Борисов към министрите: Не потривайте ръце за излишъка!

Премиерът пожела успех на олимпийците ни, иска парите за спорта да са в бюджета
47
Борисов към министрите: Не потривайте ръце за излишъка!
Снимка: БТА, архив

Въпреки бюджетния излишък от над 3 млрд. лева, премиерът Бойко Борисов порязва надеждите на министрите за допълнителни пари.

Повод за коментара му е информация от зам.-финансовия министър Кирил Ананиев на редовното заседание на МС в сряда, че към края на месец юли бюджетният излишък е 3 милиарда 267 милиона лева.

Ананиев уточнява, че за този висок излишък имат голямо значение приходите, които идват от Европейската комисия - за стария програмен период и като авансови плащания. По думите му от тези 3 милиарда 267 милиона лева, 1 милиард и 500 хиляди са средства от ЕК.

Добрата новина обаче кара Борисов да нареди "затягане на коланите".

"Като видях как си потърквате ръцете, да ви кажа – не си мислете, че това са пари за харчене, а излишък – думата означава, че това ни е буферът. Максимално строга фискална дисциплина и действително хубаво е в проектобюджета да се заложат всички тези плащания, които имаме, за да е изключение, а не правило това всеки да идва и да казва: "Без тези пари сме загинали!". Има милиардни бюджети на министерства, накрая за един, или два, или три милиона казват: "Ако не ги вземем тях, ние сме обречени", коментира той, според стенограмата.

Финансите на държавата премиерът и министрите коментират при обсъждането на новия проект на Закон за физическото възпитание и спорта, който правителството одобри в сряда.

Борисов заръчва при подготовката на новия бюджет спортното министерство да предостави календар на събитията и разходите за тях, за да може да се заложат във финансовата рамка, а не впоследствие да се търсят парите.

"Много по-прозрачно, много по-чисто, много по-правилно е да бъдат включени в бюджета, по-спокойно е и за министерството. Така че се подгответе, новият бюджет така да бъде направен", нарежда той.

"Аз разбирам някъде да са нужни малко пари, веднъж да се додаде или извънредно, но не да става практика всеки спорт да идва и ние непрекъснато да… Я пресметнете колко за стадиони и за игрища, треви, осветление, за да участват в "А" група, отидоха във футбола! Пари, които благодарение на приходните агенции, МВР и прокуратурата успяхме да съберем", коментира Борисов.

По думите му нарочно Министерството на спорта е предложило максимално високи премии за олимпиадата, за да може да има още един стимул.

"Не че е малък стимул това да станеш олимпийски шампион и да вземеш медал, но все пак да имаме и допълнителен стимул към тези хора", коментира министър-председателят и нарежда на спортния министър Красен Кралев да пожелае успех на олимпийците ни.

Бойко Борисов отбелязва и победата на "Лудогорец" над "Цървена звезда". "Разбира се, снощи на всички ни беше драго да гледаме "Лудогорец" – имаше големи претенции от другия отбор, но мисля, че заслужено победихме", обобщава премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
23
 
! Отговори
До Тиквата преди 7 години
Боко , какво стана със записите в Банкя и Кокинов , който ти се отчиташе???А записите с Мишо Бирата??? А тефтерчето , изгуби се и никой ни дума????+!!А какво стана със заемите , каза ли на Матриала колко изтегли след 16 - те милиарда???А какво стана с Фидосова и едни 300 000 лева??? По живо по здраво ли си замина??А Прецедента как спечели изборите , казал ли си? Я кажи и за предните избори , какво стана с безбройните " сгрешени " протоколи?!!А Чавдар Николов ? Какво стана с него, кой го из
20
7
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
На снимката виждате един политически труп. Само нова огромна фалшификация на изборните резултати може да го възкреси.Генерал Радев - президент !
19
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилистицитее пак изпълзяха от дупките си :)))
18
4
 
24
 
! Отговори
страна без опозиция преди 7 години
Господин Б ойко кой продава наркотици и трови децата на България,кой охранява и трафикира про сти тут ки,кой изпира незаконните капитали,кой!?
17
0
 
25
 
! Отговори
WTF????????????? преди 7 години
Преди седмица Daimler инвестира в Унгария 1 милиард евро. Правят хората втори завод. Словакия пък е страната с най-много произведени коли на глава на населението В СВЕТА.Другите бивши от соц. лагера вървят напред. Изостава само България. Корупция, безработица, емигриращи млади хора, престъпност, границите не се охраняват, няма НИКАКВИ чужди инвестиции. Какво ще каже Винету за тези неща.
16
23
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 7 години
Браво!Точно така се прави!Генерал Борисов е велик пълководец и много мъдър лидер!
15
2
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
3 млрд. - тъкмо да си платят за глупостите с АЕЦ "Белене" и да върнат бълговете на БЕХ и няма да стигнат даже. А 16-те млрд. те къде са?
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zna4i za bolnici i u4ili6ta ne moje...A za skapan futbol da ?Boiko tapanarino!!!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново демагогия и манипулации, ще видим че в края на годината отново ще сме на дефицит, защото тази държава не се ръководи в интерес на обществото, а в интерес на олигархията и мафията. Без справедливост, ред и законност не може да има богата държава . Вижте къде закъсват приходите в кражбите от ДДС, там крадат наште хора, а да е чул някой за осъден за кражба на ДДС?? Няма и няма да има.
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко, бочкоо.... близо 6 г. си на власт, а отново само глупости ръсиш за излишъци, Лудогорец, бюджети, затягания на колани... А къде са инвестициите, новите работни места, кога европейски доходи, европейско здравеопазване и образование, кога българите ще спремп да се топим, като сняг или тези въпроси не са интересни, боче!? Пак ли станишев и тези преди него са "виновни" за нищоправенето по въпроса от 6 г.? Важното за теб е да има еврофондове за "усвояване"...
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото голяма, толкова и празна.
10
0
 
7
 
! Отговори
Стефанов-29 преди 7 години
До Членска карта 7 - Браво, думите са на Джак Никълсън и почти дословно го цитираш.
9
1
 
23
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Борисов Оставка! Върви си некадърнико!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не потривайте ръце за излишъка, той е само за мен защото съм най-главната МУТРА
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако от тия пари платят и една стотинка на Атомстройекспорт, трябва да вдигаме гражданска война.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За излишъка говорим много, но за дефицита - нищо.
5
0
 
24
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Доста нелепо е да се хвалиш с огромни бюджетни излишъци. Наличието им означава, че бюджетът не е добре планиран. То какво да очакваш и от ПУЦ като Горанов де - поставени са лесни цели, за да може Рапона да се бие в гърдите колко е спестил, вместо парите да отидат за действителни нужди. А и в контекста на 16-те милиарда заем, за какви излишъци бръщолевят, не е много ясно.
4
0
 
26
 
! Отговори
Бутафорко послъгва преди 7 години
Бутафорко всеки ден говори за тези излишъци и все нови кредити взима. Може ли някой герберлив да ми изясни ЗАЩО?
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зеленчука много добре си играе играта пред медиите. Показва дистанцираност спрямо министрите и се самопоставя на пиедестал. Като има проблем винаги обвиняваме някой министър, а зеленчука понеже вече се е самопоставил като някой който се бори с лошите министри винаги излиза сух.
2
0
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Едно време, когато се правеха филми, а не бози, в един филм имаше много сполучлива фраза!За пари сицилиянците, биха убили и децата си...., а те много обичат децата си!