Буркините – въпрос на избор или провокация?

Карлос Контрера: В Корана и исляма няма свободен избор!
26 авг 2016 09:44,
100
Буркините – въпрос на избор или провокация?
Снимка: Reuters

Буркините са израз на политическата форма на исляма и те представляват ясен израз на потисничеството над жената. Не мисля, че покриването на лицето и принуждаването на европейските държави да приемат ислямските постулати е нормално. Случаят с буркините показа, че на французите им писна.

Така Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО, коментира в предаването "България сутрин" случая от преди няколко дни, при който френски полицаи накараха мюсюлманка да съблече буркините си на плаж в южния френски град Ница.

Още по темата

"В продължение на три десетилетия французите виждат как държавата им се разгражда от едни хора със съвсем различна религия и цивилизационен код. Който иска да носи чаршафи по себе си - в Близкия изток", отсече Контрера.

"Буркини представлява бански, съобразени с религиозната принадлежност на хората, които го носят. Не става въпрос за модно течение. Много хора смятат, че носенето на бурка и покриването е символ на потисничеството на жената в ислямския свят, но аз смятам, че това е въпрос на избор. Това показва нивото на религиозност", настоя на свой ред Александра Попова от Съвета на жените бежанки.

Според Контрера обаче в Корана и исляма няма свободен избор: "Ислямът е съвсем друга доктрина с други виждания за мястото на човека в света".

По отношение на самата дизайнерка на буркини, която през 2004 година пише, че създава облеклото, за да даде свобода на жените мюсюлманки, Контрера е категоричен, че тя "има интерес да ги говори тези неща, за да продава".

"Ако трябва да чакаш някой да създаде артикул, за да идеш на плаж, за каква свобода говорим?", попита риторично той.

"Дизайнерката е дала на буркините свобода да бъдат равнопоставени и на други жени от друга религия", опонира му Попова.

"Не става въпрос за отношенията между мъжа и жената, а за сблъсък на цивилизации", настоя Контрера, който смята, че това е провокация. Попова пък твърди, че това е доста крайно изказване.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Милена Енчева се включи с районния мюфтия на София.

"С последните си закони и наредби Франция започна все повече да прилича на режима и управлението на талибаните преди време в Афганистан. Те искаха със закон да накарат всички жени да бъдат покрити. А сега Франция иска със закон да свали облеклото на жената мюсюлманка и тя да бъде открита", заяви Мустафа Избищали.

"Според исляма жената мюсюлманка трябва да бъде покрита с изключение на лицето и ръцете до китките. Това не е символ, политика или прищявка, а заповед от създателя на хората", настоя той.

По думите му забраната за носене на буркини е поредният ислямофобски закон, насочен срещу мюсюлманите.

Избищали смята, че мярката е крайна и недопустима, защото "отнема правото на избор на всяка жена".

"Това, което районният мюфтия казва за тълкуванието, че изцяло трябва да се забулват жените за първи път го чувам от районен мюфтия в България", каза Контрера в студиото.

"Това показва, че този човек е близко до едни идейни течения в исляма, които на практика се реализираха в териториите на "Ислямска държава." След това интервю бих се зарадвал, ако ДАНС се заеме с този човек и започне да изследва неговите убеждения и дейност, защото това, което каза е страшно", заключи общинарят от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Банските модел 1875 г са горе- долу същите. Само шапката е отделно.Може да се види веднага Удобни са за дебелички и старички жени, които се срамуват от тялото си
82
0
 
4
 
! Отговори
Gen Gurko преди 7 години
Адвокатстващите ***, като тази Попова са всъщност по-гадните от всички останали. Понякога ми се иска кратък Шариатски период и здрав бой, за да се забули напълно подобна модно облечена лицемерна , на заплата в някое НПО. Тогава ще я питам на кой господ се моли. Всичко правят за пари тези .
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
На обществените места в арабските държави ние се съобразяваме с техтите изисквания, така че е редно и те да правят същото при нас.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично харесвам монокини, но хубави такива.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пак серсемаНе сме нито първите, нито ще сме последните хора, не може винаги да се бяга от проблемите. Ти казваш че си във Франция заради положението в България, ами ако положението във Франция се влоши и ги удари някоя криза пак ли ще избягаш?
78
0
 
4
 
! Отговори
пак серсема преди 7 години
До АнонименА,защо да избера трудния път?Икона ли ще ми нарисуват?Медал ли ще ми дадат? Грозно но факт,няма и не искам да жертвам битието и семейството си за нищо.Не искам да съмгерой нито светец.Искам да се радвам на децата си на жена ми на приятелите си.Кумунисти,демокрация,пари,идеали,патриотизъм и хоп живота минава и какво нищо след теб.А,на хората не им пука,аз по ли съм тарикат?Не ,не се самозаблуждавам .
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 82Няма ги вече тези идеали защото избираме по-лесния вариант, правим не това което трябва, а това което ни харесва. Не е въпроса в една много голяма жертва на даден човек, ако всеки направи малък компромис с нещо нещата ще са много по-различни. Но тук сме на принципа "прецакай другарче" кой ще е най-голям "тарикат".
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
буркини ? Буркина Фасо ? да видим какво още ще измислят неграмотните джорналисти ...
75
0
 
12
 
! Отговори
wild horse преди 7 години
Това е провокация. Само до преди 1-2 години тези същите с буркините са били голи по плажовете,но сега ги насърчават да дразнят европейците. Истинските мюсулмански жени не си подават носа и не се смесват с друговерци. Какви са тези буркини,след като очертават тялото,гърдите и всички извивки.Няма такива екстри в собствените им държави
74
1
 
8
 
! Отговори
Лилия преди 7 години
Това от дясно е водолаз, според мен! Водолаз с рокличка?! Нова мода при водолазите!!
73
0
 
1
 
! Отговори
серсем преди 7 години
До ДонДон,пожелам ти всичко НАЙ.Да но си намерил или да намериш пътя за теб и хората които обичаш.
72
0
 
4
 
! Отговори
серсем преди 7 години
До АнонименСам го казваш.И то много точно.Е,готов ли си да жертваш близките си борейки се за общото благо?Човече хората са егоисти,материалисти .Няма ги вече тея идеали,история са.Левски и Ботев ги няма.Това е идеята,да мислиш как да отцелееш не как да жиееш достойно.Да нямаш време да се буниш.Или " сития на гладния не вярва".Някой ден някога ще се яви някой ,ще го последваме ще се борим,но бива ни да многословим ,дела нула.
71
0
 
4
 
! Отговори
Дон преди 7 години
До серсемНапълно прави си за това което си написал, щом си намерил щастието някъде не го мисли. Нещата в България са трудни за някои за други лесни, но така е в живота. Важното е човек да се чувства щастлив, независимо къде. Поздрави
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 77Този стандарт и начин на живот няма как да се случат с едно щракване на пръстите. Трябват си доста години за да заработи икономиката като в развитите държави. Всичко е свързано с много работа, млади способни хора като ги няма как да стане. На повечето не ни пука кой управлява защото се успокояваме , че от нас нищо не зависи. Напротив те са там заради нашето безхаберие.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не им е лесно на тези жени. Мъжете им не стават в леглото, затова малтретират жените си. А чаршафите са, за да скриват следите от побоищата.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички които искат да се покриват с чаршафи, трябва да го правят на юг от Европа. Слънцето в Европа е слабо чаршафосаните ще получат рано остеопороза и децата има ще изкукат, защото ще са предразположени към психични заболявания. Затова са самоубийците второ поколение търтеи от юга.
67
0
 
10
 
! Отговори
серсем преди 7 години
До ДонПредстави си да не мислиш за сметки.Да си плануваш почивката,да обиколиш света,да си купиш дом,кола и т.н.,да ходиш на театър,кино ,стадиона и концерт без да ти пука .Да дадеш образование и път в живота на децата си без да броиш стотинките .И всичко това благодарение на това ,че трудиш честно и почтено.Знам,материално е,но дай ми го в БГ.връщам се веднага.Един е живота няма да го пропилея за обречени каузи,а опитах.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Буркините в буркани! Всичките пингвини и нинджи - на мезета и франко сирийската умерена опозиция. Те консумират буркинско, пингвинско и нинджско. Нали наскоро един имам беше казал че не е грях да изядеш жена си (с грах) ако умираш от глад.
65
2
 
6
 
! Отговори
серсем преди 7 години
До ДонИ ти си прав.За това ето ти нещо конкретно.Шеф готвач съм взимам около 2700евро ,работя това което обичам(жена ми има собствено ателие за мода,докарва повече от мен)Абсолютно същото имахме и в БГ.И едно голямо нищо на края.Да се върнем да ни мачка администрация,мутри и завистливи хора(вече го преживяхме).Казах го вече ,борих се,никой не застана зад мен никой не ме подкрепи.В историята може би мит не знам е българският дух,просто съм дълбоко разочарован от бг действителноста.Дано бъркам.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петракиев, все пак има и страни, в които незабулени жени биват тормозени и дори убивани.