ОмбудсМая vs. МВР за Бююк, не му зачели правата

Изпращат го в държава, която застрашава живота му
38
ОмбудсМая vs. МВР за Бююк, не му зачели правата
Снимка: Булфото

Експулсирането на Абдулах Бююк в Турция, който беше предаден вчера на турските власти, не е трябвало да се изпълнява незабавно според омбудсмана Мая Манолова.

Още по темата

Бююк, сочен за финансист на организацията на  ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турският президент Ердежп Ердоган обвини за организирания преврат, е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал "Младост".

Патрулът на МВР е установил, че документите му са с изтекъл срок на валидност и заради това е бил предаден на турската страна.

Манолова обаче смята, че такова изпълнение противоречи на закона, който забранява изпращането в държава, застрашаваща живота на задържания, или допускаща нечовешко или унизително отношение към него.

Тя се оплака, че е разбрала за експулсирането тази сутрин от медиите, а МВР не е изпълнило задълженията си да я уведоми както по този, така и по останалите 31 случая, които се отнасят до Турция от началото на годината.

Тя посочи, че ще изпрати препоръка до МВР да изпълнява законовите си задължения в тази насока.

Манолова отбеляза, че на Бююк не е дадена възможност да поиска спиране на процедурата по експулсиране, което съдът е можело да разпореди преди да разгледа заповедта за връщането му в Турция.

Омбудсманът добави, че в закона е записано, че експулсиране се извършва при наблюдение от омбудсмана, негов представител или неправителствена организация, което в случая не е било направено.

От МВР по-рано днес обясниха, че задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк е по сигнал на Интерпол, а българските правоохранителни органи разполагат с данни, че той е опасен за българската национална сигурност.

Искане за екстрадиция на Абдулах Бююк е било изпратено на 15 февруари т.г. от страна на Анадолската главна републиканска прокуратура в Истанбул до нашите власти. Във връзка с това на турския гражданин е била наложена временна мярка "задържане под стража", която е била потвърдена от съда.

На 9 март Софийският градски съд е отказал екстрадиция на лицето, а 20 дни по-късно апелативният съд е потвърдил това решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мая костинбродската се из.хоти по въпроса.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това беше много мръснишко деяние.
20
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 7 години
Тая се изсили да я забележат, че върши нещо....., но не за българите, а за някакъв турчин ! Демагогията е пълна !
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За МВР международно право не съществува, важно е кой какво му нарежда по телефона
18
1
 
5
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Да си помисли човек, че Съединението не се е случило и цялата ни държава е Румелия. Даваме ясен знак колко ни е страх, както и какво доверие имаме на ЕС и НАТО. А някога Стамболов се опълчи на Русия, НВ Борис не изпрати войска на Източния фронт.
17
0
 
2
 
! Отговори
Грую преди 7 години
До Васил ЦоневТакава беше и нациската доктрина.
16
3
 
2
 
! Отговори
Васил Цонев преди 7 години
Правата на мнозинството винаги са имали превес върху правата на малцинството , откакто свят светува! Или правото на силния е неоспоримо!
15
0
 
6
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Стига с тия измислени права!!!! Правата ще му ги зачетат в Туркменистан ! Там посланикът им казва били правова държава! Само сега гледайте как ще ни върнат шофьора убиец на мотористи! Правова държава !
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм фен на Турция, нито на Мая, но в случая властите у нас здраво сгазиха лука! В държави с истинско правораздаване този човек нямаше да бъде експулсиран с единствения мотив, че животът му е застрашен. Но у нас правораздаването е търговия, навеждане или просто некадърност. Тежко и горко на попадналите в лапите му! Тук няма невинни, нито виновни. Тотална обърквация за трезвомислещите, но в пълен синхрон с интереса на КОЙ, ТОЙ и подобните им!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хелзинкския комитет не били присъствали на екстрадицията - какъв ужасно голям проблем :)))Вероятно са защитавали някой римлянин
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТурчиHaНикакъв турчин не си, а русофил-путинец.
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23НЯМА ПО-ГОЛЯМ КОМУНИСТ ОТ БУДАЛИСОВ! А В ГЕРБ ИМА ПОВЕЧЕ БИВШИ ЧЛЕНОВЕ НА БКП ОТКОЛКОТО В БСП!ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДАЛИСОВ СА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ А ВЕЧЕ И УБИЙЦИ НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ!
10
2
 
13
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 7 години
Абе както и да го мислим, излиза че още сме турски вилает. В следващия доклад за съдебната система какво ли ще пише: че на съда не му бръснат сливите.
9
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА БУДАЛИСОВ РЕАЛНО УБИХА ТОЗИ ЧОВЕК!!!БУДАЛИСОВ ЗАМРАЗИ ПЕНСИИТЕ И ЗАПЛАТИТЕ ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ПЛЮС НА ЗДРАВНАТА КАСА И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ЗАЕМИ ТОГАВА ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО СЛЕД КРАЯ НА ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ!!! И НАПРАВИЛ НЯКОЛКО МАГИСТРАЛИ ...НЯМА ПО-ГЛУПАВ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА СВЕТА ЩОМ БУДАЛИСОВ БЕШЕ ПРЕИЗБРАН ПРИ ТОЛКОВА МНОГО ДРУГИ ВАРИАНТИ!!!!!!!!!!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОБРЕ, ЧЕ СИ ТИ ДА НИ КАЖЕШ!!!!!!!!!!!!НИЕ ОЩЕ ВЧЕРА ГО ЗАЕХМЕ ТОВА НЕЩО :DDDDDDDDDDDDПРАВА ДРЪНЦИ!!!! ТУРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА БЕЗ НИКАКВИ ПРАВА ВЕЧЕ!!! А МАЙ СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА БЪЛГАРСКИТЕ С БУДАЛИСОВ НАЧЕЛО!!!!!!!!
7
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
това е резил да предадеш човек поискал полит убежище на сигурна смьрткакво толкова са се уплашили от ердоган нали сме всички от нато приятелихаиде да видим кои ще ни предаде турчина коиго бутна мотористите
6
2
 
14
 
! Отговори
Митко преди 7 години
У нас си правят каквото си искат-това е факт неопровержим.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко дали получи поздравления от Ердоган заради подлизурската си постъпка? Със сигурност е получил или ще получи, но едва ли ще се похвали с това както винаги прави когато върховния му началник от Москва благоволи да разговаря с него по телефона.
4
1
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Не се хаби,президент няма да станеш, не че и това не ти е много.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
о боже това недорозумение дава акъл

Спонсорирани публикации