацията на проверките на балансите на застрахователите и активите на пенсионните фондове е лоша.

Основна точка в концепцията ѝ е съживяването и активизирането на капиталовия пазар в България. Караиванова представи няколко мерки, които според нея трябва да бъдат взети много бързо.

"Много трябва и може да се направи. Факт е, че нашият капиталов пазар е поставен в ъгъла. Известно е, че развитите капиталови пазари са около или над 100% от съответния БВП“, коментира тя във връзка с въпрос на депутата Жельо Бойчев от БСП какво може да се направи за съживяването на капиталовия пазар, чиято пазарна капитализация е паднала до 10% от брутния вътрешен продукт.

Сред мерките са повишаване на разнообразието от финансови инструменти чрез създаване на инфраструктура за търговия с деривати, облекчаване на административните процедури и електронизация. Друго предложение е да се стимулират компаниите и мажоритарните собственици да увеличат обема на свободно търгуваните акции, както и да се създаде сегмент на Българска фондова борса за малки и средни предприятия, които да набират капитал не с проспекти, а по облекчени условия.

Какво още каза Карина Караиванова на изслушването, четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: КФНКарина Караиванова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Рачко Мустачко преди 7 години
Този тумор в Парламентарната група на ГЕРБ / председателката на бюджетната комисия/ Менда Стоянова с нейните известни ни вече манипулации, отново иска да ни наложи волята си, като ни пробута поредната "калинка" от в колекцията на бате Бойко и Цветанов !
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв капиталов пазар като съдебната система не гарантира частната собственост
1
0
 
5
 
! Отговори
ПАПАТА преди 7 години
Боже, Боже, обърни внимание най - сетне и на Жалката и Жална България. Ами нейното население агонизира, а партиите й се надсмиват. Моля те, Боже, отдай най - после заслуженото на тези мародери!