Жалваме се рядко от GSM операторите, но основателно

Може да прехвърлите номер, въпреки че дължите такси
Обновена: 1 сеп 2016 10:12 | 1 сеп 2016 10:07,
10
Жалваме се рядко от GSM операторите, но основателно
Снимка: Reuters, архив

Все по-рядко се жалваме от мобилните оператори, но когато го правим - жалбите ни са основателни. Това отчете председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков.

До 31 август тази година са получени над 1850 жалби. През 2010 година Комисията е получила над 4900 сигнала, а в периода 2011-2012 жалбите са надхвърляли 5 хиляди. Минимум 60% от тези жалби са основателни, отчете Божков.

В последно време гражданите най-много се оплакват от услуги, които операторите предлагат, а не могат да ги предоставят. Става въпрос за мобилен интернет и мобилна телевизия. Комисията е направила съответните проверки и е санкционирала съответните нарушения.

Други често срещани проблеми са отказът на предоставяне на фактури, нежеланите SMS-и и предплатените услуги.

За потребителите, които желаят да прехвърлят номера си към друг оператор, Божков обясни, че по нормативни документи преносимостта трябва да стане в рамките на два дни. Комисията вече налага по 60 хиляди лева санкция за отказан пренесен номер или нарушаване на процедурата за преносимост на номерата.

"Нито един оператор няма право да ви откаже, дори вие да имате задължения, дори да сте взели устройство, за което дължите такси. Задължението за таксите не е основание за отказ за преносимост", подчерта Божков пред БНТ.

За съжаление, обаче, операторите се опитват или да продължат времето на преносимост, или да създадат административни мерки.

В началото от комисията били определили по-малки санкции, като смятали, че проблемите са технически. Но честотата на жалбите наложила по-сериозни санкции.

"От началото на процеса на преносимост на номерата има пренесени над 1 милион и 200 хиляди, което е една добра услуга и една добра динамика", отчете още Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако нямат техни хора в далаверата с мтел например имах и сега има един месец два един месец шест а сега де какво става а пък услугите виваком мине се не мине нета на опеределен период се бави звъня на 123 оправи се и след няколко дена пак имаме една подръжка аз се съмнявам в него мислеи хората под диктовка за калпави еи прислуго ако не си натоя елемент чирак от глад ще умреш ама пипаш пипни още един път пък ще ти кажа
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година си пренесох 3 мобилни номера от Мтел към Виваком. Засега съм доволен от вива, пък да видим.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Операторите са съучастници в далече по изпипани измами с набутване на абонатите през интернет. Примерно докато играеш игра-кликваш да затвориш предложение за платена услуга и оказва че си изпратил SMS за 6 лева. Операторът го таксува като други услуги и дори не знае за какво си платил ,но си взима тлъстия процент от услугана. Те нямали контрол в интернет, но спокойно работят и си взимат процента от очевидни измамници.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами много ясно, че като си пренесеш номера и развалиш договора със стария оператор ще му дължиш солидни неустойки за прекратения договор. Много хора се изненадват неприятно, най-вече защото не са чели какво подписват.
5
1
 
4
 
! Отговори
тууут преди 7 години
ем тел,ем бодлива.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така преди малко ме хвана яда към теленор не съм абонат но благодарение на бивш служител семержиев ако го напипам още веднъж ще отнеса въпроса там къде трябва това лице се не спря да се заяда с хората
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТО Е ЯСНО ЧЕ ОПЛАКВАЩИТЕ СА МНОГО НО НЕ СТАВА ЯСНО ТАЗИ КОМИСИЯ СВЪРШИБА ЛИ Е НЕЩО ИЛИ СИ Е САМО ЕДНА РЕГИСТРАТУРА НА ЖАЛБИ КАКТО Е МИЛИЦИЯТА И ДР. ПОДОБНИ НИЩОНЕВЪРШЕЩИ ОРГАНИЗАЦИИ КОИТО СА СЪЗДАДЕНИ УЖ ДА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ХОРАТА
2
0
 
7
 
! Отговори
предплатен преди 7 години
Няма сила която да ме накара да подпиша договор с мобилен оператор
1
3
 
2
 
! Отговори
nanai преди 7 години
she prenesesh kato si platish vsichko daljimo do kraq na dogovora