Фелпс – от дете с хиперактивност до олимпийска легенда

Плуването е едно от най-подходящите лечения за децата
15 авг 2016 12:22, Красимир Ангелов
8
Фелпс – от дете с хиперактивност до олимпийска легенда
Снимка: БТА

Една легенда сложи край на олимпийския си път по незабравим начин. Майкъл Фелпс триумфира на олимпийските игри в Рио с пет златни и един сребърен медал. Така в колекцията си американецът събра общо 28 олимпийски отличия - 23 златни, 3 сребърни, 2 бронзови. Постижението му е абсолютен рекорд, който едва ли скоро ще бъде подобрен. Фелпс окончателно каза "сбогом" на басейна и подчерта, че този път няма връщане назад.

Още по темата
Още на 10 години плувецът е обявен за талант, а кариерата му започва на 15. На първата му олимпиада в Сидни през 2000 година американски журналист предрича бляскавото бъдеще на Фелпс.

Свръхчовек или какво се крие зад успеха на плувеца?

Стана ясно, че най-легендарният олимпийски състезател в детството си се е отличавал от своите връстници с хиперактивност.

"Разстройството на хиперактивността освен, че е свързано с прекалена подвижност, понякога е свързано с определени слаби страни на детето. Но точно тази подвижност се е превърнала в основата на успеха", каза доцент доктор Антон Славчев в предаването "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Когато родителите видят белезите на хиперактивността, Славчев съветва първо да се консултират, защото симптомите са на повърхността, а те са: подвижност, импулсивност и трудно съсредоточаване. "Но подобни типове поведение може да са свързани не с болестта, а с особености на темперамента", посочва Славчев.

"До втората, третата и четвъртата си година децата са много подвижни, но това не значи, че имат разстройство на хиперактивност", обясни Славчев. По думите му то става очевидно в детската градина и в първите класове.

"Ако едно дете редовно се занимава с плуване до преминаването на пубертета, това помага то да няма гръбначни изкривявания", обясни в ефир Атанас Берберов, ръководител на школата по плуване МБАЛ "Св. София".

"Плуването развива най-хармонично всички мускулни групи в тялото. Това е спорт, който не допринася за никакви травми", обясни той. "Активността се проявява към някои личности, която в една корпоративна игра може да се прояви в още по-голяма степен, а при плуването си сам срещу водата, нямаш никакви дразнители, които биха могли да провокират тази активност", каза още Берберов.

"Имал съм няколко хиперактивни деца, които коренно се различаваха, но имахме огромен напредък с тях. Децата се научиха да плуват, започнаха да плуват и в края нямаше и помен от това", посочи още специалистът.

4-5 години е идеалната възраст едно дете да започне да се занимава с плуване. Доц. Славчев заяви, че спортът е едно от нещата, които се препоръчват при хиперактивност.

"За някои от децата най-подходящо е медикаментозно лечение, не за всички обаче. Интервенциите включват структуриране на училищната среда, задачите, които то трябва да изпълнява трябва се подават на по-малки порции. Значение има и средата, в която работи детето - тя трябва да е освободена от странични стимули. Много е важно обучението на родители и учители за подход към тези деца", обясни той.

"Във възрастта 12-13 години хиперактивността намалява, но по-трайно остава увредата на вниманието", заключи доц. Славчев.

Видео от разговора вижте в сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
нали попиваме всички *** идеи на запада, вече и ние боледуваме от hyperactivity" сега току виж са го категоризирали и като плюс за човека.жалко ,че за България след време ще говорим в минало време
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колхозниците и със зоб не могат да се мерят с него. Нали ги видяхме, като удавници бяха в басейна.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога да изгърми като човека вече се отказа ??? И след като всички се зобят, значи наистина е най- добрия, след като имат еднакъв старт .
3
4
 
9
 
! Отговори
Бачо Иван преди 7 години
Тоя като изгърми с допинг, ще има да реве по тв предавания как незнаел.
2
4
 
13
 
! Отговори
TT преди 7 години
Абе той и Ланс Армстронг беше легенда.....
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
значи го зобят от дете

Спонсорирани публикации