Внимание: Сложим ли бойлера сами, гаранцията му отпада!

Борят зачестилите инциденти с новата мярка
25 авг 2016 07:08,
53
Внимание: Сложим ли бойлера сами, гаранцията му отпада!
Снимка: архив, Булфото

Решим ли сами да си сложим новият бойлер или се доверим на неправоспособно лице, гаранцията, която ни я дава търговецът отпада. Това съобщи инж. Мирослав Йотов, директор на главна дирекция "Надзор на пазара" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

"За да е валидна гаранционната карта и гаранционното обслужване, което трябва да се поеме от производителя и оторозирианите от него сервизи, самият бойлер трябва да бъде монтиран от компетентни лица. По този начин те ще поемат отговорността и ще поправят изделието, ако то има дефект", обясни Йотов.

Така, за да сме застраховани, че при евентуален проблем с уреда няма да плащаме за ремонт, ще трябва да се бръкнем допълнително за да ни сложат бойлера в банята.

Сумите, които искат сервизите са между 50 и 90 лв., пише "Монитор". В цената влиза демонтаж на стария уред и монтиране на новия електрически бойлер.

Експертите обясниха, че според Закона за защита на потребителите при покупката на уред имаме право да се възползваме от задължителна 2-годишна гаранция. Това правило обаче отпада, ако в условията на търговеца изрично е записано, че не се зачита никакъв гаранционен срок, дори даван ни от закона, ако уредът е монтиран от нелицензиран майстор.

Ако търговецът е пропуснал да отбележи това в инструкциите си, експертите ще трябва да дойдат у дома и да установят поради какви причини е настъпила повредата. Това означава, че ако уредът се е развалил поради некачествен монтаж или неправилна експлоатация от наша страна, правата ни като потребители отново отпадат.

Директорът поясни, че във връзка със зачестилите инциденти с бойлери, включително и с фатален изход, агенцията е решила да предприеме по сериозна информационна кампания с цел ограничаване и предпазване от рисковете, свързани с ползване на електрически бойлери.

Инициативата ще се осъществява съвместно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и с подкрепата на Българската асоциация на електротехниката и електрониката като част от финансиран с евросредства проект за съответствие на продуктите с изискванията за енергийна ефективност, осъществяван в 12 държави.

Инспекциите вече са започнали, ще бъдат проверени около 300 обекта в цялата страна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
13
 
! Отговори
Електроинженер преди 7 години
Бойлерите не са шега работа и трябва да се монтират от квалифициран и грамотен електротехник. Един колега е вещо лице в съда и постоянно ходи по такива инциденти причинени от бойлери, които някой домашен майстор е свързвал. Обикновено не ги зануляват или слагат бойлерно табло прекъсващо и нулата при двупроводна инсталация и занулен бойлер, както съм виждал и прекъсвач на нулата и куп други безумия. Не си заслужава риска!
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да ве , ако се скапе бойлера примерно в 20.00 часа в петък , и кво - да седя 4 дни без да се къпя щото през викенда я някой ти обърне фнимание я не ! ай да ви ...
6
1
 
43
 
! Отговори
Маринчо преди 7 години
На това му се казва Законен Държавен Рекет!За две жички и две тръбички - 100 лева. В повечето случаи бойлерът е по- евтин. Да не говорим за отдалечените села, където няма техници и ще се налага допълнително заплащане на транспорта поне 30-40 лева допълнително...
5
7
 
17
 
! Отговори
Електроинженер преди 7 години
Не знам за гаранцията, но си заслужава да се извика квалифициран електротехник заради безопасността, защото съм виждал такива изпълнения, че да ти падне шапката. ( не съм монтажник на бойлери ) :)
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лицензираните" майстори са едни момченца, които са завършили електротехникум. Ще взема да проверя как се получава този лиценз за монтаж на ел. уреди. 50 лв ще ги преглътна, ако ми донесат бойлера в къщи, свалят стария бойлер и монтират новия. Но да ми закачат 2 жички и да ме таксуват 50-100 лв, по-скоро ще си изкарам лиценз.
3
3
 
9
 
! Отговори
Един дърт майстор преди 7 години
До Извиване на ръцеДааа, знаеш ли какви хубави пачки правя...
2
2
 
58
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ами ако съм електроинжИнер ?! Кви са тия глупости ?!
1
4
 
69
 
! Отговори
Извиване на ръце преди 7 години
Който не може да си монтира техниката да вика техници, но да отпада гаранцията е глупост. По тази логика всичко което е в дома няма гаранция. Телевизори, компютри, хладилници, миялни, фурни...Винаги ли трябва да викаме "специалисти" за монтаж? (кавичките не са случайни)

Спонсорирани публикации