Безработицата спада и през август – до 8%

На работа през месеца са постъпили близо 20 хил. души
16
Безработицата спада и през август – до 8%
Снимка: архив, Ройтерс

През август равнището на безработица продължава да намалява и вече е 8%.

Намалението спрямо юли 2016 г. е с 0.2 процентни пункта, като тенденцията, характерна за активния летен сезон, се запазва за пореден месец. В сравнение с август 2015 г. равнището на безработица е значително по-ниско – с 1.3 процентни пункта, съобщиха от Агенцията по заетостта.

В края на август в бюрата по труда са регистрирани 261 525 безработни. Спрямо юли те намаляват с 6 575 души. На годишна база, в сравнение с август 2015 г., безработните са значително по-малко – с 45 296 лица, а спрямо края на декември 2015 г. намаляват с 67 396.

На работа през август са постъпили общо 19 789 безработни, от които 15 348 – на първичния пазар на труда. В субсидирана заетост са включени 4 441 души.

От тях 2 187 лица са започнали работа по програми за заетост, а 146 – по насърчителни мерки от Закона за насърчаване на заетостта. По схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на работа са постъпили 2 108 безработни.

В бюрата по труда са заявени 18 934 свободни работни места на първичния пазар. От тях частният сектор е обявил 10 166, които са близо 54% от всички заявени свободни работни места през месеца.

Най-много свободни работни места са заявени от работодатели в сезоннозависимите дейности – от преработващата промишленост (4 061 места), от образованието (3 328 места), от административно-стопанските дейности (3 312 места), от търговията (2 191 места), от хотелиерството и ресторантьорството (817 места) и др.

През август делът на свободните позиции за специалисти е нараснал с 16 процентни пункта спрямо юли, за сметка на свиването на дела на работните места без изисквания за квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
NACO преди 7 години
А,ПРОЦЕНТА на НАПУСКАЩИТЕ страната
9
0
 
3
 
! Отговори
Made in BG преди 7 години
Тези стъстистики ги прави някои чиновник на който работа с програми за анализи са му чужди думи. Какво нямаляване хората отиват да работат на морето и после се връшзт на борста да не говорим че почевето са на договори на 2 часа . Тези постоянни "положителни новини" които втълпяват виж колко сме добе далеч не са истина. Боко тиквата има добри пиари......... Използват простия народ за да може да управлява постоянно държавата
8
0
 
1
 
! Отговори
sid преди 7 години
Нека да ми кажат колко е спаднала януари хихихи т.панари.Каква статистика правите през лятото като то е само 3 месеца.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
skoro nqma da ima xopa v B.lgaristan *** *** derzaite
6
0
 
6
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Безработицата спада поради стъкмистика на статистиката и защото желаещите да работят се изнесоха от бг-то. Когато работодателите трябва да си внасят работна ръка от чужбина нещата ще си дойдат на мястото.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А стига сТъкмистика де, или мислите, че хората са толкова ***?
4
1
 
13
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
За жалост този път статистиката искара правилните цифри!Може даже под 8 да са % безработни. Те безработните просто се изнесоха от държавата. Лошото е ,че и работещите са на път да ги последват с тия мизерни заплати, които трудно стигат човек да оцелее, камо ли да живее ! За пример на бежанците отпускат два пъти по големи помощи отколкото са средните заплати в ***. Да не говориме ,че ако успеят някак си да се вредят за помощи в Германия ,ще взимат 4-5 пъти повече отколкото са заплатите на
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми хубу, само, че септември временно заетите се връщат пак на борсата, но тогава няма да се занимаваме с такива новини, нали?! Нямаме никаква икономика, вижте статистиката !
2
1
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Е нормално, те хората в работоспособна възраст продължават да бягат. Интересно ми е когато %-та стигне нула дали и заетите работните места ще са толкова. :)
1
0
 
14
 
! Отговори
ABC преди 7 години
Верно ли спада? Или това са безработните с право на обезщетение в БТ?