Е-услугите за българи в чужбина – химера

Струва 500 хил. лева, но работи в "лабораторни" условия
27 юли 2016 11:07, Петя Славова
3
Е-услугите за българи в чужбина – химера
Снимка: Кадър от Нова тв

Въпреки че официално е факт, проблемите с електронните услуги не спират.

Система за милиони левове в помощ на хилядите българи в чужбина се оказа, че не работи. Въпреки че официално е факт, проблемите с електронните услуги не спират.

Преди около година Европа дава половин милион лева, за да се изгради система за електронни консулски услуги. С тях българите зад граница трябваше да могат да подават документи за лични документи онлайн, вместо на хартия.

Оказва се, че ако човек няма квалифициран регистрационен подпис, не може да продължи напред в системата.

Петър е един от милионите българи, избрали чужбина пред България. Живее на остров Крит. За 17 години зад граница няколко пъти е подменял личните си документи. И всеки път взимал отпуск, за да пътува до консулството и да има лична карта навреме.

Преди година България получава половин милион лева европейски пари, за да изгради електронна система, с която да облекчи живота на Петър и всички българи, живеещи в чужбина. Днес системата работи, но не съвсем. Петър прави 16 неуспешни опита да въведе данните си, разказва Нова тв.

Отговорът на Външно министерство е, че "системата работи в лабораторни условия и се изчистват малките бъгове". И въпреки че в момента услугата е недостъпна, тя има банер в сайта на Външно министерство.

Това било така, защото, "когато има нещо, което не работи в системата, не се унищожава цялата система", обясняват от там. А финалният вариант ще стане факт в началото на 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Е, те са химера и за Българите в България ! От колко години слушаме за електронна здравна карта и подобни и ......?!?!?!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз се занимавах със системата и накрая се отказах. Че опашки, че едно ходене, че второ, че работни вемена с чудовищни почивки... Просто си изкарах паспорт от държавата в която живея, а българските документи изобщо не се занимавам да ходя по мъките да ги удължавам . Ако ми сложат глоба, че не съм подновявал - ще я платя и толкоз. Времето и нервите са ми по-ценни от парите.
1
0
 
5
 
! Отговори
goso преди 7 години
българската администрация въвежда електронни услуги, но за да се използват, трябва да имаш КЕП (квалифициран електронен подпис) който към момента струва 60 лева годишно и за да се издаде е нужно лично присъствие.Тоест със електронните услуги (анти)българската администрация иска да създаде условия, при които всеки гражданин да дължи 60 лева всяка година и да трябва да се яви лично за оформяне на подписа. да кажем 4 млн българи х 60 лв ето ти 240 000 000 само от КЕП за администрацията. Честито!