Кунева отряза ВУЗ-овете: Няма да се разраствате!

Няма студенти, няма и качество, отсече министърът
56
Кунева отряза ВУЗ-овете: Няма да се разраствате!
Снимка: БТА, архив

Министерството на образованието и науката няма да толерира стремежа за разрастване на мрежата на висшите училища. Това заяви вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева по време на заседание на Съвета на ректорите.

"Ние трябва да постигнем качество на висшето образование, а това е невъзможно, ако в условията на липсващи студенти университетите продължат да се разширяват и увеличават", коментира още тя.

По думите й винаги за откриването на филиал или нов университет се казва, че е важно за региона. Това е така, само ако има студенти, но не и ако след една година висшето училище започне да изпитва затруднения, коментира още Кунева.

Според нея част от решението на проблема с липсващите студенти е университетите да предоставят програми в областта на ученето през целия живот. Няма как да си внесем демография, но има как да си внесем студенти, каза още министърът и посочи като добра политика увеличаването на приема за студенти от българската диаспора.

"Основен приоритет на министерството е повишаването на качеството на българското висше образование. Внесохме необходимите нормативни актове – и за защитените, и за приоритетните специалности, както и за студентските кредити. Важно е да си дадем сметка, че ни е необходима реформа на акредитацията, така че да се гарантира качество", посочи още министърът.

По думите й въпросът за качеството на висшето образование надхвърля днешните студенти и днешните университети. Става въпрос за репутацията на нацията, а тя зависи и от репутацията на нашите висши училища, каза още Кунева, цитирана от пресцентъра на МОН.

Тя призова висшите училища да се възползват максимално от възможностите, които дава Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Министърът посочи, че има достатъчно средства, но университетите трябва да са гъвкави, за да започнат да си сътрудничат, особено за сформирането на консорциуми за центровете за върхови постижения и центровете за компетентности.

"Нека да не воюват БАН с университетите или един университет с друг, успехът зависи от умението ни да се кооперираме", каза още вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DOBUR VISHIST SE STAVA, KATO IMA I DOBRO SREDNO PROFESIONALNO OBRASUVANIE. I KATO IMA I PRAKTIKA DOKATOI. TUK NYAMA KOI DA GO UCHI. POTOKA OT INFORMAZIYA E GOLYAM,, PARITE MALKO, PECHATNIZATA E SATVORENA. BISNESA POLU DISHA. KOROPZIYA NAVSYAKUDE.I KATO SE OGLEDA STANAL FISHISTA NA 30g. AMA BES TRUDOVI NAVIZI I BES PARI.
22
21
 
4
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Мачкай Кунева кyмaнизите!
21
1
 
21
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
За да са построявани някога университетите, значи е имало нужда от тях. Имало е достатъчно наши и чуждестранни студенти. !!!!!!! Къде са младите хора на България СЕГА?! Къде продължават образованието си, и защо?! Колко са чуждестранните студенти?!?!?! Знаете ли с колко са намалели първолаците, колко са отпадналите ученици?! Колко студенти ще имаме след години?! ?! Защо ни е изобщо просветно министерство?!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 20. TYA E BIVA. NE E BILA S PRIVILEGII OT BASHTA SI I MAIKA SI. I E USETILA, CHE KOMUNISMA E DO TRETI KURS STUDENSTVO. I KUDETO YA SLOJHAT VURSHI SI RABOTATA.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pravda e Te vishisti mnogo no i mnogo nymat I sredno. NA ZAPAD EDIN S SREDNO PO STRUVA OT DVAMA OT TUK S VISHE. SASHTO LI?
18
6
 
26
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Кунева - 20 години в политиката, скача от партия на партия както пчеличките от цвят на цвят и прави поразии без спирка....Въпреки престъпленията , които извърши, така и не се намери някой да повдигне обвинение срещу тази и да я тикне зад решетките, където и е мястото...Вместо това, тя заема няколко поста едновременно.....
17
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доколкото може да се разбере от отрицателното наклонение на коментарите относно запора върху разширяване мрежата университети с нови, ВСИЧКИ СА ЗА откриване все повече нови ВУЗ-ове. И второ: качеството на обучение в съществуващите ВУЗ-ове се одобрява и НАПЪЛНО ЗАДОВОЛЯВА ВСИЧКИ изказали се.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Госпожо министър, помислете за калинките - нали в тия вузове им издават дипломките. Ами къде ще се дипомират "нашите хора"! да не искате редовно да кандидатстват, да учат по 4-5 години, на изпити да се явяват! Абе, защо не сменим министъртката!?!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма студенти, ама за калинките преподаватели трябва лапачка. и съвсем неграмотни ще ги приемат и ще им издават дипломи за висше образование. Защо не! нали неграмотинте от 1,2 и 3 клас няма да повтарят. Направо ги записвайте студенти и им давайте папиета за висшисти, та овреме да заемат началнически постове.
14
4
 
29
 
! Отговори
Ужас с главно У преди 7 години
Само като видиш премиера ни и след това министъра на образованието и ти става ясно колко ще е грамотно поколението!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Незнам някой прокурор ще се хване ли някога да осъди това продажно същество!Всички знаем какво е направила и как е продавала интереси и всички мълчим , и най-вече журналистите! Какво? Няма документи и доказателства ли??? Има , но не искат! Мафия!Отдавна тая бабка трябваше да е в сливенския а не в министерствата!
12
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберите ни доведоха до трета национална катастрофа.
11
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева не е със всичкия си.Тя е луда като Меркел.
10
4
 
26
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Оставка на Боко и целия му кабинет! Нямаме време за губене , докога ще чакаме един *** , двойкаджия и мутро-борец да оправя държава!?Вън всички некадърници от парламента , оставка и съд! Едни и същи са се закотвили горе и не дават път на млади , образовани и умни хора да влязат в тоя парламент!!!
9
4
 
10
 
! Отговори
Ot skunka do Breii преди 7 години
Много те моля дс ми изброиш ползите от НАТО, ЕС И вс евроатлантически шитни. Мразя комунисти, но защото са с промити мозъци, също като теб;)По темата - при повече сПЕНСИИ от млади, какви ВУЗОВЕ, то мезта повече от кандидатстващи..
8
2
 
20
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Намаляване бройката на половина.
7
1
 
21
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Тя не одобри ли откриването на университет за пенсионери в Хасково ?! Учене през целия живот ...така де .... Трябва да се усвояват евро средствата ...
6
2
 
34
 
! Отговори
Мариян Христов преди 7 години
Боже, докъде я докарахме. Жената, която подписа договорите за снемане от експлоатация на АЕЦ Козлодуй ( в същото време член в Париба Банк, основен вложител в Румънската АЕЦ Черна Вода) Жената, която каза, че с 350 лв. на месец не е мизерия, жената, която исла да размести буквите в Букеара има правото и смелоста да ни обели дума? Дано има Господ да я накаже, понеже ние сме прекалено страхливи.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунка пак се изцепи а метеното.
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарката пръмова първо да обясни за габонската афера. Тази освен да краде и съсипва друго не е показала че може. Типичен комунист.

Спонсорирани публикации