Борисов в Добрич: Ген. Колев е от най-големите ни пълководци

Почетоха паметта на загиналите в Добричката епопея с военен ритуал
44

Снимка: Правителствена пресслужба

С военен ритуал на военнослужещи от Военноморските сили в Добрич бе почетена паметта на загиналите в битката за града на 5-7 септември 1916 година.
Още по темата
На възпоменанието по повод 100-годишнината от Добричката епопея във Военното гробище-музей Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва. Негово Високопреосвещенство каза, че и днес по света се водят военни действия и на такова място на покоя трябва да се помни, че войната е велико зло, предаде БТА.

Битката за Добрич е едно от най-големите сражения за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война. Фронтът обхваща близо 20 километра, а в боевете загиват 1053 български войници и офицери, други 2324-ма са ранени, заяви в словото си на тържеството кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Той добави, че преди 100 години във величавата епопея е извършен двоен подвиг - това е подвигът на бойците и на гражданите на Добрич, които погребват заедно победители и победени. По думите му тогава добруджанци показват на човечеството какво значи милосърдие и всеопрощение. В мемориалния комплекс са положени тленните останки на близо 3500 воини от тринайсет националности и шест вероизповедания, воювали в шест национални армии.

Тържествено бе открит и паметник на ген. Колев в Добрич.

"Генерал Иван Колев е действително един от най-големите ни пълководци. Това, което виждаме днес в Добрич, е паметник на един човек, оставил трайна диря в историята на българските кавалеристи и с чиято тактика и мъжество преди век е освободена Добруджа", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

По думите му историята трябва да се помни и правителството е дарило безвъзмездно 3,5 тона гилзи за отливане на паметника. Поздравявам скулптора и всички, които направиха възможна реализацията на проекта, каза той.

Борисов информира, че преди тържественото откриване на паметника е провел едночасово работно съвещание с кмета на Добрич Йордан Йорданов, на което са обсъдили дейностите по водния цикъл и належащите въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
най велик е иван костов останалите са мишки той е първенеца продажник на родината ни а останалите ядат трохите макар че откраднаха милиярди костов никой неможе да го достигне.бб старае се но неможе и няма да може
33
2
 
5
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Идва Червената армия на 9-ти и завзема цялото село. Прадядо ми отива да разговаря с войниците. Един чурка(***, от републиките) го дърпа и вика:Абе през ПСВ вие що воювахте с/у нас? Дядо ми му е отговорил: Не е вярно, ние се биехме с/у румънците, а вие дойдохте да ги покрепяте. Другите руски войници са казали: Той е прав, ние бяхме на страната на румънците. Затова, да се знае от безродните ***: България е воювала за свои земи и за своя кауза, навсякъде по целите Балкани!
32
4
 
2
 
! Отговори
Fathme преди 7 години
Cok guzel kizim askerlar!:-)
31
2
 
1
 
! Отговори
Glar преди 7 години
Sledvastiat pametnik mai hem ste sveti, hem ste pee, hem i voda ste praska...na koi li gen. ste e?!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, пОгледни снимка 4 - кАжи, че не го е правил Тато с правешкия си!
29
2
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Само дето депутатите от БКП, както и земеделци ги избиваха по кьошетата на София и полицията не си мърдаше пръста.Я, провери и посочи тук кой, как и къде застреля Петко Д. Петков, кои будни столични граждани, включително студенти буквално го задържаха и предадоха на полицията и колко стоя в затвора!?
28
3
 
10
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Поклон пред патриота Ген. Колев.
27
5
 
6
 
! Отговори
Герги преди 7 години
Освен в Добруджа нашите се бият с руснаци и на западния фронт. Там заедно с Французи и Англичани се бият срещу нас няколко руски дивизии. И откъде накъде ще ги погребват с нашите войници?
26
8
 
10
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Vargo Hoat--16;Крайно време е да бъдат укротени предателите русофили.Аман от тая напаст. Само пречат и крадат.
25
8
 
8
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До Анонимен--14;А какво търсеха по нашите земи руснаците и румънците ?Че нали заради Русия застанахме на страната на Германия. Англия ни канеше за съюзник.Русия притисна Англия и Франция и подписаха договор на 10.04.1915 г. В него има следната клауза; При победа над Германия на Русия се разрешава да окупира БОСФОРА--ДАРДАНЕЛИТЕ И РЕГИОНИТЕ ОКОЛО ТЯХ . Ние с Турция сме такъв и станахме съюзник на Германия за да си запазим земите от Русия.
24
8
 
10
 
! Отговори
Герги преди 7 години
До лоша работа--13;Фашизъм не е имало бе Тиква. 1923 г. левите патии имаха 47 депутати + алкохолика Г. Димитров ,но това не им попречи да вдигнат Септемврийския метеж. Така бяха инструктирани от Москва. "Лошите" управляващи тогава не забраниха БКП /терористи/. До Атентата *** избиха 800 кметове и чак тогава ги забраниха. Русофило--*** са АНТИБЪЛГАРИ.
23
4
 
14
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Жалко, че и ти не си бил един от тези румънци. А, какво са правили те там -да не са брали царевица? Ген. Колев е починал във Виена на лечение от преумора, след като е гонил в миша дупка из цяла Добруджа и румънци; и руснаци-казаци; и сърби...Поклон пред паметта му, ***!
22
3
 
4
 
! Отговори
Surpri преди 7 години
Borisov ima merak mai za nova rabota - sledvast patriarch...da organizira pomeni, panahidi, cherkovni liturgii, da otkriva cherkvi, monastiri...tih trud, mrak, ikoni, svesti, dim, klimatik, cherni drehi, blagochestivi dumi, pogledi, dela, tishina, knigi, krotki nabojni babichki, svetena voda, jito, orehi, vino, presen hliab, iaica, kurbani, kozunak, kitki...i bakshishi ima...hem i na Halkidiki slujeben hotel...
21
9
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Тоя си започна предизборната кампания - с държавни пари разбира се,с нашите пари.Обикаля България като разпран,и мисли хората за ***.Страх го е,много го е страх от ген Радев затова почна да се пъчи по военни кораби,паметници,войници.Вижте ме мене големия "генерал" и на какво отгоре незнам,и на какво отгоре е генерал-от пожарникарската рота или от работата му в полицията без необходимото образование - пожарникаря не е полицай,той просто си е пожарникар,колкото и да искат да го изкарат полицай
20
6
 
9
 
! Отговори
КРАСИ КАРАКАЧАНОВ преди 7 години
БОИЧООО..ПАК МЕШАШ ТЕРМИНИ И ДУМИ, НЕДОУЧИЛ ГАВАЗИН.В РОССИЯ ИМА ЕДНА НАЦИОНАЛНОСТ -- РУСКАТА, НО ИМА ПОНЕ 200 НАРОДНОСТИ (ЕТНОСА).АЗ НАПРИМЕР СЪМ БИЛГАР ПО НАЦИОНАЛНОСТ И ДОКУМЕНТ, НО САМ ГРЪК ПО НАРОДНОСТ.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги са ме учудвали железните нерви на войниците по парадите. Колко му е да сложиш един боен патрон в автомата и да си го изкараш точно на който трябва!
18
6
 
10
 
! Отговори
капитан-лейтенант преди 7 години
Странно с какво са "доплували" тези морячета във жежкия и вечно прашен Добрич на 40 км от брега на морето ....виждам и перхидрола е там ,чака да се ръкува с Режещия лентички ...той пък какво отбира от военно дело(пудела де ) ,след като дори и за ден не е помирисвал партенки ,освен мерака му от едно време да събаря паметници на съветски войни !
17
8
 
11
 
! Отговори
Генерал Иван Колев преди 7 години
Генерал Колев е бил сред личностите нежелани от една партия, която преди седмици празнува 125 годишнина. Може би и затова от парламентарната трибуна изразиха недоумението си защо премиерът отсъства от НС - защото не признават български герой, отблъснал сам руснаците.
16
11
 
6
 
! Отговори
българин преди 7 години
Браво Боко !
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..." защото съвестта му го убила".... Сериозно? Да не си свидетел? Ха, ха, ха... Болни бълнувания, на българофоб!